Liam Lawson zegeviert in beide DTM-races op Red Bull Ring

2021 DTM Liam Lawson Red Bull Ring

Hij is de eerste coureur die beide races in één raceweekend in de DTM 2021 wint. Liam Lawson, de jongste coureur in de al lang bestaande reeks met 19 jaar, won de zondagse race op de Red Bull Ring in Oostenrijk na zijn overwinning op zaterdag.

Met de Ferrari van het team Red Bull AF Corse wist hij in een furieus duel tweevoudig kampioen Marco Wittmann met de Walkenhorst Motorsport BMW op afstand te houden. Een kleine 0,215 seconden scheidden Lawson en Wittmann bij de finish. Op de derde plaats behaalde Maximilian Götz opnieuw een podiumplaats met de Mercedes-AMG van het HRT-team.

Nadat Lawson de vorige keer geen punten had gescoord op de Nürburgring, maakte de Red Bull Junior dat nu meer dan goed met een paar overwinningen op het Oostenrijkse Grand Prix-circuit. Met 135 punten klom de drievoudig racewinnaar op naar de tweede plaats in het rijdersklassement. De marge van de Zuid-Afrikaanse Kelvin van der Linde (147), die met de ABT Audi als zesde eindigde, is teruggebracht tot slechts twaalf punten. Derde in het klassement is Maximilian Götz (131) van Marco Wittmann (121) en de Zwitser Philip Ellis, die 99 punten heeft na zijn vierde plaats met de WINWARD Mercedes-AMG.

“Met de 25 kilo succesballast van zaterdag was het geen gemakkelijke race”, meldde Lawson na afloop. “Het team deed het super tijdens de pitstop, dat was de sleutel tot de overwinning. We wisten dat dit circuit bij de Ferrari past, maar zo’n resultaat met een paar overwinningen is natuurlijk een droom. Ook voor het kampioenschap hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt.” Marco Wittmann had ondertussen gemengde gevoelens: “Jammer dat Ferrari en Mercedes een technisch voordeel hebben tijdens de pitstops. Als je als eerste op de startgrid staat, hoop je te winnen. Met pole position zat ik in een goede situatie en uiteindelijk werd ik tweede. Ik ben blij met de punten, maar tegelijkertijd ben ik een beetje teleurgesteld dat het niet genoeg was voor de overwinning.” Gelukkig zonder enig voorbehoud was Maximilian Götz daarentegen: “Ik ben erg blij dat ik zoveel punten heb gescoord. Ik had geen kans om dichter bij het duo voorin te komen. Toch stond ik twee keer op het podium en ben ik de best geplaatste Mercedes-coureur in het kampioenschap.”

Voor een geweldig decor in Spielberg in Stiermarken, waar ook voor het eerst in bijna twee jaar weer toeschouwers in de paddock werden toegelaten, had Marco Wittmann met de Walkenhorst BMW de beste start vanuit de altijd adembenemende dubbel-vijl formatie, maar Liam Lawson volgde hem op de voet. Al in de tweede ronde remde de 22-jarige Sheldon van der Linde plotseling af met een lekke linkerachterband in het bergopwaartse gedeelte van de baan. Hij moest de pits in en viel uiteindelijk uit. Even later onderging Alex Albon een soortgelijk lot met een lekke band op de AlphaTauri Ferrari.

Motorsport: DTM Spielberg on September, 05, 2021, (Photo by Malte Christians)

Na de vijfde ronde ging bijna de helft van de 20 deelnemers de pitlane in voor de verplichte stop. Even domineerde de strijd om fracties van een seconde om de snelste bandenwissel de competitie van de beste GT-raceteams. De meeste andere coureurs kwamen een ronde later de pits in. Op de 4.326 kilometer lange Red Bull Ring wachtte runner-up Nico Müller heel lang om zijn stop te maken en genoot tijdelijk van het vrije uitzicht aan de voorkant van het veld. Achter hem duwden Lawson en Wittmann alsof er geen morgen was. Spectaculair racen en pure fascinatie voor de autosport, waardoor de toeschouwers op de tribunes volop kunnen genieten van de race-actie van hoge klasse. Soms kwam Wittmann heel dichtbij, waarna Lawson het gat weer opvoerde. Beide coureurs hielden hun hoofd naar beneden en duwden hun machines en de banden tot het uiterste. Lawson, kalm en beheerst ondanks zijn jonge leeftijd, bracht uiteindelijk op een veilige manier zijn derde overwinning van het seizoen mee naar huis.

In de kwalificatie op zondagochtend had Marco Wittmann na Zolder zijn tweede pole-position opgeëist. Voor de tweevoudig DTM-kampioen was het al de 16e pole in zijn DTM-carrière. Een tijdje leek een lock-out van de voorste startrij voor BMW waarschijnlijk, maar uiteindelijk schoof de racewinnaar van zaterdag, Liam Lawson, nog steeds op naar de tweede plaats voor Sheldon van der Linde (ROWE BMW).

Met de start van de tweede seizoenshelft op de Red Bull Ring werd de strijd om het kampioenschap zichtbaar intenser. Over veertien dagen gaat de DTM 2021 aan zijn zesde ronde in Assen in Nederland, in de ‘Cathedral of Speed’ met de langst aangesloten tribune van Europa. En dan, weer veertien dagen later, volgt de beslissende double-header met de laatste twee evenementen, eerst op Hockenheim en dan slechts een week later op de Norisring in Neurenberg.