Nieuwe kampioenen gekroond na 24H BARCELONA 2022

2022 24HR SERIES Hankook 24H BARCELONA

De gloednieuwe Europese kampioenen van de 24H SERIES konden worden gekroond tijdens de Hankook 24H BARCELONA van afgelopen weekend.

Met zijn vijfde opeenvolgende podiumplaats van het seizoen op het Circuit de Barcelona-Catalunya, een run die ook regelrechte overwinningen op Spa-Francorchamps en de Hockenheimring omvatte, behaalde Phoenix Racing de algemene titel van de GT3 Teams ‘Europese’ met slechts zes punten voorsprong op naaste rivaal, CP Racing.

2022 24HR SERIES Hankook 24H BARCELONA

Daarbij pakte het Duitse team ook de eer van GT3-PRO/AM Teams met de #18 Audi R8 LMS GT3 EVO II en de algemene titel voor GT3-coureurs voor Michael Doppelmayr, Elia Erhart en Pierre Kaffer. Het trio was eveneens succesvol in het GT3-PRO/AM Drivers-klassement.

Pierre Kaffer, coureur Phoenix Racing: “We zijn dit jaar zeer succesvol geweest en dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. We werkten als een team en we leerden heel snel. We hadden ook wat geluk aan onze zijde en uiteindelijk, na 24 uur, als 2e eindigen in Barcelona is een echt solide resultaat. We zijn erg blij met deze titeloverwinning en erg blij om deel uit te maken van de CREVENTIC-familie.”

Algehele GT3-titelkandidaten CP Racing verliet Catalunya niettemin met de GT3-AM Teams-titel en repliceerde zijn 2020-kampioenschapsoverwinning in dezelfde categorie. De algemene GT Drivers-kampioenen Charles Putman, Charles Espenlaub en Joe Foster behaalden dit jaar ook de GT3-AM Drivers-titel met de Amerikaanse landgenoot Shane Lewis.

Charles Espenlaub, coureur, CP Racing: “De oude, langzame schildpadjongens hebben het weer gedaan! We zijn stabiel en we zijn erg consistent in wat we doen. We hebben een plan en we proberen ons daar het hele seizoen aan te houden. Het is duidelijk een formule die werkt, en dit is een droom die uitkomt voor ons allemaal.”

Red Ant Racing kwam als beste uit de bus in een wilde, seizoenslange strijd met Red Camel-Jordans.nl voor de Europese eer van 992 Teams na de derde klasseoverwinning van het seizoen op de Hankook 24H BARCELONA. Vader-zoontrio Bert, Ayrton en Yannick Redant behaalden op dezelfde manier de Europese titel voor de 992 Drivers in hun eerste 24H SERIES-campagne.

Bert Redant, coureur/eigenaar Red Ant Racing: “Als we aan een wedstrijd meedoen, willen we altijd winnen. Simpel als dat! Ons team bestaat pas vier jaar, maar we hebben een titel in België gewonnen, en nu een Europese titel winnen met CREVENTIC is echt speciaal. We kwamen hier met de verwachting dat we tijdens het seizoen competitief zouden zijn en ik denk dat we hebben bewezen wat we kunnen.”

Hoewel een volledige versnellingsbakwisseling betekende dat het Spaanse team de vertrekkende kampioen Willi Motorsport by Ebimotors niet kon verslaan voor de overwinning in Barcelona, ​​kwam E2P Racing er toch door om het Europese kampioenschap 991 Teams veilig te stellen met zijn derde podiumplaats van het seizoen, waarbij Pablo Burguera tegelijkertijd de 991 Drivers’ Europese kroon.

Javier Morcillo, coureur/eigenaar, E2P Racing: “De race was misschien iets te ‘avontuurlijk’ voor ons! We wilden misschien in de top 15 eindigen en vechten voor een klasseoverwinning, maar we hadden ’s nachts een grote crash die veel schade aan de versnellingsbak veroorzaakte. Dus we hebben dit jaar meer geluk gehad op andere momenten, maar we zijn erg blij hoe het team de strategie heeft uitgewerkt, de prestaties van onze monteurs en hoeveel de coureurs dit jaar hebben geleerd. We zijn erg blij met dit resultaat.”

In een van de meest intense gevechten van het jaar overwon Leipert Motorsport de zware, seizoenslange druk van kampioenschapsrivaal RD Signs – Siauliai-raceteam om de Europese titel van GTX Teams veilig te stellen, de kampioen van de ‘Continents’ van 2019 van de Overall GT Teams zijn tweede overwinning van het seizoen op de Hankook 24H BARCELONA.

Jean-Francois Brunot, de kampioen van de TCX Drivers van vorig jaar, was ook verheugd om de Europese titel voor 2022 GTX Drivers veilig te stellen met protégé Kerong Li tijdens de eerste 24H SERIES-campagne van laatstgenoemde.

Jean-Francois Brunot, coureur, Leipert Motorsport: “Dit was het hele seizoen een zware strijd. We waren kop aan staart met de RD Signs Lamborghini, en het is een opluchting om de Europese titel eindelijk in de laatste ronde te sluiten. Kerong deed het ook fenomenaal in zijn eerste profseizoen. Hij zette het hele jaar geen voet verkeerd en heeft de klus gewoon geklaard.”

Hoewel Team ACP – Tangerine Associates dit jaar niet deelnam aan de Hankook 24H BARCELONA vanwege logistieke problemen, versloeg Team ACP – Tangerine Associates naaste rivaal Lionspeed by Car Collection Motorsport met slechts twee punten om de Europese kroon van de GT4 Teams veilig te stellen. Twee overwinningen voor de BMW M4 GT4 eerder in het seizoen in Mugello en Spa-Francorchamps waren ook voldoende om Wim Spinoy en Catesby Jones de GT4-coureurskroon te garanderen.

In de TCE-divisie en na een fenomenaal seizoen bij MONLAU Competicion, was de BBR van Thailand in staat om zowel de algemene titels van de TCE-teams als de TCR-teams buiten bereik te brengen in het Europese klassement met een 1-2 finish in Catalunya. Kusiri-broers Kantadhee en Kantasak namen op dezelfde manier de eer van de Overall TCE Drivers en TCR Drivers in Barcelona in ontvangst.

Kantadhee Kusiri, coureur, BBR: “Ik wil het hele team bedanken voor het harde werken het hele jaar. Zonder hen hadden we dit niet kunnen doen. De auto is zo belangrijk geweest voor deze titeloverwinning, dus we willen het team heel erg bedanken voor het perfecte werk in elk raceweekend.”

Opmerkelijk is dat Valluga en Xwift Racing in TCX tot kampioen van de gezamenlijke klasse werden gekroond nadat het paar het seizoen gelijk eindigde op punten. Zelfs bij het aftellen konden de Britse en Belgische squadrons niet worden gesplitst! Bijgevolg zullen Valluga’s Leo Loucas, Bradley Ellis en Charles Hollings, en Xwift’s Tim de Borle, Pieter Denys en Steven Dewulf de kroon van de TCX Drivers delen.

Ten slotte verzekerde Hofor Racing by Bonk Motorsport zich van het TC Teams’ Europees kampioenschap tijdens de Hankook 24H BARCELONA na het behalen van de tweede klasseoverwinning van het seizoen. Dit is de derde titeloverwinning in de 24H SERIES voor de Zwitsers-Duitse samenwerking, na de overwinning van de Overall TCE Teams in 2018 en de GT4 Teams-titel in 2019. Michael Mayer loodst ondertussen teampatriarchen Michael Bonk en Martin Kroll naar de TC 2022 Bestuurderskroon.

Ter afsluiting van de viering van het Europees kampioenschap in de Hankook 24H BARCELONA versloeg Yannick Redant Kerong Li met slechts zes punten voor de GT Junior Cup, terwijl de Spanjaard Jorge Belloc Ruiz de TCE Junior Cup won na wederom een ​​succesvol weekend met RAIL EQUIP by TOTCAR SPORT. Ondanks een hartverscheurend vroegtijdig einde van het teamevenement in Barcelona, ​​verdedigde mede-eigenaar van ST Racing-team Samantha Tan met succes haar GT Ladies Cup, terwijl Jasmin Preisig, na een evenzo zwaar weekend in Catalunya, opnieuw de TCE Ladies Cup veiligstelde.

Hoewel het Europees kampioenschap van dit jaar is afgelopen, heeft de 24H SERIES powered by Hankook nog één ronde te gaan tijdens de inaugurele Hankook 12H KUWAIT van 30 november tot 2 december. Alle details over het evenement zijn beschikbaar op: www.24hseries.com