Romain Di Fante wint epische strijd op de Mont Blanc

2021 Rallye du Mont-Blanc Morzine CLIO

De intensiteit van de Clio Trophy France Asphalte nam een ​​tandje hoger bij de terugkeer naar actie op de Rallye Mont-Blanc Morzine. Met verschillende kopwisselingen en meer dan vijf teams die strijden om de overwinning, evenals de onfeilbare betrouwbaarheid van de Clio Rally5, zetten de deelnemers een geweldige show neer op de speciale podia in de Alpen.

Na een pauze van bijna twee maanden kwam de Clio Trophy France Asphalte weer in actie tijdens een van Frankrijks meest spectaculaire rally’s, de Rallye Mont-Blanc Morzine. De coureurs waren klaar om het uit te vechten om hun tweede seizoenshelft een ideale start te geven, en de strijd was vergelijkbaar met het adembenemende landschap.

78 Di-Fante Romain, Chiappe Patrick, Di-Fante Romain, Renault Clio RS line, 83 Fostier Romain, Abchiche Ophélie, Fostier Romain, Renault Clio RS line, 80 Juif Styve, Biegalke Maxime, Juif Styve, Renault Clio RS line, podium, portrait during the Rallye du Mont-Blanc Morzine 2021, 4th round of the Championnat de France des Rallyes 2021, from September 2 to 4 in Morzine, France – Photo Grégory Lenormand / DPPI

Leider van het algemeen klassement, Romain Di Fante was de eerste die de snelste tijd neerzette in de langst getimede sector van de rally, maar het was toen Guillaume Canivenq aan de leiding toen Romain Fostier en Florian Bernardi de volgende twee etappes wonnen. De winnaar van het vorige evenement stond echter de leiding af aan Romain Di Fante voordat hij naar het servicepark ging toen de coureur uit Nice een groep van vijf kanshebbers leidde, met slechts 6,1 seconden.

In de middag zorgde de regen voor extra spanning. Guillaume Canivenq zette zijn eerste krastijd neer in de wisselende, gladde en lastige omstandigheden om de leiding te heroveren voordat hij kostbare seconden liet vallen. Styve Juif reed in een constant tempo om te profiteren van de situatie met de beste tijd op SS6 om de eerste plaats over te nemen. Aan het einde van deze ongelooflijk spectaculaire heenwedstrijd had Styve Juif 2,3 seconden voorsprong op Romain Di Fante, die op zijn beurt 2,5 seconden voor Romain Fostier was. Florian Bernardi en Guillaume Canivenq vervolledigden een top vijf met 16,3 seconden, terwijl de zesde plaats Thomas Chauffray nog eens 12,3 seconden verder terug was.

108 DUPUY Margot, CHAMBELLAND Clio, Renault Clio RS line, action during the Rallye du Mont-Blanc Morzine 2021, 4th round of the Championnat de France des Rallyes 2021, from September 2 to 4 in Morzine, France – Photo Bastien Roux / DPPI

Zaterdag begon met hetzelfde razende tempo. Net als de dag ervoor zette Romain Di Fante al vroeg de toon om voor een krappe 0,6s de leiding te nemen. Niet klaar om de handdoek in de ring te gooien, antwoordde Styve Juif op SS10, maar Romain Di Fante nam in de volgende etappe wraak met de top zes auto’s binnen 1,3 seconden, wat het ongelooflijke concurrentieniveau van de trofee benadrukte.

De twee zetten hun mano-a-mano voort waarbij Styve Juif de beste tijd neerzette op de Jean Ragnotti Power Stage-run in gemengde omstandigheden. Terwijl hij zijn rivaal drie seconden leidde voor de beslissende lus in de steeds grilliger weersomstandigheden, hield Romain Di Fante zijn voorsprong vast en verloor slechts een tiende van een seconde op SS14.

De voorlaatste etappe was een keerpunt toen Styve Juif een klein foutje maakte dat leidde tot een klein contact. Romain Di Fante profiteerde ervan en zette de beste tijd neer om de leiding te nemen tussen Samoëns en Morillon voordat hij zijn succes bezegelde met gezag in Morzine.

Romain Di Fante werd de eerste deelnemer die dit seizoen twee keer won, met een marge van 25,1 seconden op Styve Juif. Romain Fostier voltooide het podium met 28,6 seconden voor de winnaar. Guillaume Canivenq en Florian Bernardi ronden de top vijf af, slechts een tiende van een seconde gescheiden na 187,88 kilometer op volle snelheid.

Benjamin Stirling pakte de zesde plaats voor Thomas Chauffray, die mooi herstelde na een lekke band op SS13. Antoine Massé, Julien Baziret en Julien Pontal volgden, waardoor Jérémy Sarhy met slechts een halve seconde een plaats in de top tien verloor.
In de categorie Heren won Michel Giraldo zijn strijd met Patrice Bonnefond en Dominique Patenotte, terwijl Margot Dupuy de eer nam in de categorie Dames.

Romain Di Fante leidt Styve Juif nu met 38 punten in het algemeen klassement. Thomas Chauffray staat nog twee punten achter. De voorsprong van Richard Paget op Dominique Patenotte is teruggebracht tot drie punten in de categorie Heren, terwijl Margot Dupuy nu zeven punten achterstand heeft op Sarah Filipe in de categorie Dames. Europe Location hield Naudon Rally Services tegen in het Teams-klassement, net als Groupe Bertrand tegen Garage De Sousa in de Challenge Réseau Renault.

Ondertussen zette Anthony Fotia zijn officiële programma voort met Clio Rally4. Na het winnen van vier van de zes etappes op vrijdag en de eerste drie op zaterdag, zag de winnaar van de Clio Trophy France 2020 de overwinning wegglippen toen zijn bandenkeuze in de gemengde omstandigheden van de laatste lus het niet deed. Toch zorgden zijn prestaties ervoor dat de Clio Rally4 tweede werd in zijn klasse in het Franse FFSA Rallykampioenschap met tweewielaandrijving.

De volgende ronde van het seizoen brengt de deelnemers van de Clio Trophy France Asphalte naar de Rallye Cœur de France (24-26 september), waar de actie opnieuw grandioos belooft te worden.

Romain Di Fante: “Het was een geweldige rally met een ongelooflijk hoog niveau! De gaten worden elke ronde kleiner en er is geen ruimte meer voor fouten. We liepen in een zeer snel tempo. Ik was in een intense strijd met Styve en Romain, en we moesten de hele tijd gefocust blijven vanwege de onvoorspelbare weersomstandigheden. Ik ben een beetje teleurgesteld dat we Styve niet tot het einde hebben kunnen vechten omdat hij en zijn bijrijder verdienden om zoveel te winnen als wij, maar ik ben blij dat ze de tweede plaats hebben vastgehouden. Wat ons betreft, we wilden de druk op onze tegenstanders houden en we zijn er trots op dat we zoveel punten hebben gescoord in Morzine. Het is een uitstekend resultaat voor het kampioenschap.”

Rallye Mont Blanc Morzine*
Clio Trophy Frankrijk Asfalt 2021

 1. Romain Di Fante – Patrick Chiappe (J) 1u54:39.0s
 2. Styve Juif – Maxime Biegalke (J) +25.1s
 3. Romain Fostier – Ophelie Abchiche +28.6s
 4. Guillaume Canivenq – Bastien Dumas +40.7s
 5. Florian Bernardi – Florian Barral +40.8s
 6. Benjamin Stirling – Florence Wehrey (J) +1:33.3s
 7. Thomas Chauffray – Anthony Hamard +2:02.3s
 8. Antoine Masse – Marc Haddad +2:10.3s
 9. Julien Baziret – Maxime Auguste +4:17.4s
 10. Julien Pontal – Lening Biagetti (J) +4:38.0s
 11. Jeremy Sarhy – Alexis Maillefert (J) +4:38.5s
 12. Xavier Quinsac – Jean-François de Montredon +5:18.6s
 13. Rémi Jouines – Sylvain Kukulka +6:05.5s
 14. Michel Giraldo – Méryl Giraldo (G) +7:51.7s
 15. Patrice Bonnefond – Séverine Chamiot-Maitral (G) +8:55.2s
 16. Julien Anthérieu – Valérie Anthérieu (J) +9:25.2s
 17. Jérôme Janny – Clément Gutierrez +9:30,4s
 18. Dominique Patenotte – Romain Gandre (G) +10:13.7s
 19. Margot Dupuy – Clio Chambelland (V) +10:26.6s
 20. Florian Picchioni – Laurie Galera +10:40.2s
 21. Kévin Duc – Anne Lise Michelier +13:57.9s
 22. Charley Trevilly – Gilbert Dini +17:29.0s
  Ab. Sébastien Rambaud – Nicolas Febvre (J)
  Ab. Mathias Dubouloz – Dimitri Tograrelli
  Ab. Medhi Oddoux – Hugues d’Ozenay
  Ab. Tom Pieri – Arnaud Dunand (J)
  *Resultaten onder voorbehoud van bevestiging na technische controle.