Nico Müller neemt afscheid van Audi na DTM finale

2020 DTM Audi Nico Müller

De DTM-finale op Hockenheim op 8/9 oktober is voorlopig de laatste race van Nico Müller onder het teken van de vier ringen. Audi Sport en de Zwitserse coureur zijn overeengekomen om hun contract vervroegd te beëindigen aan het einde van het seizoen 2022.

“Net als René Rast was Nico Müller oorspronkelijk bedoeld als coureur voor ons LMDh-project”, zegt hoofd Audi Motorsport Rolf Michl. “Nico heeft zich met races in de LMP2-klasse intensief voorbereid op prototyperaces. Naast de Formule E ziet Nico zijn toekomst op Le Mans en in prototyperacen. Dat kunnen we hem op dit moment niet bieden, dus met pijn in het hart hebben we gezamenlijk besloten hem te laten gaan en hem de kans te geven zijn droom te realiseren.”

2020 DTM Audi Nico Müller

“Dat was een heel moeilijke beslissing”, zegt Nico Müller. “Audi gaf me de kans om de professionele autosport in te gaan. Ik heb veel aan het bedrijf te danken en ben een grote fan van het merk en zijn auto’s. Ook de samenwerking met Audi in Zwitserland is voor mij altijd geweldig en heel bijzonder geweest. Ik heb nog doelen in de autosport die helaas niet kunnen worden gerealiseerd met Audi. Door in de Formule 1 te stappen zijn er nu andere prioriteiten bij Audi. Daarom ben ik Rolf Michl erg dankbaar dat hij mij de kans heeft gegeven om mij verder te ontwikkelen.”

Nico Müller kwam in 2014 als 22-jarige bij Audi’s DTM-coureursteam via een junior scoutingprogramma. In 2016 vierde hij op de Norisring de eerste van in totaal elf overwinningen in de populaire toerwagenraces. In 2019 en 2020 behaalde hij het tweede kampioenschap in Audi Sport Team Abt Sportsline. In 2020 reed hij op gelijke voet met drievoudig DTM-kampioen René Rast. Uiteindelijk miste hij de titel nipt.

“Ik zal mijn eerste DTM-race met Audi nooit vergeten”, zegt Müller. “Als kind zat ik op de tribunes tijdens de DTM-finale in Hockenheim en bewonderde ik de Audi-coureurs zoals Mattias Ekström. Een paar jaar later samen met hen op de grid staan, was een kippenvelmoment.”

Naast de DTM kwam Nico Müller ook herhaaldelijk in actie voor Audi Sport-klantenraces in de Audi R8 LMS GT3 – in 2022 in de DTM en samen met motorlegende Valentino Rossi in de GT World Challenge.

“Een heel bijzonder moment in mijn carrière was het winnen van de 24-uursrace op de Nürburgring in 2015 – en niet alleen omdat ik na een weddenschap kaal moest knippen”, zegt Müller.

Als test- en ontwikkelingscoureur was Nico Müller ook een belangrijk onderdeel van Audi’s Formule E-project. In 2023 strijden de Zwitsers voor Team ABT Sportsline in de elektrische raceklasse.

“We zullen Nico niet alleen missen als een uitstekende coureur, maar ook als een sympathieke, oprechte persoon en merkambassadeur”, zegt Rolf Michl. “We wensen hem niets dan het beste voor zijn nieuwe fase in zijn carrière.”