Porsche 911 RSR wint dankzij beste tactiek en topprestaties in Monza

2021 WEC Porsche 911 RSR, Porsche GT Team

Porsche heeft de Monza-ronde van het FIA World Endurance Championship gewonnen. Kévin Estre uit Frankrijk en Neel Jani uit Zwitserland kwamen als eerste over de finish in de fel bevochten GTE-Pro-klasse aan het stuur van de Porsche 911 RSR met nummer 92 op het hogesnelheidscircuit van Italië.

Voor het fabrieksrijdersduo was dit de tweede overwinning van de derde race tot nu toe dit seizoen na hun triomf in de openingsronde in België. Gianmaria Bruni uit Italië en de Oostenrijker Richard Lietz sloten de aangrijpende zes uur durende race op het thuisveld van hun belangrijkste rivaal Ferrari af op de derde plaats. Als beste klantenteam behaalde Project 1 de vierde plaats in de GTE-Am-categorie met de nummer 56 Porsche 911 RSR.

“Gefeliciteerd aan het hele team! De coureurs en crew hebben een indrukwekkende prestatie neergezet. En dat hebben ze onder de moeilijkste omstandigheden bereikt, want natuurlijk houdt iedereen zich bezig met de rampzalige overstromingen in Duitsland – vooral omdat ook medewerkers van ons Manthey-operatieteam zijn getroffen. Ik kan de crew niet genoeg bedanken”, besluit Pascal Zurlinden, Director Factory Motorsport. “Dankzij deze overwinning in het huis van onze belangrijkste rivaal Ferrari hebben we de leiding in het coureursklassement teruggewonnen en het gat in het fabrikantenkampioenschap aanzienlijk verkleind. Het was de perfecte repetitie voor de 24 uur van Le Mans, die we met maximale motivatie zullen aanpakken.”

Porsche GT Team (#92), Neel Jani (CH), Kevin Estre (F); Porsche GT Team (#91), Gianmaria Bruni (I), Richard Lietz (A) (l-r)

“Het is een geweldig resultaat dat we in deze vorm niet hadden verwacht”, legt Alexander Stehlig, Head of Operations FIA WEC, uit. “Ik ben echt heel opgelucht omdat we onder druk stonden nadat we tijdens de laatste race in Portugal niet het gewenste resultaat hadden behaald. We begonnen aan deze race in de wetenschap dat Monza niet per se bij uitstek geschikt was voor de Porsche 911 RSR. Dus hebben we alles ingesteld om het volledige potentieel te benutten van wat mogelijk was. Dat werkte perfect. Het is een enorme prestatie om bovenaan het podium te staan ​​tijdens de thuisrace van Ferrari in Monza.”

Het beperkte aantal toeschouwers dat voor het eerst na het uitbreken van de coronaviruspandemie naar de FIA ​​WEC-race op het circuit mocht kijken, heeft zich op meer dan één manier in het zweet gewerkt – niet alleen vanwege de hoge temperaturen van meer dan 30 graden Celsius, maar meer vanwege de aangrijpende actie en het bloedstollende gevecht tussen Porsche en Ferrari in de GTE-Pro-klasse. Bij de start weerde polesitter Kévin Estre met succes de rode rivalen af ​​en behield, ondanks de occasionele gele fase, een kleine voorsprong tot het einde van zijn dubbele stint. Neel Jani raakte vervolgens verwikkeld in verschillende duels, waarin hij kort de eerste plaats verloor, om die met een indrukwekkende inspanning weer terug te krijgen. In het laatste derde deel van de race behaalde Estre de tweede overwinning van het seizoen voor Porsche dankzij een onberispelijke rijprestatie, perfecte tactiek en topteamwerk.

Ondertussen werd zusterauto nr. 91 soms gehinderd door pech in de spannende race. Gianmaria Bruni zette een sterk vroeg tempo neer, maar kon kort voor het einde van zijn tweede stint een draaiende GTE-Am-auto niet ontwijken. Bij de aanrijding liep de 911 RSR van de Italiaan lichte schade aan de voorzijde op. Bruni en Richard Lietz wisten zich echter staande te houden tegen de tweede Ferrari en behaalden uiteindelijk een belangrijk podiumresultaat.

Dankzij de overwinning in de tweede klasse uit de derde race hebben Kévin Estre en Neel Jani de leiding in het rijderskampioenschap heroverd. In het fabrikantenklassement staat Porsche op de tweede plaats, met slechts zeven punten voorsprong op weg naar de 24 uur van Le Mans.

Porsche 911 RSR, Porsche GT Team (#91), Gianmaria Bruni (I), Richard Lietz (A)

De categorie GTE-Am trakteerde fans ook op actievolle races naar de vlag. De Noorse Egidio Perfetti en de twee Italianen Matteo Cairoli en Riccardo Pera waren in topvorm op Monza. Het trio met de nummer 56 Porsche 911 RSR van het Project 1-klantenteam evenaarde het tempo van het leidende peloton in hun klasse, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats vanwege een minder dan ideale pitstopstrategie. De zusterauto van de Duitse ploeg nam de vlag in P13. De twee voertuigen van Dempsey-Proton Racing sloten de race af op posities vijf en zes, met de 911 van de GR Racing als negende.

De vierde ronde van het FIA World Endurance Championship (WEC) is het hoogtepunt van het seizoen: de 24 uur van Le Mans op 21/22 augustus. De officiële testdag op het 13.626 kilometer lange Circuit des 24 Heures du Mans vindt een week voor de start van de 89ste editie van de endurance-klassieker plaats.

Result GTE-Pro class
1. Estre/Jani (F/CH), Porsche 911 RSR #92, 190 laps 
2. Pier Guidi/Calado (I/GB), Ferrari 488 GTE #51, 190 laps 
3. Bruni/Lietz (I/A), Porsche 911 RSR #91, 190 laps
4. Serra/Molina (BR/E), Ferrari 488 GTE #71, 190 laps

Result GTE-Am class
1. Perrodo/Nielsen/Rovera (F/DK/I), Ferrari 488 GTE #83, 187 laps
2. Dalla Lana/Farfus/Gomes (CDN/BR/BR), Aston Martin #97, 87 laps
3. Hoshino/Fujii/Watson (J/J/GB), Aston Martin #33, 187 laps
4. Perfetti/Cairoli/Pera (N/I/I), Porsche 911 RSR #56, 187 laps
5. Ried/Evans/Campbell (D/NZ/AUS), Porsche 911 RSR #77, 186 laps
6. Haryanto/Seefried/Picariello (RI/D/B), Porsche 911 RSR #88, 186 laps
9. Wainwright/Barker/Gamble (GB/GB/GB), Porsche 911 RSR #86, 185 laps
13. Olsen/Buchardt/Root (N/N/USA), Porsche 911 RSR #46, 183 laps

Full results and championship standings on fiawec.alkamelsystems.com