Ben Green DTM Trophy-kampioen 2021 na vijfde zege van seizoen

2021 DTM Trophy Norisring finale

Ben Green is de DTM Trophy-kampioen van 2021. In een spannende slotrace in de junior raceserie op het professionele DTM-platform kwam de Brit als beste uit de bus. Met de FK Performance Motorsport BMW verzekerde Green zich van de kampioenstitel dankzij zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Zijn enige overgebleven rivaal in de strijd om de titel, de Britse Mercedes-AMG-coureur William Tregurtha (CV Performance Group), moest het doen met de tweede plaats, zowel in de race als in het eindklassement.

Motorsport: DTM Trophy Norisring, on October, 10, 2021, (Photo by Malte Christians)

Green startte de laatste race van het jaar vanaf de vijfde startplaats en maakte meteen al twee posities goed bij de start. Daarna werd de Brit derde achter zijn collega BMW-coureur Michael Schrey (Hofor Racing by Bonk Motorsport) en Tregurtha, die vanaf poleposition was gestart. Dat zou al net genoeg zijn geweest: op die manier zouden Groen en Tregurtha gelijk zijn geweest op punten en Groen zou op countback worden bekroond met een hoger aantal overwinningen gedurende het seizoen. Eerder had Tregurtha zijn voorsprong met zijn poleposition voor de race van zondag verkleind tot drie punten.

Iets verderop in het veld was er net na de start een crash, waardoor in de openingsronde al een einde kwam aan de race voor vier auto’s. BMW-coureurs Gabriele Piana (ITA/Hofor Racing by Bonk-Motorsport) en Moritz Löhner (GER/FK Performance Motorsport), Toyota-coureur Stéphane Kox (NED/Ring-Racing), die voor een verrassing zorgde door zich als derde te kwalificeren, en KTM-coureur Reinhard Kofler (AUT/True Racing by Reiter Engineering) kon hun race niet voortzetten.

Na een uitgebreide safety car-interventie bereikte Schrey de leiding bij de herstart, terwijl Tregurtha en Green wiel-aan-wiel vochten om de tweede positie. Dat bleek al snel in de strijd om de leiding in de race: Schrey had bij de herstart te vroeg gas gegeven en werd daarom opgeroepen voor een drive-through penalty. In de 21e van 32 ronden vond Green eindelijk een weg voorbij Tregurtha. De Mercedes-AMG-coureur gaf echter niet zo gemakkelijk toe en zette nog in dezelfde ronde een tegenaanval in. Green sloeg de aanval met succes af en Tregurtha viel zelfs terug naar de derde plaats achter Walkenhorst Motorsport-coureur Theo Oeverhaus (BMW).

Motorsport: DTM Trophy Norisring, on October, 10, 2021, (Photo by Malte Christians)

In de laatste ronde pakte Tregurtha de tweede plaats terug. Er was echter geen mogelijkheid meer voor een aanval op Groen. De BMW-coureur kwam als winnaar en de nieuwe DTM Trophy-kampioen over de finish. De Belgische Toyota-coureur Nico Verdonck (Ring-Racing) werd derde omdat hij profiteerde van een tijdstraf van 30 seconden voor Oeverhaus. Achter Greens teamgenoot Yann Zimmer uit Zwitserland en diens landgenoot Lucas Mauron (Audi/Heide-Motorsport) eindigde Maurons teamgenoot Sophie Hofmann als zesde als best geplaatste vrouwelijke coureur. Kofler’s Oostenrijkse teamgenoot Laura Kraihamer eindigde als elfde.