Success bij Audi voor o.a. Kelvin van der Linde in DTM en Tom Coronel in TCR Europe

2021 TCR Europe Tom Coronel Comtoyou Racing

Audi Sport Customer Racing is het nieuwe DTM-seizoen furieus begonnen met de R8 LMS. Kelvin van der Linde won tijdens het openingsweekend op Monza voor Nico Müller. In de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS blijven Dries Vanthoor/Charles Weerts leiders in het kampioenschap, terwijl Gregory Guilvert/Fabien Michal hun voorsprong in de GT4 European Series uitbreidden. De Audi RS 3 LMS voltooit een uitstekend weekendrecord met overwinningen in vijf kampioenschappen.


Audi R8 LMS GT3

Sterke een-twee overwinning bij de seizoensopener in Monza: de DTM begon een nieuw tijdperk met GT3-sportwagens in Italië en Audi behoort vanaf het begin tot de winnaars met de R8 LMS. Op zijn 25e verjaardag was Audi Sport-coureur Kelvin van der Linde op racezondag onverslaanbaar op het hogesnelheidscircuit van Monza. Al in de kwalificatie bewees de Zuid-Afrikaan van Team ABT Sportsline zijn klasse met een beste tijd in de Audi R8 LMS – de vijf merken in de top zes lagen slechts 0,248 seconden van elkaar gescheiden.

Van der Linde profiteerde in zijn snelste ronde onder meer van een slipstream die merkcollega Nico Müller van Team Rosberg hem had gegeven. In de race deed zich in de eerste bocht een sleutelsituatie voor: Van der Linde verdedigde de eerste plaats tegen de winnaar van zaterdag, Liam Lawson, en behield zo zijn voorsprong op een hogesnelheidsbaan waarop inhalen extreem moeilijk is voor de Audi-coureurs. Vervolgens had de DTM-rookie 50 raceminuten de volledige controle over de actie, won met 3,3 seconden en nam de leiding in het klassement. Team Rosberg behaalde de een-twee overwinning van Audi Sport customer racing.

Nico Müller was op de vierde plaats gestart en bevond zich in het begin in een driemansgevecht met BMW-coureur Sheldon van der Linde en de winnaar van de vorige dag, Liam Lawson, in de Ferrari. Op de baan wist hij een positie goed te maken en dankzij een uitstekende pitstop van Team Rosberg behaalde hij een andere positie om als tweede te eindigen. Hoewel dit de eerste overwinning was met de R8 LMS in deze traditionele raceserie voor Audi Sport-klantenraces aan het begin van het GT-tijdperk in de DTM, heeft het merk met de vier ringen zijn historische DTM-totaal nu verhoogd tot 131 overwinningen sinds 1990 .

Derde plaats en leider in het klassement op Zandvoort: Team WRT was tijdens het tweede raceweekend van de Fanatec GT World Challenge Powered by AWS de beste Audi Sport-klantenraceploeg. De twee Audi Sport-coureurs Dries Vanthoor en Charles Weerts eindigden ondanks verschillende tegenslagen als derde in de tweede sprintrace op Zandvoort. Vanthoor had de Audi R8 LMS gekwalificeerd voor de eerste startrij met de op één na beste rondetijd. In de scrum na de start zakte de Belg terug naar de vijfde plaats en gaf hij de wagen op de vierde plaats af bij de verplichte pitstop. Charles Weerts lag toen op de tweede plaats toen hij een drive-through penalty moest nemen omdat het tempo van de auto in de pitlane te hoog was.

Uiteindelijk was de derde plaats het beste resultaat van de acht Audi-inzendingen in het deelnemersveld. In het algemeen klassement van de raceserie, die sprint- en enduranceraces combineert, hebben Vanthoor/Weerts als leiders van het klassement een voorsprong van 8,5 punten in het rijdersklassement na vier van de tien evenementen. Team WRT leidt het ploegenklassement, met de dichtstbijzijnde van in totaal 19 achtervolgers met 14,5 punten achterstand.

Twee trofeeën in Denemarken: Valdemar Eriksen vierde twee podiumresultaten in de vierde ronde van het Deense Endurance Championship in Padborg. De privérijder in de Audi R8 LMS won zijn klasse in de eerste race van een uur en eindigde als tweede in de tweede race.

Audi R8 LMS GT4

Leiding in het klassement verlengd: het Saintéloc Racing-team heeft zijn voorsprong in het klassement halverwege het seizoen in de GT4 European Series aanzienlijk vergroot. Gregory Guilvert/Fabien Michal hadden de tweede startpositie voor elk van de twee races op het circuit van Zandvoort veilig gesteld in de Audi R8 LMS GT4. In de race van zaterdag, die de raceleiding na een ongeval achter de safety car uitzwaaide, eindigden de twee Fransen op de tweede plaats en behaalden ze al hun vierde klassezege van het seizoen in het Pro-Am-klassement.

Op zondag herhaalden de gebeurtenissen zich: Michal/Guilvert werden opnieuw tweede in het algemeen klassement toen opnieuw een ongeval tegen het einde van de race een safety car-periode afdwong, waardoor Michal niet in staat was om voor de overwinning te vechten na een sterke rit. Toch kan het team uit Saint-Étienne in het oosten van Frankrijk tevreden zijn: in het Pro-Am-klassement hebben Guilvert/Michal hun voorsprong halverwege het seizoen met negen tot 50 punten uitgebreid. In het Am-klassement van de meest spraakmakende Europese GT4-raceseries gaan Michael Blanchemain/Christophe Hamon van Team Fullmotorsport met twee andere Audi-privateer-coureurs aan de leiding.

Succes bij Zwartkops: Marius Jackson boekte twee podiumsuccessen in de Zuid-Afrikaanse G&H Transport Extreme Supercars-raceserie. Op het circuit van Zwartkops won de privérijder in de Audi R8 LMS GT4 zijn klasse met 10,9 seconden in de eerste race. In de tweede race eindigde hij als derde.

Audi RS 3 LMS (TCR)

Groot gejuich bij de thuisrace in de TCR Europe: Tom Coronel vierde zijn eerste overwinning van het seizoen in de Audi RS 3 LMS tijdens zijn thuisrace op Zandvoort in het derde raceweekend van de TCR Europe. Het succes van de Nederlander van Team Comtoyou Racing in de race van zaterdag was even spectaculair als onverwacht. Nadat hij op de tweede plaats was gestart voor zijn Servische teamgenoot Dusan Borkovič, werd de veteraan aanvankelijk ingehaald door een andere collega van hetzelfde team. Nicolas Baert zette in de Audi RS 3 LMS een sterke start neer vanaf positie vier die hem naar de tweede plaats bracht.

Al in de derde ronde viel Coronel zijn jonge Belgische teamgenoot aan. Beide Audi-auto’s raakten elkaar. Toen Coronel zijn pitbox radio wilde maken, drukte hij per ongeluk op de snelheidsknop in plaats van op het keuzerondje en zakte zo nog verder achter Borkovič terug. Al in ronde vier duwde de Nederlander de Serviër weer voorbij, terwijl Baert terugviel. Coronel vocht dus met Jack Young om de leiding, die hij in de achtste ronde van de Brit afpakte. Uiteindelijk won Coronel met 1,8 seconden terwijl Borkovič nog een trofee veiligstelde voor het team van Jean-Michel Baert op de derde plaats. Audi-kaper Tom Coronel heeft na drie van de zeven evenementen dus drie posities goedgemaakt in de strijd om het kampioenschap. Hij staat nu op punten gelijk met de Fransman Jimmy Clairet op de derde plaats. In het ploegenklassement is Comtoyou Racing de op één na beste van tien teams, terwijl Nicolas Baert het juniorenklassement aanvoert.

Eerste overwinning van het seizoen in Zweden: Tobias Brink boekte in het tweede raceweekend van de TCR Scandinavia zijn eerste overwinning van het seizoen. Op het circuit van Skellefteå was Brink in de Audi RS 3 LMS de regenachtige derde race vanaf de derde plaats begonnen en haalde Volkswagen-coureur Mikael Karlsson snel in. Zowel Brink als teamgenoot Hannes Morin haalden VW-coureur Andreas Ahlberg in, die tot dan toe leidde. Uiteindelijk won Brink met 2,8 seconden, terwijl Morin terugviel naar de derde plaats achter Robert Dahlgren. Na het eerste derde deel van het seizoen is Tobias Brink de nieuwe runner-up in het klassement achter Dahlgren.

Succes in Rusland: de Audi-kapers behaalden tijdens het tweede raceweekend van de TCR Russia maar liefst drie trofeeën met de RS 3 LMS. Op de NRing was Egor Orudzhev van het Lukoil Racing Team de beste Audi-kaper in de eerste sprint. Vanaf de vijfde plaats verbeterde Orudzhev al met twee posities in de eerste bocht en hield zijn positie vast tot aan de finish. In de tweede race behaalde Dmitry Bragin een perfecte start-finish overwinning. De Rus, die in 2017 en 2018 in zijn thuisland al de TCR Series won met Audi en daarna overstapte naar een ander merk, keerde voor het seizoen 2021 terug naar de vier ringen. Bragin was gestart vanaf pole position voor Team Taif Motorsport en bouwde een voorsprong van 1,8 seconden op tot aan de finish. Daardoor staat hij nu derde in het klassement. Met Aydar Nuriev van het AG Team op de derde plaats, stond een andere Audi-privérijder op het podium in Nizhny Novgorod.

Overwinning en tweede plaats in Estland: Valters Zviedris behaalde tijdens het tweede raceweekend van de Baltische toerwagenraceserie BaTCC in Parnu de tweede plaats in de TCR-klasse in de Audi RS 3 LMS in de eerste sprintrace. De Letse won de tweede race met 7,2 seconden. Op dezelfde locatie werd ook de tweede ronde van de Baltische raceserie BEC6H gehouden. Team LV Racing uit Letland was in de Audi RS 3 LMS de tweede beste van zeven TCR-teams na zes uur racen met coureurs Valters Zviedris/Anti Rantala/Ivars Ballers.

Twee podiumplaatsen in Denemarken: Team Dan Agro Racing keert terug van de vierde ronde van het Deense Endurance Championship met twee trofeeën. Stefan Lorenzen/Niels Nyboe wonnen hun klasse in de Audi RS 3 LMS met een voorsprong van twee ronden in de eerste race van een uur op Padborg. In de tweede race eindigden de twee Denen als derde.

Twee derde plaatsen in Italië: in de derde ronde van de Coppa Italia Turismo in Misano behaalden twee Audi-klantenteams elk een podiumplaats. Carlotta Fedeli werd derde in de eerste race voor RC Motorsport in de Audi RS 3 LMS, terwijl Steven Giacon na de tweede sprint als derde op het podium klom.

Next Week

26/06 Nürburgring (D), ronde 4, Nürburgring Langstrecken-Serie

24-27/06 Watkins Glen (VS), ronde 5, IMSA WeatherTech SportsCar Championship

24-27/06 Watkins Glen (VS), ronde 4, IMSA Michelin Pilot Challenge

25–26/06 Shannonville (CDN), ronde 1, Canadian Touring Car Championship

25–27/06 Estoril (P), ronde 2, FIA WTCR

25–27/06 Vallelunga (I), ronde 3, TCR Italië

25–27/06 Oschersleben (D), ronde 1, GTC Race

25–27/06 Oschersleben (D), ronde 1, Spezial Tourenwagen Trophy

26–27/06 Silverstone (GB ), ronde 2, Britse GT

26–27/06 Pukekohe (NZ), ronde 4, North Island Endurance Series

26–27/06 Interlagos (BR), ronde 1, TCR Zuid-Amerika