Thomas Preining pakt DTM thuiszege op Red Bull Ring

2022 DTM Red Bull Ring

Voor het eerst heeft een Oostenrijker een DTM-race gewonnen op Red Bull Ring. Porsche-coureur Thomas Preining van KÜS Team Bernhard behaalde een indrukwekkende thuisoverwinning in de zondagrace van DTM Red Bull Ring powered by REMUS.

De 24-jarige uit Linz won van de twee Duitsers Luca Stolz (Mercedes-AMG Team HRT) en Maro Engel (Mercedes-AMG Team GruppeM Racing). Engel was vanaf pole position aan de race begonnen, Preining stond achtste op de startgrid. De Porsche-fabriekscoureur, die racete met een speciaal helmontwerp ter nagedachtenis aan motorsportlegende Walter Lechner, voormalig teambaas en vriend van Preining, wist posities goed te maken dankzij een goede strategie en vermakelijke inhaalmanoeuvres en behaalde zijn tweede DTM-race wint na 35 ronden, nadat hij in juli al de eerste DTM-overwinning voor Porsche op de Norisring had behaald. “Ik ben super blij met mijn prestatie! Ik had al vertrouwen voor de start en ik wist dat het een goede race zou worden. Dat het zo goed zou gaan en vooral dat ik zo snel omhoog kon, had ik niet verwacht”, zei Preining vlak na de race.

2022 DTM Red Bull Ring

Zondag hadden de DTM-coureurs te maken met moeilijke omstandigheden die het tot het einde spannend maakten. Preining: “Aanvankelijk was het enige dat voor mij belangrijk was om de auto heel te houden, vooral in de openingsfase toen je echt niets kon zien. Ik deed het rustig aan en toen, gelukkig, won ik met een paar coole moves, waarvan een een beetje op de limiet.” Tot vlak voor het einde vochten de coureurs met een natte en dan een rijdende baan en deels beperkt zicht. Het resultaat: talloze spins. Vooral Ferrari-coureur Felipe Fraga (Red Bull AlphaTauri AF Corse) draaide een paar keer rond. In de openingsronde werd puntenleider Sheldon van der Linde al getroffen: hij spinde met zijn Schubert BMW in bocht 3 en zakte naar de achterkant van het veld. Hij eindigde als elfde, wederom zonder punten te scoren.

Drievoudig DTM-kampioen René Rast (ABT Audi), die de race als tweede in het klassement was begonnen, scoorde slechts één punt door als tiende te eindigen. Aan de andere kant werkte de Tiroler Lucas Auer (Mercedes-AMG Team WINWARD) zich nog steeds op naar de zesde plaats met een sterke slotrit en scoorde een extra kampioenschapspunt voor de snelste raceronde, de Autohero Fastest Lap Award.

Over veertien dagen (7 tot 9 oktober) staat DTM op de Hockenheimring voor een spannende finale. Met 130 punten blijft de Zuid-Afrikaanse Sheldon van der Linde aan de leiding van het DTM-rijdersklassement. Lucas Auer staat nu tweede met 119 punten van René Rast (118). Nu is Thomas Preining ook een van de titelkandidaten, die dankzij zijn overwinning naar de vierde plaats van het klassement is gestegen met 116 punten. De volgende zijn de Italiaan Mirko Bortolotti (GRT Lamborghini), die 114 punten heeft na zijn achtste plaats op zondag, en Luca Stolz met 102 punten. In de twee races op Hockenheim liggen in totaal nog 58 punten voor het grijpen.

images © DTM