Sheldon van der Linde is de nieuwe DTM-kampioen

2022 DTM HockenHeim

Sheldon van der Linde is de nieuwe DTM-kampioen! Als eerste Zuid-Afrikaan won de 23-jarige de titel in de al lang bestaande reeks met de BMW M4 van Schubert Motorsport.

In de spannende finale, DTM Hockenheimring powered by AUDI, was de derde plaats genoeg voor Sheldon van der Linde om zijn buitengewone triomf te bezegelen. BMW had een dubbele reden om te vieren, want tweevoudig kampioen Marco Wittmann (GER) scoorde zijn 18e DTM-carrièreoverwinning met de Walkenhorst BMW. René Rast (GER) eindigde als tweede met de ABT Audi, maar dat was voor de Duitser niet voldoende om zijn vierde DTM-titel te bezegelen.

De Oostenrijker Lucas Auer, die in de race slechts twee punten achter Van der Linde stond, eindigde als zevende met de WINWARD Mercedes-AMG en behaalde daardoor de tweede plaats in het rijdersklassement, voor Rast. Sheldon van der Linde is de opvolger van Maximilian Götz (GER), die vorig jaar de titel op de Norisring won voor Mercedes-AMG.

2022 DTM HockenHeim

De kersverse kampioen werd bij de finish overstelpt met felicitaties, van zijn ouders, zijn broer Kelvin, die als vijfde eindigde achter Marius Zug (GER, Attempto Audi) en in 2021 zelf in de race was voor de titel, zijn manager Dennis Rostek en van natuurlijk zijn team Schubert Motorsport. Op zondag nam Sheldon deel aan zijn 68e DTM-race sinds zijn seriedebuut in 2019. De BMW-fabriekscoureur heeft tot nu toe vier overwinningen en vier polepositions behaald. Ook Gerhard Berger feliciteerde: “Gefeliciteerd aan Sheldon van der Linde, die met zijn consistente, indrukwekkende prestaties een waardige DTM-kampioen van 2022 is. Maar in dit stadium ook felicitaties aan runner-up Lucas Auer, zijn team en Mercedes-AMG die ook tot het einde op een eerlijke manier en met geweldige manoeuvres om de titel streden. Sheldon en Lucas hebben, net als alle andere DTM-coureurs, een uitstekend, zeer opwindend seizoen afgeleverd dat ons en alle vele fans op de racecircuits en voor de schermen in verrukking heeft gebracht. Felicitaties ook aan Schubert Motorsport, de kampioenen van de nieuwe teams, en aan Audi als de nieuwe kampioenen van de fabrikanten. We hadden een geweldige laatste race met perfecte omstandigheden en zo ongelooflijk veel fans op het circuit, ik ben ontroerd. ”

“In 2016 kwam ik als jonge jongen vanuit Zuid-Afrika naar Duitsland om een ​​professionele coureur te worden. Dat was mijn droom toen ik nog een kind was. Het is gewoon ongelooflijk om hier nu als DTM-kampioen te staan”, zei een zichtbaar ontroerde Sheldon van der Linde na de race. René Rast was ook tevreden: “Ik heb altijd in de top drie gestaan, dus op het podium, in elk van mijn vijf seizoenen in de DTM”, zei de drievoudig DTM-kampioen. Het oordeel van Marco Wittmann was vergelijkbaar: “Een moeilijk seizoen afsluiten met een overwinning is gewoon super goed.”

2022 DTM HockenHeim

Schubert Motorsport uit Oschersleben won in zijn eerste seizoen in de DTM met de twee BMW-fabrieksrijders Sheldon van der Linde en Philipp Eng (AUT) de titel als meest succesvolle team en werd daarmee de opvolger van Red Bull AlphaTauri AF Corse. “Dat is de beloning voor het harde werken dit jaar. Ik ben blij dat het allemaal zijn vruchten heeft afgeworpen’, aldus teambaas Torsten Schubert. In het 36e DTM-seizoen won een BMW-coureur voor de zevende keer de titel, de laatste coureur tot nu toe die de grote trofee voor het wit-blauwe merk won was Marco Wittmann in 2014 en 2016. Audi volgde op Mercedes-AMG als de nieuwe kampioen van de fabrikant.

Sheldon van der Linde, Lucas Auer, René Rast: voorafgaand aan de 16e en laatste race van de DTM 2022 was er een vermakelijke drievoudige strijd om de titel. In de kwalificatie viel Mirko Bortolotti (ITA, GRT Lamborghini) uit de cirkel van de titelkandidaten met een 18e plaats op de grid. Toen Felipe Fraga (BRA, Red Bull AF Corse Ferrari) tegen de vangrail was gecrasht, schonk hij Rast zijn vierde poleposition van het seizoen en drie waardevolle punten. Fraga ontbrak op de startgrid van de beslissende race, net als degenen die betrokken waren bij de ongevallen in de spectaculaire race op zaterdag, waaronder Thomas Preining, Dennis Olsen, Rolf Ineichen en David Schumacher, die allemaal het ziekenhuis hadden kunnen verlaten na onderzoek in de avond.

Voor Rast was het, net als voor de als zesde geplaatste Nico Müller (SUI, Team Rosberg), de laatste racestart met de Audi R8, aangezien beide coureurs het in Ingolstadt gevestigde merk verlaten na vele succesvolle jaren. Bovendien had Maximilian Buhk (Mercedes-AMG Team Mücke Motorsport) ’s ochtends aangekondigd dat hij zijn carrière zou beëindigen op 29 jaar. Met een sterke prestatie eindigde de jongste coureur in het veld met 19 jaar, Marius Zug met de Attempto Audi, als vierde in de race. De Oostenrijker Clemens Schmid reed lange tijd als derde met de GRT Lamborghini totdat een lekke band zijn hoop op een podiumplaats deed wankelen.

Result race 2 Sunday