8Hr Bahrein nieuwe uitdaging voor Team Peugeot TotalEnergies

2022 FIA World Endurance Championship Team Peugeot TotalEnergies

Team Peugeot TotalEnergies’ derde optreden in het FIA World Endurance Championship 2022 zal op het Sakhir International Circuit zijn. Dit hun allereerste de 8 Uren van Bahrein op 10-12 november.

Naast de atypische lay-out van de locatie en het beruchte verzengende weer, zal de race zelf praktisch 30 procent langer zijn dan de vorige twee rondes van de FIA ​​WEC. Het markeert ook het debuut van Nico Müller naast Loïc Duval en Gustavo Menezes in de #94-auto, terwijl het team de ontwikkeling van de PEUGEOT 9X8 wil voortzetten en de campagne wil afsluiten met een indicatieve prestatie.

Een oplossing voor elk probleem

Olivier Jansonnie, technisch directeur van Peugeot Sport, heeft de 6 uur van Fuji in Japan in september beschreven als bevredigend en een goed raceweekend voor Team Peugeot TotalEnergies. “In tegenstelling tot Monza [Italië], waar onze circuittijd werd geplaagd door een aantal kleine problemen, konden we de sessies bij Fuji gebruiken om ons meer te concentreren op de prestaties van de PEUGEOT 9X8”, zegt hij. “Betrouwbaarheid en prestaties zijn onlosmakelijk verbonden met natuurlijk gekoppeld, en zoals de zaken er nu voorstaan, hebben we het potentieel van onze Le Mans Hybrid-auto nog niet kunnen demonstreren tegen de machines van onze rivalen die aanzienlijk meer race-ervaring hebben. een verscheidenheid aan tegenslagen bij Monza en Fuji, maar we hebben ze allemaal kunnen lokaliseren en oplossen. Laat ik duidelijk zijn: het waren niet het soort problemen dat het ontwerp van onze auto in twijfel zou kunnen trekken. Ze waren een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een nieuwe auto, en dat is precies waarom we ervoor hebben gekozen om dit jaar een gedeeltelijk programma uit te voeren in het FIA World Endurance Championship, ter voorbereiding op de FIA ​​WEC-opener van 2023 in Sebring [Florida, VS] in maart.”

Na de recente publicatie van de FIA ​​World Endurance Championship-kalender van 2023, gelooft Jean-Marc Finot, directeur van Stellantis Motorsport, dat de uitbreiding van de serie de zichtbaarheid ervan zal vergroten. “We zijn verheugd de toevoeging van Portimao [Portugal] te zien”, merkt hij op. “Spanje en Portugal zijn belangrijke landen voor het merk Peugeot en het is een circuit van symbolisch belang voor ons omdat we hier de PEUGEOT 9X8 hebben onthuld. We staan ​​volledig achter het organiseren van evenementen op nieuwe plaatsen die coherent zijn met onze markten en waar we een sterke schare fans hebben. Ik zou ook willen zeggen hoe trots we zijn op het vooruitzicht om betrokken te zijn bij de honderdste verjaardag van de 24 uur van Le Mans op 10-11 juni. Het wordt het hoogtepunt van het motorraceseizoen van wereldklasse 2023.”

2022 FIA World Endurance Championship Team Peugeot TotalEnergies

Afstandsrecord gebroken bij test Monza

Bij zijn terugkeer van de 6 uur van Fuji, waar een podiumplaats voor de PEUGEOT 9X8 een mogelijkheid leek, keerde Team Peugeot TotalEnergies terug naar het toneel van zijn racedebuut – Monza – voor wat een constructieve test bleek te zijn. De doelstellingen daar waren onder meer het oplossen van de problemen waarmee het in Japan was geconfronteerd, het evalueren van verschillende set-ups en banden, het bevorderen van de ontwikkeling van de PEUGEOT 9X8 en het voortzetten van de training van het raceteam.

“Tijdens een set-up run hebben we daar een nieuw afstandsrecord neergezet”, zegt Olivier Jansonnie. “Als we de gegevens van de 6 uur van Monza in juli vergelijken met de gegevens die we tijdens de test hebben verzameld, is het duidelijk dat ons programma de goede kant opgaat en dat we aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt op het gebied van prestaties. Ik denk dat een podiumplaats in Bahrein denkbaar is, zolang we maar betrouwbaar kunnen genieten gedurende de acht uur. Dat is bijna 30 procent meer dan de 9X8 op Monza en Fuji, dus het is een nieuwe parameter waarmee uiteraard rekening moet worden gehouden.”

Nico Müller maakt debut in #94

De Zwitserse Nico Müller staat klaar om zijn competitiedebuut te maken bij Team Peugeot TotalEnergies tijdens de 8 uur van Bahrein, waar hij de #94-auto zal delen met Loïc Duval en Gustavo Menezes. James Rossiter is ondertussen overgestapt naar een nieuwe rol bij Maserati MSG Racing, waardoor hij bij de Stellantis-groep blijft. “Nico maakte indruk tijdens zijn dag in de auto tijdens onze Monza-test”, meldt Olivier Jansonnie. “Hij was kalm, gefocust en gaf waardevolle feedback over de PEUGEOT 9X8 die de mening van zijn nieuwe teamgenoten ondersteunde. Hij paste bij het team gemakkelijk en het is nu all-systems-go voor zijn debuut in Bahrein. Ik weet dat ik namens iedereen in het team spreek als ik al het geweldige werk dat James het afgelopen jaar of zo heeft verricht, groet. Hij zal aanblijven als onze reservecoureur en ontwikkelingscoureur nog een paar weken op de simulator voordat hij doorgaat naar een nieuwe uitdaging waarvoor hij bij uitstek geschikt is.”

Nico Müller:”Ik kijk er zo naar uit om mijn debuut te maken in de PEUGEOT 9X8 in Bahrein. Mijn eerste rit in de auto tijdens de Monza-test van het team ging erg goed. Ik voelde me snel zelfverzekerd en kon een aantal lange runs maken en verschillende bandenopties uitproberen. Ik heb de neiging om me gemakkelijk aan te passen. Ik had een soortgelijke ervaring in Shanghai eerder in mijn carrière, in 2007, toen ik slechts 10 ronden reed in een LMP2-prototype voordat ik aan de race deelnam. Bahrein zal een kans zijn om mezelf verder vertrouwd te maken met de 9X8, net als de simulator op het hoofdkantoor van het team in Satory [nabij Parijs]. Simulators zijn zo’n nauwkeurig en onschatbaar hulpmiddel. “

In Bahrein zal de #93-auto zoals gebruikelijk worden gedeeld door Jean-Eric Vergne, Paul Di Resta en Mikkel Jensen.

Volg de kwalificatie en de race in Bahrein live aan boord van de twee PEUGEOT 9X8’s op het YouTube-kanaal van Peugeot Sport.

Timetable (local time/UTC+3):

  • November 10: Free Practice 1 (12:15pm) / Free Practice 2 (5:30pm)
  • November 11: Free Practice 3 (11:00am) / Qualifying (5:10pm)
  • November 12: 8 Hours of Bahrain start (2:00pm)