KCMG van P65 naar P7 in TotalEnergies 24 Hours of Spa

2022 TotalEnergies 24 Hours of Spa KCMG

KC Motorgroup Ltd. (KCMG) zette een ongelooflijke prestatie neer in de #47 Porsche 911 GT3 R tijdens de TotalEnergies 24 Hours of Spa, herstellende van een remprobleem waardoor ze als 65e op de grid stonden en als zevende eindigden.

Terugkerend voor een vierde poging in ’s werelds grootste GT3-race, de derde met Porsche, het in Hong Kong gevestigde KCMG en zijn coureurs Nick Tandy, Laurens Vanthoor en Dennis Olsen gingen aan de slag om door het veld te snijden en een onverwachte kwalificatie tegenslag om te zetten in een oogverblindende prestaties.

2022 TotalEnergies 24 Hours of Spa KCMG

Winnaar van de 24 Hours of Spa 2020 Tandy, die vorig jaar met KCMG vijfde was geworden in hetzelfde evenement, nam de start van de 74e editie van de Ardennenklassieker aan boord van de #47-machine. De Britse coureur maakte het verloren terrein snel goed en eindigde als 30e aan het einde van de openingsstint.

Teamgenoten Vanthoor en Olsen, die in januari met KCMG een podiumplaats hadden behaald op de Rolex 24 in Daytona, droegen de hele avond het momentum, wat betekende dat de #47-ploeg bij het vallen van de avond als 10e eindigde.

Het met sterren bezaaide trio leidde zelfs de iconische GT-race in de vroege uurtjes van de zondagochtend, voordat het de volgorde weer naar beneden schuifelde toen de temperaturen na zonsopgang weer opliepen. 24 uur nadat hij als laatste was gestart, kwam Olsen als zevende over de streep in het algemeen klassement, waarmee hij een fantastische comeback van 58 plaatsen voor KCMG afsloot.

2022 TotalEnergies 24 Hours of Spa KCMG

LAURENS VANTHOOR
“We hebben ons best gedaan met de zevende plaats. Achteraf zijn er altijd dingen die beter kunnen, maar we hebben ons best gedaan en zijn erin geslaagd om als leidende Porsche te eindigen. Het was een behoorlijke strijd, maar ik ben trots op hoe we zijn teruggekomen van onze startpositie. We leidden de race ’s nachts een tijdje, maar helaas toen de zon doorkwam en de temperaturen stegen, misten we een beetje tempo. ”

NICK TANDY
“Uiteindelijk, teleurgesteld zijn met een top-10 resultaat in een race als deze, toont de hoogte van de ambitie van dit team. Het zag er vanmorgen zo goed uit, maar uiteindelijk hadden we gewoon niet het tempo toen de temperaturen stegen. Ik denk dat we allemaal heel trots kunnen zijn op hoe we het hele weekend hebben uitgevoerd. De race was fantastisch, de auto was foutloos gedurende het hele evenement, het team was geweldig in de pitstops. Ik ben blij met hoe we hebben geracet, ook al denk ik dat het eindresultaat voor iedereen teleurstellend is. Maar we kunnen blij zijn dat we ons best hebben gedaan.”

DENNIS OLSEN
“Het was een goede race, vooral gezien het feit dat we P65 begonnen, wat niet was waar we verwachtten te zijn. We hielden ons hoofd hoog en concentreerden ons op het proberen om zoveel mogelijk posities te veroveren en naar voren te gaan, wat we deden. We stonden op een gegeven moment zelfs aan de leiding, wat aantoont hoe goed het hele team geweldig werk heeft geleverd om zich voor te bereiden op deze race. De ingenieurs, de teammanager, de hele bemanning, iedereen heeft uitzonderlijk werk geleverd. Zo zijn we erin geslaagd om van de laatste helemaal naar voren te gaan. Dit was het maximale wat we konden doen.”

MATT HOWSON TEAM MANAGER
“De 24 uur van Spa van dit jaar was een van de meest uitzonderlijke vertoningen waar een team op kon hopen. De 65e kwalificatie op het hoogste niveau in GT3-races laat veel werk te doen. Maar dankzij perfecte prestaties van de coureurs Nick, Laurens en Dennis, de autoploeg, ondersteund door elk KCMG-teamlid ter plaatse, slaagden we erin om halverwege de race de leiding te nemen. Dit was een echte teamprestatie. Het was jammer dat we zondag niet in warmere omstandigheden konden presteren, maar we kunnen allemaal enorm trots zijn op een zevende plaats, wat een verder bewijs is van de kwaliteit en professionaliteit van KCMG’s Global GT-team. We kijken nu uit naar wat de toekomst in petto heeft!”

ALEXANDRE GIBOT DIRECTEUR, PORSCHE MOTORSPORT ASIA PACIFIC LTD.
“Het was geweldig om KCMG weer te zien racen onder de vlag van Porsche Motorsport Asia Pacific tijdens de TotalEnergies 24 Hours of Spa, ’s werelds grootste GT3-race, waar het al een geweldige prestatie is om het einde te bereiken. KCMG deed veel meer dan de geblokte vlag pakken, want ze toonden enorme moed om door het veld te herstellen en een sterke top-10-finish in de koningsklasse te behalen. Dus veel felicitaties aan het hele KCMG-team voor weer een mooi resultaat in een van de meest prestigieuze endurance-evenementen ter wereld.”

PAUL IP KCMG OPRICHTER
“Ik ben zo trots op het hele team en de geweldige inspanning die ze hebben geleverd om te herstellen van de tegenslag in de kwalificatie. Om op dat moment een remprobleem te hebben was zo jammer, het team deed een geweldige inspanning en verdiende het om verder op het veld te starten. Desondanks gaf niemand op en bleef in elkaar geloven. Nick’s inzet in de eerste stint was ongelooflijk, met Laurens en Dennis die hem uitstekend steunden. Op een gegeven moment de race leiden was zo’n briljant moment, het is jammer dat we P1 niet konden vasthouden, maar we zouden allemaal erg blij moeten zijn met de comeback en het resultaat. ”

images©KCMG/Frits van Eldik