Job en Collins zegevieren in Porsche TAG Heuer Esports Supercup

2022 Porsche TAG Heuer Esports Supercup

De Britse simracers Sebastian Job van Oracle Red Bull Racing Esports en Charlie Collins van het VRS-team werden gevierd als de winnaars van ronde 8 van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup op de Nürburgring.

Job won de sprintrace van drie ronden op de 25,94 kilometer lange combinatie van het Grand Prix-circuit en de Nordschleife. In de hoofdrace over vier ronden pakte Collins de eerste plaats in zijn virtuele versie van de 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup. De Portugese Diogo Pinto, die voor het Porsche24 Team Redline-team reed, breidde zijn voorsprong in de serie uit met een tweede en derde plaats.

2022 Porsche TAG Heuer Esports Supercup

De baanindeling die wordt gebruikt voor de beroemde 24-uursrace op de Nürburgring wordt beschouwd als een van de grootste uitdagingen in de virtuele autosportwereld. Met meer dan 70 bochten noemen coureurs de Nordschleife respectvol de “Groene Hel”. Vaak valt de beslissing in de allerlaatste ronde, aan het einde van het bijna 2,7 kilometer lange “Döttinger Höhe” rechte stuk. Degenen die hier de beste slipstream vangen, zijn beslist sneller dan hun rivalen.

En dienovereenkomstig zorgden de twee races van ronde acht van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup voor spanning en sensatie in de eindsprint. Diogo Pinto draaide de snelste kwalificatieronde en begon de sprintrace vanaf pole position. Bij het ingaan van de laatste bocht op het rechte stuk “Döttinger Höhe” stond de Portugese coureur nog steeds aan de leiding. Door het stoepranden was de frontsplitter van zijn Porsche 911 GT3 Cup echter licht beschadigd, waardoor hij langzamer ging rijden. Sebastian Job greep zijn kans: hij schoot uit zijn slipstream, haalde Pinto in en pakte de overwinning voor de Portugees en de Spanjaard Alejandro Sánchez van het SDK Gaming-team.

Voor de hoofdrace stonden de eerste acht van het sprintevenement in omgekeerde volgorde op de grid. Pinto’s teamgenoot Maximilian Benecke startte vanaf pole position, maar de Duitser genoot slechts een kort moment van glorie. Met een slimme slipstreammanoeuvre op de “Döttinger Höhe” en in de “Kesselchen” passage namen de Australiër Dayne Warren (Coanda) en de Brit Kevin Ellis Jr. (Apex Racing Team) om de beurt de leiding. Sebastian Job, de winnaar van de sprintrace, raakte kort na de start verstrikt in een aanrijding en moest uitvallen.

Toen de koplopers voor de laatste keer het rechte stuk “Döttinger Höhe” opreden, waren er nog zes coureurs in de race voor de trofee. Soms reden vier Porsche 911 GT3 Cup-auto’s wiel aan wiel richting de remzone. Kort daarvoor kwamen Ellis Jr. en Warren echter met elkaar in botsing, waardoor beide auto’s in een spin terecht kwamen. Charlie Collins profiteerde hiervan, met de Britse simracer die als eerste de finish opreed en uiteindelijk de overwinning behaalde in de hoofdrace voor zijn VRS-team met slechts 0,128 seconden voorsprong op Maximilian Benecke.

Pinto verzamelde waardevolle punten voor het kampioenschap met de derde plaats. Na acht van de tien ronden leidt de Portugese coureur het algemeen klassement van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup, voor Kevin Ellis Jr. en Sebastian Job.

2022 Porsche TAG Heuer Esports Supercup

Tyson Meier en Marco Bischoff winnen turbulente All-Star races

Contentmakers uit de Esports-scene deden ook mee aan twee races op de Nürburgring als onderdeel van het PESC-ondersteuningsprogramma. Voor dit evenement reden de All-Stars in de virtuele versie van de 911 GT3 R. In de kwalificatiesessie over slechts één ronde behaalde Casey Kirwan de poleposition voor de sprint.

De Amerikaan was ook de snelste in de sprintrace en had in de eerste van drie ronden al bijna drie seconden voorsprong op zijn grootste achtervolgers. Echter, na een ongeluk van Kirwan tegen het einde van de tweede ronde, dichtten zijn landgenoot Tyson “Quirkitized” Meier en de Duitse Marco “MabixTV” Bischoff het gat. Tijdens de laatste ronde haalde Meier de leider in en verdedigde de eerste plaats tot aan de finish. Na drie ronden pakte Bischoff de geblokte vlag met Kirwan op de hielen.

IndyCar-legende en Indianapolis 500-winnaar Tony Kanaan begon de hoofdrace vanaf pole position. Maar de Braziliaan, die na een spin in de sprint werd uitgeschakeld, verloor alle kansen op een topresultaat toen hij in de eerste ronde de baan verliet. Hoewel ze vanaf de achterkant van het peloton waren gestart, zaten Meier, Kirwan en Bischoff na de eerste van drie ronden opnieuw in de kopgroep. Het trio wisselde meerdere keren van positie en uiteindelijk viel de beslissing in een slipstreamduel in de “Döttinger Höhe” net voor de finish. Kirwin en Meier wisten zich langs Bischoff te wurmen, maar kwamen aan het einde van het rechte stuk in de remzone in botsing en spinden van de baan. Bischoff kon de twee draaiende Porsche 911 GT3 R ontwijken om de overwinning veilig te stellen. Kirwan behaalde de tweede plaats voor Meier, die met dit resultaat zijn voorsprong in de All-Stars uitbreidde.

Preview ronde 9: van de ene 24-uurs racebaan naar de andere
Over twee weken keert de Porsche TAG Heuer Esports Supercup naar de finish op een ander circuit dat bekend staat om zijn 24-uursraces: op 21 mei 2022 vindt op het Franse Circuit des 24 Heures in Le Mans de negende en voorlaatste race van het seizoen plaats. Met zijn relatief lange rechte stukken en uitdagende bochtencombinaties biedt het 13,63 kilometer lange parcours ideale omstandigheden om de race-actie aan te pakken met de virtuele versie van de ca. 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup.

Vorig jaar won de uiteindelijke kampioen Joshua Rogers van de VRS-ploeg zowel de sprint als de hoofdrace op Le Mans. De Australiër doet dit jaar niet mee aan de Porsche TAG Heuer Esports Supercup.

Contentmakers uit de esports-racewereld zullen opnieuw deelnemen aan twee All-Star-races in Le Mans. De All-Star livestream begint om 19.30 uur (CEST) met de kwalificatiesessie in de virtuele Porsche 911 GT3 R. De twee influencer races krijgen respectievelijk rond 19.30 uur en 19.45 uur groen licht. De race-actie van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup begint rond 21.15 uur.

Results PESC
Nürburgring-Nordschleife, sprint race
1. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports)
2. Diogo C. Pinto (P/Porsche24 Team Redline)
3. Alejandro Sánchez (E/SDK Gaming)
4. Zac Campbell (USA/VRS)
5. Charlie Collins (GB/VRS)

Nürburgring-Nordschleife, feature race
1. Charlie Collins (GB/VRS)
2. Maximilian Benecke (D/Porsche24 Team Redline)
3. Diogo C. Pinto (P/Team Redline)
4. Cooper Webster (AUS/Oracle Red Bull Racing Esports)
5. Kevin Ellis jr. (GB/Apex Racing Team)

Points’ standings after 8 of 10 championship rounds
1. Diogo C. Pinto (P/Team Redline), 443 points
2. Kevin Ellis jr (GB/Apex Racing Team), 407 points
3. Zac Campbell (USA/VRS), 380 points
4. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports), 379 point