DTM weekend Spa-Francorchamps succesvol voor Porsche

2022 DTM Spa-Francorchamps
Porsche 911 GT3 R, SSR Performance (#94), Dennis Olsen (N)

Porscheteams hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op het DTM-raceweekend in Spa-Francorchamps in België. Onder wisselende omstandigheden in de legendarische “Ardense achtbaan”, pakte polesitter Dennis Olsen uit Noorwegen zaterdag een overwinning van licht naar vlag aan het stuur van de Porsche 911 GT3 R van SSR Performance. Fabriekscoureur Thomas Preining eindigde beide races met een podiumplaats in de auto van Team 75 Bernhard.

Dennis Olsen pakt eerste overwinning in DTM Spa-Francorchamps

Dankzij zijn ervaren klantenteam was Porsche de meest succesvolle fabrikant tijdens het recente DTM-weekend. De coureurs van SSR Performance en Team 75 Bernhard behaalden in totaal 60 punten uit de twee races – meer dan alle andere merken. De Porsche 911 GT3 R zette de toptijden in de oefensessie op vrijdag en gaf een indicatie van zijn kracht op de 7,04 kilometer lange achtbaanracebaan. Deze trend zette zich de volgende dagen voort.

2022 DTM Spa-Francorchamps

Dennis Olsen, rijdend voor SSR Performance, slaagde er zaterdag in om het volledige potentieel van de GT3 911 te benutten. In de ochtend versloeg de Noor zijn Porsche-collega Thomas Preining (Team 75 Bernhard) nipt naar poleposition. In de vroege namiddag behaalde Olsen een indrukwekkende overwinning op het traditierijke circuit in België. Dit betekende de eerste overwinning voor een Noor in de DTM en tegelijkertijd de eerste overwinning voor het in München gevestigde team SSR Performance in de GT3-raceklasse van topklasse.

Ook fabriekscoureur Preining trok de aandacht: aan het begin van de eerste race herstelde de Oostenrijker van een spectaculaire drift in de ultrasnelle Eau Rouge-passage en maakte hij fans enthousiast met zijn rijvaardigheid. De winnaar van de Norisring-race werkte zich vervolgens stelselmatig terug van het middenveld naar het podium. Op zondag volgde de 24-jarige uit Linz met nog een pittig optreden: met adembenemende bewegingen stormde Preining door het veld van P8 om opnieuw de derde plaats te scoren.

“De positieve vooruitgang van de Porsche-klantenteams is duidelijk”, zegt Sebastian Golz, Project Manager Porsche 911 GT3 R. “Na onze beste kwalificatie met posities één, twee en vijf op zaterdag, hebben we een sterk raceresultaat veiliggesteld met een overwinning en een podiumplaats. De volgende dag zagen we hoe zwaar de DTM-competitie is: de bandenkeuze voor de kwalificatie op een opdrogende baan besliste alles. Om deze reden maakten de SSR Performance-coureurs geen kans in de race. Thomas Preining onderstreepte echter waartoe de 911 GT3 R in staat is. Zijn aanval door het veld van de achtste naar het podium was briljant.”

2022 DTM Spa-Francorchamps
Spa-Francorchamps: DTM Spa 2022 on September, 9-11, 2022, (Photo by Hoch Zwei)

Tijdens het raceweekend van Spa-Francorchamps bezetten de coureurs van de Porsche-klantenteams de helft van alle podiumtreden, terwijl de concurrentie elk één coureur op het podium had. In het fabrikantenkampioenschap staat de sportwagenfabrikant uit Stuttgart op de vierde plaats. In het rijderskampioenschap zijn Dennis Olsen (5e) en Thomas Preining (7e) gestegen in het klassement. Het DTM-seizoen 2022 gaat in het laatste weekend van september verder met rondes 13 en 14 op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Mario Schuhbauer, teambaas SSR Performance:
“Natuurlijk zijn we meer dan trots op de prestatie van zaterdag. Het team heeft hard gewerkt en verdiende de overwinning en de eerste pole position voor Porsche absoluut. Helaas hebben we zondag ons potentieel niet kunnen benutten, maar we gaan weer ons best doen op de Red Bull Ring.”

Maike Frik, Teammanager SSR Performance:
“De resultaten van een raceweekend kunnen nauwelijks verder uit elkaar liggen. Veranderende weersomstandigheden maakten strategische beslissingen tot een echte uitdaging. Nadat beide coureurs in de kwalificatie op zaterdag een veelbelovende basis hadden gelegd voor de race, kon Dennis Olsen aan het eind van de dag zijn eerste DTM-overwinning vieren. Op zondag was de bandenkeuze voor de kwalificatie een echt pokerspel – beide coureurs begonnen van ver achter en moesten zich in de race terugvechten. Laurens kon vol vertrouwen van de derde naar de laatste plaats naar P12 rijden. Spa toonde aan dat coureurs en auto’s heel goed kunnen presteren. Voor de volgende race gaat het erom aan onze strategie te werken en dan weer in de aanval te gaan.”

SSR Performance (#94), Dennis Olsen (N)

Dennis Olsen:“Pole position en overwinning – een perfecte zaterdag. Het voelde geweldig. De omstandigheden op weg naar het behalen van mijn eerste DTM-overwinning waren erg lastig. Er waren geïsoleerde buien, maar alleen in het gebied rond de laatste chicane en de eerste bocht. Ik moest vertrouwen op mijn instinct en de informatie van het team voor rempunten en topsnelheden in de bochten. Het was een perfecte teamprestatie. Helaas hebben we voor de kwalificatie van zondag voor de verkeerde banden gekozen. Ik kon niets doen. Het maakt nu niet uit. Mijn eerste overwinning in de DTM is wat me bijblijft.”