SRO Motorsports Group wijzigt kalender 2023 wegens F1 Grand Prix België

2022 F1 Grand Prix België Max Verstappen

De datum voor de F1 Grand Prix van België 2023 is voor de SRO Motorsports Group reden zijn Europese kalenders voor het seizoen 2023 te reorganiseren. Dit na de beslissing van de Formule 1 om volgend jaar de Belgische Grand Prix te organiseren op het Circuit Spa-Francorchamps op 29-30 juli, de datum die sinds 1953 het meest wordt gebruikt door de 24 uur van Spa.

Afgelopen dinsdag werd de kalender voor het Formule 1 wereldkampioenschap bekendgemaakt met daarop een recordaantal van 24 Grands Prix.

Formule 1 wereldkampioenschap 2023 kalender

De veranderingen hebben voornamelijk betrekking op Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS en het blauwe randevenement, de CrowdStrike 24 Hours of Spa, dat oorspronkelijk gepland stond voor hetzelfde weekend van eind juli. Nu de race verschuift naar een nieuwe datum voor zijn 75ste editie, waren verdere wijzigingen nodig in de kalenders die werden aangekondigd tijdens de jaarlijkse persconferentie van Stephane Ratel in Spa-Francorchamps.

2022 Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS

De traditionele pre-season testdagen zullen zoals gepland plaatsvinden op Circuit Paul Ricard op 7-8 maart, terwijl de competitieve actie begint met een drie uur durende Fanatec GT Endurance-race op Monza. Het Italiaanse evenement zal een week later plaatsvinden dan eerder aangekondigd en verplaatst naar 21-23 april. Het Fanatec GT Sprint-seizoen gaat op een later tijdstip ook van start op een ongewijzigde locatie, waarbij de jaarlijkse reis naar Brands Hatch twee weken teruggaat naar 13-14 mei. Beide zijn aangepast om niet in botsing te komen met FIA World Endurance Championship-evenementen, waarbij coureurs zich inzetten voor beide series.

De officiële CrowdStrike 24 Hours of Spa-testdagen zijn nu gepland van 23-24 mei, terwijl het Circuit Paul Ricard 1000 km op de oorspronkelijke datum van 2-4 juni zal lopen. De belangrijkste wijziging in de kalender betreft de feesttent. De 75e editie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa staat nu gepland voor het weekend van 1-2 juli, waarbij de baanactiviteit op dinsdag 27 juni begint en de hele week doorgaat.

De nieuwe datum voor de CrowdStrike 24 Hours of Spa betekent dat het jaarlijkse bezoek aan Misano twee weken verschuift naar 14-16 juli. Vervolgens zal Fanatec GT Endurance een welkome terugkeer maken naar de Nürburgring (28-30 juli), waarna de serie pauzeert voor zijn traditionele pauze in augustus.

Het racen wordt hervat op Hockenheim op 2-4 september. Nadat deze term met succes als Endurance-ronde debuteerde, wordt het evenement in 2023 onderdeel van de Fanatec GT Sprint-kalender. Valencia behoudt zijn Sprint-datum op 15-17 september, gevolgd door de Fanatec GT Endurance-finale op Circuit de Barcelona-Catalunya op 29 september-1 oktober.

De Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-campagne 2023 wordt afgesloten met een Fanatec GT Sprint-ronde op Zandvoort op 13-15 oktober. De Nederlandse locatie organiseerde eerder de finale in 2015, terwijl dit de eerste keer is van een Sprint-evenement dat het seizoen afsluit sinds Barcelona dat deed in 2016.

Verdere wijzigingen zijn aangebracht in andere SRO-kampioenschappen. De GT4 European Series, die al zijn evenementen organiseert naast Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS, zal nu deelnemen aan de Nürburgring en niet, zoals oorspronkelijk aangekondigd, in Misano. De Fanatec GT2 European Series heeft ook een aantal herziene data, met een slot voor de Red Bull Ring-ronde die te zijner tijd zal worden bevestigd.

SRO Motorsports Group

Het FFSA GT French Championship en het FFSA French Touring Car Championship zullen hun Magny-Cours-ronde verplaatsen om een ​​botsing met Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS, die op 5-7 mei in Nièvre plaatsvindt, te voorkomen. De evenementen in Dijon (16-18 juni), Val de Vienne (7-9 juli) en Circuit Paul Ricard (6-8 oktober) zullen allemaal een week eerder plaatsvinden dan oorspronkelijk was aangekondigd, terwijl de volledige kalender onderworpen blijft aan goedkeuring van de FFSA. Aan de overkant van het Kanaal heeft het Intelligent Money British GT Championship de data gewijzigd voor Snetterton (17-18 juni), Portimao (22-23 juli) en Donington Park (21-22 oktober), die allemaal een week opschuiven.

De Eternal Endurance Race, een zes uur durend GT4-evenement rond Rome, staat gepland voor 28-29 oktober 2023 in Vallelunga.

Deze herziene schema’s zijn bedoeld om de best mogelijke ervaring te garanderen voor de deelnemers en fans die hun energie steken in de raceprogramma’s van SRO over de hele wereld. Volledige informatie over de kalenders van 2023 zal te zijner tijd door elk relevant kampioenschap worden gecommuniceerd.

SRO Motorsports Group
SRO Motorsports Group
SRO Motorsports Group