Lamborghini pakt super-pole voor 24 Hours of Spa

Spa-Francorchamps 2022 TotalEnergies 24 Hours of Spa Lamborgini

Andrea Caldarelli klom naar een gedenkwaardige Super Pole op Spa-Francorchamps voor de de 74e TotalEnergies 24 Hours of Spa. Lamborghini en Orange1 K-PAX Racing en hadden zo de best mogelijke startplaats voor de befaamde endurace race.

Dit is de allereerste pole position voor Lamborghini op de Belgische endurance-klassieker en de eerste voor een team uit de Verenigde Staten. Bovendien heeft Caldarelli met een tijd van 2m16.221s nu het record voor de snelste kwalificatieronde van het GT3-tijdperk van de race.

74e TotalEnergies 24 Hours of Spa ziet 66 verschillende autos op de grid in Spa

De Italiaan was de 17e van de 20 coureurs die deelnamen aan de beslissende sessie en plaatste hem bij de favorieten om de eerste plaats veilig te stellen. Maar daarvoor moest hij eerst de man verslaan die de Super Pole tijdens de vorige twee edities veiligstelde, Mercedes-AMG-troef Raffaele Marciello, die een schitterende ronde afleverde aan het stuur van het #88 AMG Team Akkodis ASP.

Marciello liep 12e en verloor zijn eerste vliegende ronde omdat hij de baanlimieten overschreed. De tweede poging begon solide, terwijl een monsterlijke middensector genoeg was om de Zwitserse coureur naar de kop van de bestelling te springen toen hij de geblokte vlag pakte. Met een tijd van 2m16.375s stond Marciello weer bovenaan.

De volgende vijf auto’s konden de #88 Mercedes-AMG niet omver werpen, terwijl Caldarelli ook in zijn openingsronde tekort kwam. De tweede poging van de Italiaan zag er sterk uit, maar paal leek buiten bereik. Een opmerkelijk consistente ronde gaf Caldarelli echter de cruciale voorsprong en hij kwam over de streep met een 2m16.221s. Pole was binnen handbereik.

Er was nog een kleine kwestie van de Iron Lynx Ferrari-ploeg, die een-twee eindigde in de kwalificatie van gisteravond om de beste hardloopplekken voor Super Pole te behalen. Maar toen het moment daar was, verflauwde de Ferrari-uitdaging, waarbij noch de #51 van Nicklas Nielsen, noch de #71 van Antonio Fuoco Caldarelli konden verslaan. Geen van beide auto’s behoorde aan het einde van de sessie tot de top-10.

Klaus Bachler start vanaf de derde plaats in de #54 Dinamic Motorsport Porsche. Zoals zo vaak vloog deze auto onder de radar om alleen maar een prachtig resultaat te behalen. De Oostenrijker zette een 2m16.446s neer, slechts twee tienden van Caldarelli’s pole-tijd. Hij deelt de tweede startrij met Luca Stolz (#2 AMG Team GetSpeed ​​Mercedes-AMG), die net als Marciello een veel betere run had in de Super Pole dan de kwalificatie van gisteren.

Mirko Bortolotti (#63 Emil Frey Racing Lamborghini) en Kevin Estre (#221 GPX Martini Racing Porsche) zullen een all-star derde startrij vormen, beide coureurs hebben goede vooruitgang geboekt vanuit hun running slots. Mattia Drudi was de beste van het Audi-contingent en kwalificeerde de #12 Team Tresor-inschrijving als zevende in een rustige sessie voor het merk Ingolstadt.

De Ferrari-renners konden slechts 11e en 13e worden voor respectievelijk de #71 en #51 auto’s, hoewel het vermeldenswaard is dat de Iron Lynx-ploeg vorig jaar van P13 won. Nog twee merken waren vertegenwoordigd in de Super Pole, met Nick Catsburg (#98 ROWE Racing BMW) en Maxime Martin (#95 Beechdean AMR Aston Martin) als respectievelijk 16e en 17e.

De pole voor de Silver Cup werd tijdens de sessie ook beslecht nadat drie auto’s via de kwalificatie van gisteravond naar de beslissende shootout waren gegaan. Fabian Schiller reed als eerste en leverde een zeer indrukwekkende prestatie aan het stuur van de #777 Al Manar Racing by HRT Mercedes-AMG en behaalde de negende plaats in het algemeen klassement, waarbij hij verschillende grote namen versloeg.

Schiller zette een 2m16.774s neer en versloeg daarmee de #30 Team WRT Audi van Thomas Neubauer met meer dan een halve seconde. Hij had mogelijk sneller kunnen gaan, maar een fout in zijn tweede ronde belette de Duitser om te verbeteren. Konsta Lappalainen voltooide het Silver Cup-trio en rondde de top-20 af in zijn #14 Emil Frey Racing Lamborghini.

De 74e TotalEnergies 24 Hours of Spa begint morgen om 16:45 en zal Orange1 K-PAX Racing zien jagen op een eerste algemene overwinning voor het Lamborghini-merk. Elke minuut van de actie wordt live gestreamd in het Engels, Duits, Frans en Italiaans op het GT World YouTube-kanaal.

Andrea Caldarelli, #6 Orange1 K-PAX Racing Lamborghini: “De omstandigheden waren heel anders dan tijdens de kwalificatie, die werd gereden toen het bijna donker was. Het was als een heel ander circuit, dus ik deed het rustig aan tijdens de eerste ronde om het volledig te begrijpen de gripniveaus. Toen viel ik aan in mijn tweede ronde; ik wist dat er nog iets was. Een ronde zonder verkeer voelt geweldig! Ik ben erg blij om de eerste pole voor Lamborghini te pakken. We zijn altijd heel dichtbij geweest. Het is nog steeds een 24-uursrace, maar het is goed om vanaf P1 te starten. Ik denk dat deze poleposition echt naar alle jongens in Amerika en in Sant’Agata gaat. Het was een teamprestatie van beide kanten en het gaat zeker naar hen.”

Voorlopige resultaten Superpole : klik hier

TICKETS & TIJDSCHEMA

Koop je tickets via de volgende link: klik hier

Tijdschema: klik hier