Peugeot naar FIA ​​World Endurance Championship test Bahrein

2022 Peugot FIA ​​World Endurance Championship test Bahrein

Team Peugeot TotalEnergies zal met 4 coureurs de PEUGEOT 9X8 uit proberen tijdens de FIA ​​World Endurance Championship (WEC) Rookie Test op het Bahrain International Circuit in Sakhir op 13 november, de dag na de seizoensfinale van de 8 Hours of Bahrain van de serie.

De line-up is samengesteld uit een mix van jeugd en ervaring, met de Duitse Maximilian Günther (25 jaar), Deen Malthe Jakobsen (19), Fransman Yann Ehrlacher (26) en Stoffel Vandoorne uit België (30) het stuur van de baanbrekende hybride Hypercar van het merk.

De dag na de 8 Hours of Bahrain (die op zaterdag 12 november om 14.00 uur lokale tijd van start gaat), zullen de bemanningen van de #93 en #94 Peugeot 9X8’s er enigszins anders uitzien dan normaal. In plaats van de gebruikelijke teamleden van het team, nemen vier nieuwe gezichten het stuur van de twee LMH-hybride auto’s in voor de jaarlijkse FIA ​​WEC Rookie Test.

Team Peugeot TotalEnergies kijkt ernaar uit om deze vier ‘rookies’ de kans te geven om hun auto uit te proberen. Met vijf uur circuittijd beschikbaar, belooft hun dialoog met de ingenieurs van het team en de gebruikelijke coureurs bijzonder interessant te worden. De sessie zal ook een kans zijn voor coureurs die strijden in auto’s van andere Groupe Stellantis-merken om de Hypercar-klasse van endurance racen te proeven.

Het programma voor de test ziet er als volgt uit:

In de #93-auto wordt vaste coureur Mikkel Jensen vergezeld door Stoffel Vandoorne, de onlangs gekroonde ABB FIA Formula E-wereldkampioen die al twee keer op Le Mans heeft gereden en die ervaring met racen in de Formule 1 met zich meebrengt. staan ​​op de agenda voor het paar.

In de #94 zorgt Nico Müller voor de eerste ronden in het PEUGEOT-prototype voordat hij toezicht houdt op de stints van Maximilian Günther, regerend Europees Le Mans Series LMP3-kampioen Malthe Jakobsen en tweevoudig FIA WTCR-titelhouder, Yann Ehrlacher.

Net als Team Peugeot TotalEnergies zijn deze vier sporters – die samen een mix van jeugd, ervaring en succes belichamen – van plan de kansen die de test biedt ten volle te benutten.

Yann Ehrlacher:

Leeftijd: 26
Nationaliteit: Frans
Hoogtepunten carrière: FIA WTCR-kampioen 2020 en 2021, overwinning in Estoril in de European Le Mans Series met Yvan Muller Racing in 2016

“Van wat ik tot nu toe heb gezien, ben ik dol op de agressieve stijl van de 9X8. Zoals velen, denk ik, ben ik vooral geïntrigeerd door de afwezigheid van een achtervleugel. Ik klom in de cockpit om mijn stoel te passen en ik was erg onder de indruk, moet ik zeggen. Alles aan de auto is ontworpen voor optimale prestaties, tot in de kleinste details. Ik kan niet wachten om de baan op te gaan in Bahrein. Het wordt een fantastische nieuwe ervaring en ik hoop er het maximale uit te halen en goede feedback te geven aan de ingenieurs van het team. Voor een Franse coureur is het enorm spannend om zo’n kans te krijgen in zo’n ongelooflijke Franse auto. Niemand kan natuurlijk voorspellen wat de toekomst in petto heeft, dus ik doe alles stap voor stap en we zullen zien waartoe dat leidt.”

Maximilian Günther:

Leeftijd: 25
Nationaliteit: Duits
Hoogtepunten carrière: winnaar van de Formule E-race, strijden in de Formule E voor Maserati MSG Racing in 2023

“Dit wordt mijn eerste keer in een prototype, en niet alleen dat, maar ook een Hypercar – het toppunt van endurance racen en de 24 uur van Le Mans, een discipline en race die beide legendarisch zijn in deze sport. Het spreekt voor zich dat ik enorm uitkijk naar de test en ik ben Team Peugeot TotalEnergies erg dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven. De 9X8 heeft een opvallend uiterlijk en het feit dat de LMH-regelgeving een dergelijke ontwerpvrijheid toelaat, is fantastisch. Ik ben me terdege bewust van het succes en de prestaties van Peugeot op het gebied van uithoudingsraces, met name de overwinning op Le Mans in 2009. Ik deed destijds aan karting en ik herinner me heel duidelijk de ongebreidelde passie van het merk voor racen. Ik kan echt niet wachten om voor het eerst in de 9X8 te rijden en bij te dragen aan een productieve test in Bahrein.”

Malthe Jakobsen:

Leeftijd: 19
Nationaliteit: Deens
Hoogtepunten carrière: 2022 ELMS LMP3-kampioen

“Ik ben zo blij! Het is nog maar een paar weken geleden dat ik de titel van de European Le Mans Series LMP3-klasse won met COOL Racing/CLX Motorsport, en nu ben ik geselecteerd om deel te nemen aan de FIA ​​WEC Rookie Test met Team Peugeot TotalEnergies! Ik heb net mijn derde seizoen in de endurance-racerij achter de rug, dat dankzij Tom Kristensen enorm populair is in Denemarken. Persoonlijk geniet ik enorm van het teamwork-aspect van de discipline en de nauwe samenwerking die nodig is tussen coureurs om de beste afstelling voor de auto tot stand te brengen. Ik heb foto’s van de 9X8 op sociale media gezien en hij ziet er ongelooflijk uit met zijn gebrek aan achtervleugel. Origineel dus. Ik kan echt niet wachten op de test! Vergeleken met wat ik gewend ben in LMP3, zal het besturen van een Hypercar een enorme stap zijn, dus ik ga de dag in met een bescheiden benadering en het primaire doel om goed werk te leveren.”

Stoffel Vandoorne:

Leeftijd: 30
Nationaliteit: Belgische
Hoogtepunten carrière: kampioen in zowel GP2 als Formule E in 2022, DS Penske-coureur in Formule E in 2023 en twee eerdere deelnames aan de 24 uur van Le Mans

“Ik heb al de kans gehad om deel te nemen aan endurance-races en Le Mans aan te pakken in zowel de LMP1- als de LMP2-categorieën. De Hypercar-klasse heeft een aantal grote fabrikanten aangetrokken, wat zal zorgen voor een zeer opwindend kampioenschap – en Peugeot heeft altijd iconische auto’s gebouwd in de endurance-racerij. Ik herinner me de 908, toen ik net begon met eenzitters, en nu heeft het unieke concept van de 9X8 iedereen het weer over Peugeot. Tijdens een simulatorsessie kreeg ik de auto een beetje onder de knie, waardoor ik me vertrouwd kon maken met de verschillende systemen. Zelfs als er enkele overeenkomsten zijn met de Formule E, zal de rijervaring duidelijk heel anders zijn! Het wordt een leuke dag.”