DTM Classic Cup titel voor Olaf Manthey

2022 DTM Classic Cup

In 1984 en 1985 werd Olaf Manthey tweede in de DTM, beide keren met een Rover Vitesse. Nu vervolgde de coureur uit Bonn zijn succesverhaal. De 67-jarige is de inaugurele titelwinnaar in de nieuw geïntroduceerde DTM Classic Cup voor toerwagens, voornamelijk uit de DTM.

Tijdens de finale op Hockenheim was een nieuwe klassewinst en een tiende plaats algemeen in de race op zaterdag met de BMW 635 CSi die hij deelde met Jürgen Adi Schumann genoeg voor Manthey om de titel te bemachtigen. Zijn felste rivaal, Marc Hessel, bleef door een motorstoring beperkt tot de toeschouwersrol. Zondag reed Manthey voor het eerst in een Audi 200 quattro, maar ging vervroegd met pensioen. “In DTM Classic zijn er geen slungels. Het geeft dan ook veel voldoening als je op mijn leeftijd nog aardig mee kunt doen”, aldus een opgetogen Manthey. “DTM Classic is een geweldig idee. Het toont de unieke DTM-geschiedenis en genereert de hoogste emotionaliteit.” Dat wordt ook bevestigd door de finishvolgorde met vijf merken op de eerste vijf plaatsen: Mercedes, Opel, Ford, BMW en Audi.

2022 DTM Classic Cup

Bij mooi weer kregen de toeschouwers ook op zondag een interessante race te zien met levendige positiegevechten. Net als de vorige dag behaalde Rudolf Schöllhorn een indrukwekkende overwinning met de hels klinkende Mercedes C-Klasse uit de DTM 2008. “Dat was een perfect weekend, het had niet beter kunnen zijn. Ik heb geen fouten gemaakt en het was ongelooflijk leuk. De sfeer in DTM Classic is echt heel leuk”, aldus Schöllhorn. De Opel Calibra 2.5 V6 4×4, gereden door ex-Formule 1-wereldkampioen Keke Rosberg in 1996, duurde opnieuw de hele afstand van 16 ronden, dit keer bestuurd door Ronny Scheer uit Dresden. “De Calibra loopt uitstekend”, bevestigde Scheer, nadat hij een behoorlijke champagnedouche had gekregen van Stefan Mücke. De ex-DTM-coureur die zaterdag ook als tweede eindigde met de Calibra, nam zondag de Ford Sierra Cosworth RS500 over van Scheer. “Dat was heel veeleisend, maar het is ook leuk met deze auto die veel vermogen en weinig grip heeft”, meldde Stefan Mücke.

De Canadees Bruno Spengler, die tien jaar geleden op Hockenheim tot DTM-kampioen werd gekroond met BMW, reed met de BMW E36 STW uit de jaren 90 naar de vierde plaats, voor Anton Werner met de Audi 200, Norisring-winnaar Gerhard Füller met de Opel Vectra STW en Nico Wittmann met de BMW M3 E30, de broer van DTM Sunday racewinnaar Marco Wittmann. Het verhaal achter de achtste plaats voor Michael Schneider was opmerkelijk: ex-DTM-team Ringshausen bracht zijn Ford Sierra Cosworth RS500 werd ’s nachts van Westerwald naar Hockenheim gebracht als vervanger van de Sierra die zaterdag met pensioen was gegaan. Markus Reich (AUT) met zijn Audi A4 STW en Jürgen Adi Schumann met zijn BMW 635 CSi maakten de top tien compleet. Zeer vermakelijk was het vele ronden lange duel om de twaalfde en 13e plaats tussen de twee BMW 325i-coureurs Albrecht Kainzinger en Peter Zimmermann.

Result race 2 Sunday