Bent Viscaal achtste na uitdagende wedstrijd op Spa-Francorchamps

2022 European Le Mans Series ELMS Spa-Francorchamps Bent Viscaal

De vieruursrace op het circuit Spa-Francorchamps is door Bent Viscaal besloten op een achtste plaats. De 23-jarige Nederlander stuurde zijn blauwzwarte Algarve Pro Racing-bolide vanaf een negende startplaats naar voren, om na een uitdagende laatste stint weer in de punten te eindigen.

Voor aanvang van de vijfde ronde van het European Le Mans Series-seizoen 2022 loopt er een nieuw gezicht de garagebox van Algarve Pro Racing binnen. Niet Sophia Floersch, die normaliter een duo vormt met Bent Viscaal, maar de Roemeense coureur Filip Ugran sluit als tweede rijder van de wagen met startnummer negentien aan.

2022 European Le Mans Series ELMS Spa-Francorchamps Bent Viscaal

Viscaal en Ugran starten het raceweekend in de Belgische Ardennen degelijk. Tijdens de vrijdagtraining laat het tweetal zien over een sterke gecombineerde pace te beschikken. Viscaal, met zijn vijf endurancestarts de veteraan van het duo, komt eenvoudig op snelheid en Ugran toont aan zich snel aan te kunnen passen. Ook in de verregende tweede training zit het met de snelheid van de #19 APR wel snor.

Als Viscaal zich oplijnt voor zijn kwalificatieruns, wordt de moeilijkheidsgraad echter onverwachts verhoogd. De weersomstandigheden zijn verraderlijk: het regent niet meer, maar het circuit is ook niet droog. Na een vervelend getimede code rood moet Viscaal zich tevreden stellen met een negende plaats.

De talentvolle Tukker start zijn wedstrijd zondagochtend op een voor hem kenmerkende manier: na de eerste bocht rijdt hij al op plaats zeven rond, om kort daarna de zesde stek te veroveren. Tijdens zijn eerste stint rijdt de inwoner van Albergen nog verder naar voren: als het eerste van de vier uren achter de rug is, vindt de Nederlander zichzelf terug op een keurige vierde plaats.

Dan gaat het mis. Kort na de wagenoverdracht vergaloppeert debutant Ugran zich in de laatste bocht, om uit schadebeperking direct maar een ongeplande pitstop te maken. Het nieuwe APR-duo valt terug naar de zevende plaats, maar kan zich handhaven in de voorhoede van de middenmoot. Koude banden na neutralisaties blijken echter het euvel voor zowel Viscaal als Ugran, waarop APR-teambaas Stewart Cox de hand in eigen boezem steekt en naar de fluctuerende bandenspanningen wijst.

Viscaal moet, na een tweede rijderswissel, in het laatste halfuur alles op alles zetten om zijn achtste plaats te behouden, maar slaagt wonderwel. Tegen het sluiten van de markt loopt de jonge Nederlander zelfs uit op zijn naaste belagers. Dankzij de achtste finishplaats in België mag de nummer negentien inschrijving van Algarve Pro Racing weer een handvol punten bijtellen. Na vijf races heeft Viscaal 27 punten gescoord.

2022 European Le Mans Series ELMS Spa-Francorchamps Bent Viscaal

“Het was een lastige race”, laat Viscaal vanuit de Belgische Ardennen optekenen. “De eerste stint was heel goed. Bij de start had ik gelijk een aantal tegenstanders te pakken en dat voelde goed. De wagen was in orde en ik kon aanvallen. Eenmaal op plek vier aanbeland droomde ik over een topvijffinish, maar dat bleek vandaag net een stap te ver.”

“Ons grootste probleem zat ‘m in de banden. Na neutralisaties hadden we het lastig. Dat het bovendien zo koud is, hielp ook niet mee. We moeten onderzoeken waarop we het hier vandaag hebben laten liggen om dit European Le Mans Series-seizoen met een degelijk resultaat te besluiten.”

“Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij met de puntenfinish, maar ik vind het moeilijk om me neer te leggen bij een resultaat dat niet de juiste verhoudingen weergeeft. Gedurende dit seizoen gaan we een beetje op en neer en het is aan ons om daar verandering in te brengen. Ik weet dat Algarve Pro Racing bestaat uit een hoop intelligente, enthousiaste mensen en weet dat we daarop kunnen voortbouwen. Voor nu gaat de focus naar Portimão, want ik wil gewoon nog een tweede bokaal dit jaar.”

Het European Le Mans Series-seizoen 2022 wordt afgesloten in het derde weekend van oktober met de 4 uren van Portimão, de thuisrace van Viscaals werkgever Algarve Pro Racing. Er wordt namelijk geracet op het Autódromo Internacional do Algarve. De wedstrijd staat gepland voor zondag 16 oktober aanstaande.

images © Bent Viscaal PR