Succesvolle start van het seizoen voor Audi in Nieuw-Zeeland

2022 North Island Endurance Series Sam Fillmore/Andrew Waite Audi R8 LMS

Het seizoen 2022 in de North Island Endurance Series in Nieuw-Zeeland begon voor Audi Sport-klantenraces met een overwinning in Pukekohe. De tweede generatie Audi RS 3 LMS zegevierde voor het eerst in Italië in Europa’s grootste nationale TCR-raceserie.

Ondertussen heeft Audi Sport customer racing Asia zijn coureursopstelling aangekondigd voor verschillende programma’s in Azië.

Audi R8 LMS GT3

2022 North Island Endurance Series Sam Fillmore/Andrew Waite Audi R8 LMS

Openingszege in Nieuw-Zeeland: Andrew Waite en Sam Fillmore wonnen bij de seizoensopener van de North Island Endurance Series in Nieuw-Zeeland. Op het circuit van Pukekohe behaalden voormalig eenzitter Waite en zijn teamgenoot Fillmore de eerste overwinning van het seizoen in de Audi R8 LMS in de drie uur durende race. Het duo had een voorsprong van 1,6 seconden op hun achtervolgers Ant Pedersen/Paul Pedersen in een Mercedes-AMG na 163 ronden op het snelle circuit ten zuiden van Auckland. Na de eerste van drie endurance-evenementen leiden Andrew Waite en Sam Fillmore voor Team International Motorsport (IMS) het klassement met vijf punten. Het Audi-klantenteam IMS had in april al een vergelijkende wedstrijd tussen het Noord- en Zuidereiland gewonnen – het Nieuw-Zeelandse Endurance Championship – met een andere coureursopstelling.

Podiumresultaat na sterk herstel: Car Collection Motorsport behaalde tijdens de Nürburgring Qualifiers een podiumplaats met de Audi R8 LMS als voorbereiding op de 24-uursrace tegen sterke concurrentie. Audi Sport-coureurs Christopher Mies en Mattia Drudi en hun medeconcurrent Patrick Kolb in wagen #24 vochten tot het einde toe een spannende strijd met wagen nummer #22. Deze auto van hetzelfde team werd gedeeld door Audi Sport-coureurs Christopher Haase en Patric Niederhauser. Beide coureursteams werkten zich tijdens de drie uur durende race op de Nordschleife vanaf gridposities elf (#24) en 14 (#22) naar voren. In de laatste ronde haalde Mies de zusterauto op de Döttinger Höhe in en eindigde als derde – iets minder dan 1,6 seconden achter de als tweede geplaatste BMW en een halve seconde voorsprong op zijn teamgenoten. De sportieve actie kwam echter op de achtergrond toen kort na het einde van de race een dodelijk ongeval plaatsvond. Een marshall was tijdens opruimwerkzaamheden in de slotfase van de wedstrijd ingestort en kon ondanks reanimatiemaatregelen niet worden gered.

British GT 2022 Richard Williams, Sennan Fielding

Audi R8 LMS GT4

Leiding in het kampioenschap verdedigd in Groot-Brittannië: Team Steller Motorsport beleefde ups en downs tijdens het tweede weekend van de British GT op Silverstone. Sennan Fielding scoorde dit jaar de tweede pole position in zijn klasse in de Audi R8 LMS GT4 voordat een turbulente drie uur durende race begon. Kort na de start kwam een ​​Aston Martin in aanvaring met de Audi, resulterend in een spin voor Sennan Fielding en een straf van tien seconden voor zijn tegenstander. Steller Motorsport paste zijn strategie aan door minder te tanken en Fielding en teamgenoot Richard Williams kortere stints te laten lopen. Daardoor haalden ze dankzij hun betere rondetijden een achterstand in en klommen ze op naar de derde plaats. Na een penalty voor een BMW-team kregen de Audi-kapers de tweede plaats in het eindklassement. Als resultaat leiden ze het GT4-klassement in Groot-Brittannië met een voorsprong van vijf punten.

Audi RS 3 LMS (TCR)

Eerste overwinning voor nieuwe Audi RS 3 LMS in TCR Italië: in het tweede raceweekend behaalde de door klanten gerunde Audi RS 3 LMS gen II zijn eerste overwinning van het seizoen in TCR Italië. In de raceserie met een uitstekend deelnemersveld van 30 deelnemers begon Gil Rubén Fernàndez de tweede sprint in Imola vanaf pole position. Terwijl de eerste dagen van het evenement regenachtig waren en de lucht bewolkt, had het Auto Club RC2 Valles-team een ​​perfecte set-up van de Audi uitgewerkt voor de droge en zonnige race zondag. Fernàndez leidde vanaf het begin, maar moest de leiding aan Michele Imberti toegeven na een kleine fout in ronde 5. Na een safety car-periode haalde de Audi-kaper de auto voor hem opnieuw in ronde 10 in. eerste overwinning van het seizoen met een voorsprong van iets minder dan een halve seconde op Imberti in een Hyundai. Hierdoor verbeterde Gil Rubén Fernàndez van de twaalfde naar de vijfde plaats in het klassement.

TCR Italy 2022 Gil Rubén Fernàndez

Audi Sport-klantenraces Azië

Coureursteam aangekondigd: Audi Sport-klantenraces Azië gaat het Aziatische motorsportseizoen 2022 in met vijf coureurs. Cheng Congfu, de China GT-kampioen van vorig jaar, tweevoudig Thailand Super Series-kampioen Sandy Stuvik en de oude Audi-coureur Shaun Thong vormen het kernteam. De twee jonge coureurs Yu Kuai en Cao Zhuo, die promoveren in het nieuwe Audi Sport Asia Junior Program, vervolledigen de line-up. “Sinds 2018 wordt de Audi Sport Asia Driver-pool gebruikt door onze klanten en teams in Azië om hun kampioenschapsbiedingen in de hele regio te versterken”, zegt Alexander Blackie, Manager van Audi Sport Customer Racing Asia. “Met doorgewinterde kampioenschapswinnaars Cheng Congfu, Shaun Thong en Sandy Stuvik, samen met onze indrukwekkende junioren Yu Kuai en Cao Zhuo, denken we dat we onszelf en onze klanten zeer goed hebben uitgerust voor de verschillende titelaanvallen in het komende seizoen.” Audi Sport customer racing Asia zal de individuele programma’s voor elk van zijn coureurs op een later tijdstip bepalen.

Coming up next week

12–15/05 Pergusa (I), round 1, Campionato Italiano GT Endurance 
13–14/05 Anderstorp (S), round 1, GT4 Scandinavia
13–15/05 Bathurst (AUS), round 1, Intercontinental GT Challenge
13–15/05 Bathurst (AUS), round 2, GT World Challenge Australia
13–15/05 Magny-Cours (F), round 2, GT4 France
13–15/05 Mid-Ohio (USA), round 4, IMSA Michelin Pilot Challenge
13–15/05 Hockenheim (D), round 4, 24H Series
13–15/05 Magny-Cours (F), round 2, GT World Challenge Europe Sprint Cup
14/05 Snetterton (GB), round 3, British Endurance Championship
14–15/05 Zolder (B), round 1, Belcar Series