Dubbele overwinning op Le Mans voor serieleider Joshua Rogers

2021 Porsche TAG Heuer Esports Supercup leMans

Clean sweep op Le Mans voor Joshua Rogers: op het virtuele Circuit des 24 Heures zette de Australiër de snelste kwalificatietijd neer en won hij zowel de sprint- als de hoofdraces. Met dit perfecte resultaat breidde de Virtual Racing School-coureur zijn voorsprong in het klassement verder uit na de negende van tien Porsche TAG Heuer Esports Supercup (PESC) -ronden.

Titelverdediger Sebastian Job uit Groot-Brittannië (Red Bull Racing Esports) werd tweede na de sprint van drie ronden op het simulatieplatform van iRacing. In de hoofdrace moest hij echter al vroeg de handdoek in de ring gooien nadat hij van de baan was gegleden. Rogers ‘teamgenoot Mitchell DeJong leek er lange tijd zeker van te zijn de race van zes ronden te winnen, maar glipte kort voor de geblokte vlag van de baan. Als gevolg hiervan erfden de Noorse Tommy Östgaard en Zac Campbell (VS) de posities twee en drie.

Porsche 911 GT3 Cup, Joshua Rogers (AUS), #92, Sebastian Job (GB), #1, Porsche TAG Heuer Esports Supercup, 2021

Sprintrace: beslist in de laatste meters
Nadat hij dit seizoen zijn vijfde pole-position had behaald, kende Rogers een schone start van de lijn in zijn digitale Porsche 911 GT3 Cup en nam onmiddellijk de leiding. Na de tweede van drie ronden was de volgorde aan de top hetzelfde gebleven: Rogers aan het speerpunt gevolgd door zijn Britse teamgenoot Charlie Collins, Sebastian Job, Dayne Warren (LEGO Technic Esports Team), Jamie Fluke (Groot-Brittannië, Apex Racing Team ) en Mitchell DeJong. Maar toen werden de kaarten opnieuw geschud: terwijl hij remde voor de tweede chicane op het lange rechte stuk van Mulsanne, veegde Job langs Collins en sloeg hem met succes af bij de ingang van de rechtshandige Mulsanne. Op weg naar de passage van Indianapolis richtte hij zijn zinnen op Rogers en griste hij de leiding.

De Australiër lanceerde een tegenaanval en claimde met een gewaagde zet in de Porsche Corners zijn plek vooraan in het veld. Bij de vlag scheidde slechts een tiende van een seconde hem van de titelverdediger. Collins kwam als derde over de finish, gevolgd door Warren, Fluke, DeJong en Jeremy Bouteloup (Frankrijk, Coanda Simsport). De cruciale achtste plaats ging naar Diogo Pinto: dankzij de omgekeerde startvolgorde voor de top acht nam de Portugese sim-racer van het Williams Esports-team de hoofdrace aan vanaf pole position.

Hoofdrace: Rogers houdt het hoofd koel in de verhitte slotfase
Pinto’s stint in de schijnwerpers was van korte duur: bij de start van de race van zes ronden werd hij prompt naar de derde plaats gedegradeerd door DeJong en Bouteloup. Na de eerste ronde was Warren erdoorheen geglipt om hem als derde te vervangen. Rogers kwam voorbij Job en werd zevende. Als gevolg hiervan ontvouwden zich waanzinnige slipstream-duels met veel gevechten om posities. De situatie bij het leidende trio DeJong, Bouteloup en Pinto was krap. In de derde ronde, terwijl hij probeerde het peloton voor hem in te halen, reed Job de groene berm op bij de nadering van Indianapolis – zijn gewaagde poging mislukte en zowel de Britse gamer als Bouteloupe verloren terrein.

Porsche 911 GT3 Cup, Jeremy Bouteloup (F), #77, Michel de Jong (USA), #24, Porsche TAG Heuer Esports Supercup, 2021, Start

Ondertussen maakte Rogers terrein goed. Na de vierde ronde was de PESC-kampioen van 2019 opgeschoven naar de tweede plaats en zette DeJong onder druk – op een gegeven moment slaagde hij er zelfs in om de leiding te nemen. De Amerikaan griste het echter terug. In de laatste ronde escaleerde het duel. In de tussentijd had Tommy Östgaard zich nu aangesloten bij de strijd om de overwinning – met de Coanda Simsport-coureur uit Noorwegen zelfs enige tijd aan de leiding. Toen DeJong in de Porsche Corners ronddraaide en Pinto en de Britse Charlie Collins (Virtual Racing School) met hem uitschakelde, was de beslissing genomen: Rogers pakte zijn vierde overwinning dit seizoen in de hoofdrace. Östgaard, die de race vanaf de negende startplaats had opgepakt, eindigde op de tweede plaats. De derde plaats ging naar de Amerikaan Zac Campbell (Rahal Letterman Lanigan Esports), na een start vanaf P16. Hij werd over de streep gevolgd door de Italiaan Moreno Sirica (Mahle Racing Team), Kevin Elis Jr. uit Groot-Brittannië (Rahal Letterman Lanigan Esports) en de Duitse Martin Krönke (DirectForce Pro).

Met 600 punten op zijn naam gaat Joshua K. Rogers naar de laatste ronde in Monza met een overtuigende voorsprong in het rijderskampioenschap. Mitchell DeJong staat tweede met 407 punten, op de voet gevolgd door titelverdediger Sebastian Job (395).

Virtuele merkcup viert de seizoensfinale in Monza
De laatste ronde van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup wordt over 14 dagen verreden in het Royal Park in Monza. Op 24 april strijden zo’n 40 digitale Porsche 911 GT3 Cup-racers voor de laatste keer dit seizoen tegen elkaar en wordt de kampioen gekroond op het 5,79 kilometer lange Grand Prix-circuit. Met zijn lange rechte stukken wordt het Autodromo Nazionale di Monza beschouwd als een tempel op volle snelheid. De sprint loopt over zeven ronden, met het hoofdevenement over 14 ronden.

Porsche 911 GT3 Cup, Start, Charlie Collins (GB), #93, Joshua Rogers (AUS), #92, Porsche TAG Heuer Esports Supercup, 2021, Start

Opmerkingen na de hoofdrace
Joshua Rogers (Australië / Virtual Racing School): “Ik wilde zo vroeg in de race niet echt meedoen aan gevechten, maar we waren bumper tegen bumper en ik moest mijn positie blijven verdedigen. Het is echt jammer voor Mitchell DeJong. Hij reed fantastisch en hij controleerde de race heel goed. In de sprintrace, na mijn inhaalmanoeuvre

Tommy Östgaard (Noorwegen / Coanda Simsport): “De laatste bochten waren behoorlijk maf. Ik weet niet echt wat er met Mitchell is gebeurd – we kwamen daar heel dichtbij. Dus als dat mijn schuld is, spijt het me echt. In de sprintrace was ik een beetje te voorzichtig omdat twee van mijn teamgenoten voor stonden en ik niet te veel wilde verstoren. Ik verloor de achtste plaats en daarmee de pole position wat me een beetje irriteerde. Maar in de hoofdrace zette ik mijn aanvalsmodus aan en probeerde ik zoveel mogelijk plaatsen in te halen. Ik had het geluk om een ​​paar crashes voor me te vermijden. Ik ben over het algemeen tevreden met mijn prestatie dit weekend. “

Zac Campbell (VS / Rahal Letterman Lanigan Esports): “Ik had dit resultaat helemaal niet verwacht. Voor mij is Le Mans het slechtste circuit op de kalender en ik had het vandaag moeilijk. Ik moet mijn excuses aanbieden aan Diogo Pinto, Jamie Fluke en alle anderen die verstrikt zijn geraakt in die laatste ronde. Ik raakte de achterkant van Diogo’s auto aan en veroorzaakte een grote crash. Dat had niet mogen gebeuren. Ik zal Diogo waarschijnlijk het prijzengeld voor de derde plaats geven, want hij verdiende het 100 procent. Toch ben ik blij met dat resultaat: van P16 tot P3 – ik ben opgewonden. “

Result
Le Mans, sprint race

1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
2. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports)
3. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School)
4. Dayne Warren (AUS/LEGO Technic Esports Team)
5. Jamie Fluke (GB/Apex Racing Team)
6. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School)

Le Mans, main race
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
2. Tommy Östgaard (N/Coanda Simsport)
3. Zac Campbell (USA/Rahal Letterman Lanigan Esports)
4. Moreno Sirica (I/Mahle Racing Team)
5. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports)
6. Martin Krönke (D/DirectForce Pro)

Points’ standing after 9 of 10 championship rounds
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School), 600 points
2. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School), 407 points
3. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports), 395 points
4. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports), 349 points
5. Dayne Warren (AUS/LEGO Technic Esports Team), 346 points
6. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School), 342 points