Audi wint voor de zevende keer DTM titel

2022 DTM HockenHeim Audi
Audi R8 LMS #3 (Team ABT Sportsline), Kelvin van der Linde

Audi is voor de zevende keer de beste DTM-fabrikant: na 2004, 2014, 2016, 2017, 2019 en 2020 heeft het merk met de vier ringen nu voor het eerst het fabrikantenklassement gewonnen met de GT3-sportwagen R8 LMS.

In zijn laatste DTM-race voor Audi eindigde René Rast dit jaar voor de zesde keer op het podium als tweede en behaalde daarmee de derde plaats in het rijdersklassement. Team ABT Sportsline staat derde in het teamklassement, gelijk op punten met de als tweede geplaatste Mercedes-AMG Winward-ploeg.

2022 DTM HockenHeim Audi

“Voor de tweede keer op rij heeft een Audi-coureur het DTM-titelgevecht opengehouden tot de finale”, zegt hoofd van Audi Motorsport Rolf Michl. “René heeft het buitengewoon goed gedaan voor Audi in zijn uitzonderlijke carrière. We hadden hem graag een vierde DTM-kampioenschapstrofee zien winnen.” Het winnen van de classificatie van de fabrikant betekent veel voor Audi Sport-klantenraces. “In de hele wereld van klantenraces is de DTM zeker een zeer zware raceserie”, zegt Chris Reinke, hoofd van Audi Sport klantenraces. “Een pluim voor onze drie teams en persoonlijk voor Thomas Biermaier, Kimmo Liimatainen en Arkin Aka. Samen met alle coureurs hebben ze de merktitel voor ons veilig gesteld. Om de beste van zes fabrikanten te zijn en bij de top drie van 34 coureurs en 17 teams te eindigen, is alle eer waard.”

Nadat Audi Sport-coureur Kelvin van der Linde vorig jaar tot de finale om de titel streed, hield drievoudig kampioen René Rast de strijd om het kampioenschap open tot de 16e en laatste race van dit jaar. De 35-jarige prof van Team ABT was naar de DTM Hockenheimring powered by Audi gekomen als een van de tien coureurs van vijf verschillende merken met titelkansen. Rast vermeed slim verschillende ernstige ongevallen in de race van zaterdag en verzamelde waardevolle punten op de vijfde plaats voordat hij de poleposition veiligstelde voor de laatste race op zondagochtend. In de beslissende slotrace maakten nog slechts drie coureurs kans op het kampioenschap. Rast pakte de tweede plaats na 34 ronden voor de kersverse kampioen Sheldon van der Linde. Dit betekent dat vijf van de zes Audi-coureurs het afgelopen DTM-seizoen in totaal twaalf podiumplaatsen hebben behaald.

Audi dankt het topresultaat in het fabrikantenklassement aan zijn drie klantenteams. Nadat ABT Sportsline en Team Rosberg de R8 LMS al in het GT3-debuutjaar van de DTM 2021 hadden ingezet, deed ook Attempto Racing met privateer-coureur Marius Zug dit jaar voor het eerst mee. Hij eindigde als derde in de kwalificatie en scoorde zondag in Hockenheim zijn eerste punt voor het team van Arkin Aka uit Hannover. De vierde plaats in de race betekende een sterk einde van het seizoen voor de 19-jarige inwoner van München. Hij was slechts 0,291 seconden verwijderd van het podium. Net als de Duitser reed Dev Gore dit seizoen ook als kaper in de Audi. De 25-jarige coureur van Team Rosberg beleefde zijn beste race op Imola. Tijdens het derde evenement behaalde de Amerikaan voor het eerst in zijn carrière een DTM-podiumresultaat op de tweede plaats dankzij een goede racestrategie en een overtuigend persoonlijk optreden na een vroege pitstop. Zijn Rosberg-teamgenoot, Audi-coureur Nico Müller, zette dit jaar zijn beste prestaties neer met een overwinning in de seizoensopener in Portimão en een tweede plaats in Imola. De Zwitser eindigde als zevende in het eindklassement als op één na beste coureur van een Audi R8 LMS.

2022 DTM HockenHeim Audi

Twee andere Audi Sport-coureurs stonden op de startgrid voor ABT Sportsline. Kelvin van der Linde behaalde dit jaar zijn beste prestaties met Audi op de Nürburgring: nadat hij in mei voor de tweede keer de 24-uursrace met Audi won, behaalde hij daar drie maanden later ook zijn beste DTM-seizoensresultaat met een tweede plaats. Hij eindigde het seizoen op de negende plaats. Zijn teamgenoot Ricardo Feller zette meerdere uitroeptekens op zijn debuutseizoen in de DTM. De Zwitser vierde zijn eerste overwinning al in het derde weekend in Imola en voegde nog een trofee toe op de Nürburgring met de derde plaats.

Terwijl het DTM-seizoen voorbij is, staan ​​de Audi Sport-klantenraces internationaal spannende weken te wachten. Negen coureurstitels en 22 andere classificaties zijn dit jaar al gewonnen door klanten van het merk wereldwijd, en in veel andere raceseries staan ​​ze op veelbelovende posities met de vier producten van het merk: de Audi RS 3 LMS-toerwagen en de drie GT-modellen R8 LMS GT2, GT3 en GT4.

images © Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbH