Kleine beloning voor comeback race van Audi tijdens 24 uur van Nürburgring

2021 24H Nürburgring Audi R8 LMS #15 (Audi Sport Team

In een van de meest turbulente edities van de 24 uur van de Nürburgring met meer dan 14 uur raceonderbreking in dichte mist, bracht Audi Sport-klantenraces iedereen in vervoering met een sterk herstel.

Er was echter nauwelijks een beloning op het einde. Vanaf de 64e plaats bij de start van de race vocht Audi Sport Team Land zich terug naar de kopgroep maar zag de finish niet meer na een ongeval van Kelvin van der Linde. De beste Audi R8 LMS werd uiteindelijk opgesteld door Audi Sport Team Car Collection. Van de 25e plaats na een vroege bandenwissel verbeterde de nummer 2 Audi naar de vijfde plaats.

Audi R8 LMS #29 (Audi Sport Team Land), Kelvin van der Linde/Christopher Mies/René Rast/Frédéric Vervisch

“We zagen een extreem spannende editie van de race waarin vier merken na de herstart zondag om 12.00 uur streden om de overwinning”, zegt Chris Reinke, Head of Audi Sport customer racing. “We hadden goede kansen met Audi Sport Team Land tot het ongeval kort voor het einde. Zoiets kan gebeuren als je op de limiet vecht. Proficiat aan Audi Sport Team Car Collection met de vijfde plaats. We zagen ook sterke prestaties van onze klanten Phoenix Racing die een podiumplaats behaalde in het Pro-Am-klassement en de vier coureurs van Giti Tire Motorsport by WS Racing die de SP8-klasse wonnen.”

In de strijd om de zesde eindzege in het Eifelgebergte stond Audi Sport al bij de start van de race voor grote uitdagingen. Met regen dreigend startte Audi Sport Team Land op regenbanden, maar schakelde in de openingsronde over op slicks. Vanaf de 64e plaats startte Christopher Mies aan het einde van de eerste startgroep de race vanuit de pitlane. Zijn inhaalrace bracht hem al in de eerste vier ronden terug in de top 20. Nadat de race was onderbroken, verbeterden Christopher Mies, René Rast en Kelvin van der Linde naar de voorkant van het veld. Een ongeval in ronde 48 ontnam het winnende team van Christian en Wolfgang Land in 2017 echter alle kansen.

De beste Audi R8 LMS in het algemeen klassement is uiteindelijk opgesteld door Audi Sport Team Car Collection. Net als het Land-team vielen Christopher Haase, Nico Müller en Markus Winkelhock in het begin terug vanwege een bandenwissel. Het coureurs-trio werkte zich echter terug in de cirkel van de besten. Uiteindelijk kwam de nummer 2 Audi als vijfde over de finish. Minder dan vier seconden ontbraken voor eindcoureur Christopher Haase en zijn teamgenoten om een ​​podiumplaats te bemachtigen.

Audi R8 LMS #11 (Phoenix Racing), Michele Beretta/Kim-Luis Schramm/Frank Stippler/Nicki Thiim

Audi Sport Team Phoenix had zaterdagavond na een ongeval al alle kansen op een topresultaat verloren voor Mattia Drudi/Robin Frijns/Frank Stippler/Dries Vanthoor. De ploeg van Ernst Moser, die deze wedstrijd al vijf keer won, hield desondanks goede kansen. Tijdelijk waren Michele Beretta/Kim-Luis Schramm/Frank Stippler/Nicki Thiim de beste Audi-ploeg en behoorden ze tot de top vijf van teams in het algemeen klassement.

Een brute aanval van een tegenstander kort na de herstart leidde zondagmiddag echter tot een lekke band en een aanrijding. De 17e plaats was een schrale troost voor het harde werk. De derde Audi van Phoenix Racing met Max Hofer/Vincent Kolb/Dennis Marschall/Jan-Erik Slooten scoorde een verzoenend resultaat met een klassepodium. De vier coureurs vormden het op één na beste team in de Pro-Am-classificatie voor gemengde rijdersopstellingen van professionals en amateurs. Een overwinning in de SP8 klasse werd behaald door het Giti Tire Motorsport by WS Racing team na maar liefst zes kopwisselingen. Uiteindelijk won het Audi-privéteam met zijn R8 LMS GT4, net als vorig jaar. Het grote verschil dit jaar: met Pippa Mann/Célia Martin/Christina Nielsen/Carrie Schreiner zaten er voor het eerst niet alleen vier dames in de cockpit. Van de monteurs tot de teamleiding, het hele veld van het “girls-only team” bestond uitsluitend uit dames.

Voor Audi Sport-klantenraces staat over acht weken de volgende grote endurancerace op het programma. Tijdens de 24 uur van Spa wil de ploeg na 2011, 2012, 2014 en 2017 opnieuw strijden voor de eindzege met de R8 LMS.