Joshua Rogers scoort de eerste dubbele overwinning van 2021 in Porsche TAG Heuer Esports Supercup

2021 PESC Porsche 911 GT3 Cup, Joshua Rogers

Eerste plaats in de sprint en een gelukkige winnaar van de hoofdrace: op Road Atlanta maakte Joshua Rogers een enorme sprong voorwaarts in de strijd om de Porsche TAG Heuer Esports Supercup (PESC).

Na vijf van de tien speelrondes dit seizoen heeft de Australiër zich flink teruggetrokken van zijn achtervolgers. Titelverdediger Sebastian Job uit het Verenigd Koninkrijk beleefde een racedag om te vergeten in de virtuele Amerikaanse staat Georgia. Mitchell deJong, die tweede staat in het rijdersklassement, verloor alle kansen om de hoofdrace van zijn thuisevenement op slechts een paar meter van de finish te winnen. De tweede plaats ging naar Tommy Östgaard uit Noorwegen, voor Kevin Ellis Jr. (Groot-Brittannië). Het PESC met de digitale versie van de Porsche 911 GT3 Cup – 991.2 generatie – wordt uitgevoerd op het iRacing simulatieplatform.

Puntenleider Rogers had een goede reden om uit te kijken naar de Road Atlanta-ronde: vorig jaar had de kampioen van 2019 de hoofdrace op het 4.088 kilometer lange achtbaancircuit gewonnen en de snelste ronde gereden. Deze keer moest de kwalificatiewedstrijd het doen met de tweede startplaats voor de sprint van tien ronden: zijn Virtual Racing School-teamgenoot Charlie Collins (Groot-Brittannië) had de pole-position veroverd. In de eerste ronde pakte Rogers echter de leiding en keek nooit meer achterom. Tot in de achtste ronde wist Collins de aanvallen van Dayne Warren (DirectForce Pro) af te weren, die uiteindelijk de Brit passeerde om de tweede plaats te scoren. Achter het leidende paar kwamen Jeremy Bouteloup (Frankrijk / Coanda Simsport), Mitchell deJong (Virtual Racing School), Kevin Ellis Jr. (Groot-Brittannië / Rahal Letterman Lanigan Esports) en David Williams (Groot-Brittannië / Coanda Simsport). Tommy Östgaard, een andere inzending van Coanda Simsport, eindigde als achtste. Bijgevolg nam de coureur uit Noorwegen de hoofdrace vanaf pole position aan – de eerste acht finishers van het sprintevenement starten het hoofdtoernooi in omgekeerde volgorde.

Östgaard was de snelste van de streep voor Ellis die Williams na de eerste meters had ingehaald. DeJong, Bouteloup, Warren en Rogers achtervolgden het leidende duo en DeJong pakte de derde plek. Titelverdediger Job verprutste de start, draaide van de baan en bevond zich temidden van de backmarkers.

Ondertussen toonde de kopgroep van acht aan de top wat gedisciplineerd racen. Ellis maakte optimaal gebruik van de zeer lange nadering van bocht 10 in de zevende ronde en gleed uit door Östgaard die hem een ​​mooi sleep had gegeven. Maar de Noor heroverde zijn plaats in de volgende ronde op precies dezelfde plek. Het paar zou nog drie keer van positie wisselen. Rogers had zich een weg omhoog gewerkt naar de vierde plaats achter DeJong die tot ronde 17 naar het duel van het paar voorin had gekeken. DeJong vond een weg langs Östgaard en was al snel voorbij Ellis. Nu stond Ellis onder druk van Rogers die naar de derde plaats was gegroeid.

Dit was hoe het trio de laatste ronde inging, maar de bestelling zou opnieuw op zijn kop worden gezet. DeJong remde voor Curve 10 en nam een ​​vroege binnenlinie in een poging Ellis op afstand te houden. Deur tot deur, de twee veranderden in de linkse knik. Door een licht contact begon DeJong in een rotzooi te draaien. Nu voelde Rogers zijn kans en reed langs Ellis, die een paar meter van de finish een beetje vaart had verloren. Er volgde nog een duwtje, waarbij Ellis van de baan gleed en de slagboom raakte. Rogers won met Östgaard als tweede, voor Ellis als derde. De coureurs zagen de geblokte vlag in deze volgorde: Maximilian Benecke (Duitsland / Team Redline), Charlie Collins, Graham Carroll (Groot-Brittannië / Red Bull Racing Esports), Moreno Sirica (Italië / Mahle Racing Team) en Jeff Giassi (Brazilië / Apex Racing Team). Mitchell deJong eindigde als 14e, de titelverdediger Sebastian Job was 18e.

Door de eerste dubbele overwinning van het huidige PESC-seizoen te scoren, breidde Joshua Roberts zijn voorsprong in de puntentabel verder uit. Na vijf van de tien ronden heeft hij zich teruggetrokken van zijn achtervolgers met 348 punten. DeJong was in staat om de tweede plaats te verdedigen met 259 punten, terwijl Collins, Ellis Jr en Warren hogerop kwamen dan Job.

Aanstaande zaterdag vertrekt de Porsche TAG Heuer Esports Supercup naar de tweede helft van het seizoen op bezoek in Montreal in Canada. Het Formule 1-stadscircuit is gelegen op het Île Notre-Dame en maakt deels gebruik van openbare wegen. De strakke rechts-links chicane die naar het rechte stuk leidt, wordt beschouwd als een van de beroemdste passages van het 4.361 km lange Grand Prix-circuit. Zelfs beroemde coureurs moesten hun overwinningsdromen begraven nadat ze de muur aan de buitenkant van deze bocht hadden geraakt, die daarom de “Wall of Champions” werd genoemd. De simracers pakken een sprint van tien ronden op het Circuit Gilles-Villeneuve, de hoofdrace gaat over het dubbele van deze afstand.

Joshua Rogers (AUS / Virtual Racing School): “We hadden verwacht dat het in de laatste ronde moeilijk zou worden. We waren allemaal erg snel, vooral in de kwalificatie. Slipstream speelt een grote rol in zulke vermakelijke races. Daarom was het belangrijk om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Eerst wilde ik de leiding nemen in de voorlaatste ronde, daarna probeerde ik mezelf optimaal te positioneren voor de laatste ronde. In de voorlaatste bocht werd het behoorlijk krap tussen mij en Kevin Ellis, maar het lukte me om naast hem te wurmen. “

Tommy Östgaard (N / Coanda Simsport): “Ik ben blij met de tweede plaats. Na mijn moeilijke start van het seizoen 2021 is dit een geweldig resultaat. In de eerste paar races werd ik geplaagd door veel pech en ik raakte te vaak verstrikt in ongelukken – daarom heb ik veel geoefend om sneller te worden en dergelijke situaties te vermijden met meer racetuig. Ik kijk altijd goed naar elk incident om ervan te leren. “

Kevin Ellis Jr. (GB / Rahal Lettermann Lanigan Esports): “Het is jammer dat de race zo eindigde. Mitchell en ik gaven elkaar eigenlijk genoeg ruimte, maar helaas ging het niet goed en had het niet zo mogen gebeuren. Josh degradeerde me toen terug naar de derde plaats, maar misschien gaf ik iets te vroeg toe. Al met al ben ik best oké met weer een podiumresultaat. “

Resultaten
Road Atlanta, sprint race

 1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
 2. Dayne Warren (AUS/DirectForce Pro)
 3. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School)
 4. Jeremy Bouteloup (F/Coanda Simsport)
 5. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School)

Road Atlanta, main race

 1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
 2. Tommy Östgaard (N/Coanda Simsport)
 3. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports)
 4. Maximilian Benecke (D/Team Redline)
 5. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School)

Points’ standings after 5 of 10 championship rounds

 1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School), 348 points
 2. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School), 259 points
 3. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School), 222 points
 4. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports), 221 points
 5. Dayne Warren (AUS/DirectForce Pro), 201 points