Sloveen Kevin Siggy is de nieuwe DTM Esports-kampioen van 2022

2022 DTM Esports Championship powered by MediaMarkt Kevin Siggy

Kevin Siggy heeft de DTM Esports Championship powered by MediaMarkt-titel stormenderhand veroverd. Met twee overwinningen met de Team Redline Ferrari 488 in de finale op het virtuele circuit van Portimão onderstreepte de Sloveen zijn dominantie.

De kleine kans op een succesvolle titelverdediging voor BMW-coureur Moritz Löhner (GER, Dörr Esports) ging in de sprintrace al in rook op. Uiteindelijk had Siggy een ongelooflijke marge van 100 punten op Löhner. De simracers reden twee spectaculaire races. Vooral de strijd om de derde, vierde en vijfde plaats in het klassement was keihard. De vijf best geplaatste coureurs kwalificeren zich immers voor de shoot-out voor de echte DTM Trophy-rit in 2023.

2022 DTM Esports Championship powered by MediaMarkt Kevin Siggy

Strijd om een echte DTM Trophy-cockpit: voor de beste vijf simracers in DTM Esports

Naast kampioen Siggy en runner-up Löhner, de twee Italiaanse Ferrari-coureurs Gianmarco Fiduci (Team Fordzilla) en Alessandro Ottaviani (R8G Esports) en Florian Hasse (GER, Dörr Esports) ronden de top vijf af, maar deze volgorde is nog voorlopig vanwege lopende straffen. In ieder geval gaf DTM Esports een spectaculair voorproefje van de DTM-seizoensopener van dit weekend op het echte Formule 1-circuit in Portimão in Portugal. Het recordveld van 29 coureurs uit 15 landen zal deelnemen aan de eerste twee van de 16 races van dit seizoen op zaterdag en zondag om 13.30 uur CEST, live uitgezonden op ProSieben in de Duitstalige landen respectievelijk 12.30 uur en 13.00 uur en op ServusTV stroom.

“Ik heb veel tijd gestoken in de voorbereiding en het afstelwerk. Nu ben ik nog blijer dat ik de DTM Esports-titel heb gewonnen, mijn eerste titel in lange tijd”, zei de 23-jarige Kevin Siggy, die nogal ongebruikelijke emoties toonde toen zijn vroege titelwinst veilig was na zijn overwinning in de sprint ras. “De keuze voor Ferrari was een goede beslissing en het afstelwerk was de sleutel tot succes.” Nu kijkt hij uit naar zijn deelname aan de shoot-out. “Het is mijn doel om in 2023 deel te nemen aan de real-world DTM Trophy en ik zal er alles aan doen om dat te bereiken.”

2022 DTM Esports Championship powered by MediaMarkt Kevin Siggy

De actie op het 4.563 kilometer lange circuit van Portimão was spannend. Zoals zo vaak tijdens een finale, waren de gevechten intens, iets dat de racecontrole behoorlijk wat werk opleverde. Vooral de posities vanaf de vierde plaats stonden in het middelpunt. De eerste die getroffen werd was Löhner’s teamgenoot Leonard Krippner (GER, BMW), die in de openingsronde van de 15 minuten durende sprintrace al door niemand anders dan Ottaviani in een spin werd getikt.

Als zesde in het klassement voorafgaand aan de finale had Krippner nog goede kansen op een top 5-resultaat. Na zijn ongeluk liet Krippner, die vanaf de tweede plaats op de grid was gestart, een sterke herstelrit zien en kwam toch als zesde naar huis. Teamgenoot Hasse spinde ook uit en eindigde uiteindelijk alleen op de 21e plaats. Ferrari scoorde een 1-2 met Siggy die voor Fiduci eindigde. De derde plaats voor Löhner was ondertussen onvoldoende om zijn minimale titelhoop levend te houden. Max Pfeiffer (GER, TailoredRing Esports) was de best geplaatste Mercedes-AMG-coureur op de vierde plaats van de Brit Isaac Price (BMW, BMW G2 Esports), Krippner en Ottaviani.

Voorafgaand aan de 60 minuten durende endurance race claimde Siggy de tweede pole position van de dag. De Sloveen trok weg uit de rest van het veld en scoorde opnieuw een indrukwekkende overwinning. Evenzo trok Fiducci zich ook terug van de tweede plaats op de grid en verzekerde zich zo van de derde plaats in het puntenklassement. “Ik ben helemaal blij. Dit resultaat had ik nooit verwacht. In de finale gaf ik het maar 95 procent en wist ik veilig deze tweede plaats te behalen”, zei de 25-jarige. Max Pfeifer (GER) onderstreepte ook zijn verbeterende vorm door zijn eerste podiumplaats te scoren in de laatste race van het seizoen.

2022 DTM Esports Championship powered by MediaMarkt

Achter hen was de actie echter intens: Krippner en Hasse werden opnieuw het slachtoffer van de harde capriolen en vielen massaal terug. Löhner, die nu zonder enige druk voor de titel rijdt, bood zijn diensten aan voor het Dörr-team en voerde een heel zwaar en deels spannend duel met Ottaviani, terwijl Krippner steeds meer terrein wist te veroveren in een gala-show, geleidelijk aan sluitend bij Löhner die uiteindelijk liet hem voorbij. Ottaviani verdedigde zich met hand en tand, soms te heftig, waardoor de Ferrari-coureur alsnog moet vrezen voor een boete met terugwerkende kracht door racecontrol die hem zijn deelname aan de shoot-out zou kunnen kosten. Ottaviani verdedigde net de vierde plaats van een sterke, maar helaas Krippner terwijl Hasse de vijfde plaats in het puntenklassement veiligstelde door als tiende te eindigen. Na een spin in de laatste ronde eindigde Löhner slechts als twaalfde. “Deze dag was niet bijzonder gelukkig voor mij”, vatte een teleurgestelde Löhner samen. “Uiteindelijk heb ik gevochten voor mijn teamgenoten.”

Kevin Siggy scoorde als nieuwe DTM Esports-kampioen een indrukwekkend totaal van 466 punten, Moritz Löhner werd tweede met 366 punten van Gianmarco Fiduci (293). Alessandro Ottaviani staat voorlopig vierde met 251 punten, slechts één punt meer dan Florian Hasse (250). Door de hangende beslissingen van de raceleiding kan Leonard Krippner (245) op de zesde plaats echter ook nog hopen deel te nemen aan de shoot-out voor de DTM Trophy-rit.

De beste van de drie kwalificaties van de DTM Esports Cup powered by MediaMarkt was Julien Fox (GER), 15e in de endurance race met het Team TR powered by Greekz Energy BMW.