Sebastian Job verliest waardevolle punten in het titelgevecht tegen Joshua Rogers

2021 PESC Joshua Rogers

In de achtste van de tien ronden van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup (PESC) op de Nürburgring zette Joshua Rogers (Virtual Racing School) opnieuw een belangrijke stap in zijn poging om de titel.

Door als derde te scoren in de sprintrace en overwinning in het hoofdtoernooi, breidde de Australiër zijn voorsprong in het algemeen klassement uit tot 127 punten. De titelverdediger Sebastian Job van Red Bull Racing Esports won de sprint, maar verloor waardevolle punten in de strijd om de kroon van de coureur met een pensionering van de hoofdrace. Het wereldwijde Esports-kampioenschap wordt uitgevoerd op het iRacing-simulatieplatform.

Sebastian Job wint de sprintrace
In de kwalificatie zette Rogers zijn digitale Porsche 911 GT3 Cup voor de vierde keer dit seizoen op pole position. De kampioen van 2019 degradeerde Dayne Warren (LEGO Technic Esports Team) en Sebastian Job naar de tweede en derde startplaats. De Australiër domineerde ook de start van de sprintrace van drie ronden. Terwijl Warren van de tweede naar de vijfde plaats zakte, wachtte Job op de tweede plaats op zijn kans om toe te slaan. In het middenveld veranderde een botsing in de eerste bocht de volgorde. Een van de slachtoffers was Kevin Ellis Jr. van de Rahal Letterman Lanigan Esports-ploeg. Na de eerste ronde greep Job zijn kans en katapulteerde hij uit Rogers ‘slipstream naar de leiding. De Britse sim-racer slaagde er echter maar een korte stint vooraan in voordat Rogers een tegenaanval maakte aan het einde van de rechte start-finish van het Grand Prix-circuit en de leidende plek heroverde. Achter het leidende paar kwamen Mitchell deJong (Virtual Racing School), Warren en de Fransman Jeremy Bouteloup (Coanda Simsport). Aan het einde van de tweede ronde herhaalden Job en Rogers een bijna identieke manoeuvre uit de eerste ronde. In de derde en laatste ronde werd opnieuw de beslissende zet gemaakt op de Döttinger Höhe, waarbij Rogers de leiding uit handen gaf. Terwijl Job links inhaalde, kwam deJong ook voorbij de Australische 911 GT3 Cup en pakte de tweede plaats.

Hoofdrace: Rogers zegeviert na een briljante inhaalmanoeuvre
Wederom reden de snelste acht van de sprintrace het hoofdtoernooi over vier ronden in omgekeerde volgorde. Tommy Östgaard (Coanda Simsport) voerde het veld aan in de eerste ronde, gevolgd door Mack Bakkum (LEGO Technic Esports Team), Jeremy Bouteloup en Diogo Pinto (Williams Esports). Joshua Rogers en Sebastian Job lanceerden een aanval vanaf positie zeven en acht en maakten snel terrein: Rogers draaide de Nordschleife op als vijfde. Voor Job eindigde de race echter vroeg: na de sprong in de sectie Pflanzgarten verloor hij kracht en kwam hij tot stilstand. Kort daarna passeerde Rogers drie concurrenten in één klap aan het einde van Döttinger Höhe. In een adembenemende beweging veegde de Australiër van de vierde naar de eerste plaats en hield die positie stevig vast aan de vlag. Achter hem gaf Pinto misschien wel zijn beste PESC-prestatie tot nu toe. De Portugese online racer versloeg Bouteloup en Östgaard om de tweede plaats te scoren.

In het algemeen klassement breidt Joshua Rogers zijn voorsprong verder uit. Met 515 punten op zijn naam heeft hij nu een voorsprong van 127 punten op zijn teamgenoot Mitchell deJong. Sebastian Job staat derde met 367 punten.

Le Mans
Over twee weken draait de Porsche TAG Heuer Esports Supercup het rechte stuk op: op 10 april vindt op het Circuit de la Sarthe van Le Mans de negende en voorlaatste ronde van het seizoen plaats. Op het gerespecteerde circuit kon de strijd om de kampioenskroon beslist worden. Het 13,63 kilometer lange circuit met zijn lange rechte stukken en uitdagende hoekcombinaties biedt de beste voorwaarden voor meeslepende slipstreamduels en inhaalmanoeuvres.

Opmerkingen na de hoofdrace
Joshua Rogers (Australië / Virtual Racing School): “Ik wist dat de diepgang op het laatste rechte stuk erg sterk was. Zelfs als je een enorm tempovoordeel hebt, kun je normaal gesproken niet ontsnappen. Het gaat erom dat u uzelf in de beste positie voor de laatste ronde plaatst. In de sprint werkte mijn strategie niet zoals gepland. Mijn enige optie was om te proberen zo min mogelijk posities te verliezen. In de hoofdrace was het een gewaagde zet om vooraan te blijven. In het begin was het niet gepland, maar ik ging ervoor. Ik ben nu extatisch. “

Diogo Pinto (Portugal / Williams Esports): “De Nordschleife is een goede grasmat voor mij. Dankzij de omgekeerde startopstelling voor de hoofdrace kreeg ik een prima uitgangspositie. Vanaf dat moment probeerde ik mijn mannetje te staan, in de tocht te blijven en te wachten op de laatste ronde. Ik was van plan om tot die tijd tweede te blijven achter Joshua Rogers, maar Tommy Østgaard maakte een geweldige zet en haalde me in. Toen ik naar de laatste straat ging, was ik te ver weg van Josh om hem uit te dagen voor de overwinning. Toch ben ik erg blij met P2. Ik heb veel geleerd sinds het begin van dit seizoen. Eindelijk kon ik het allemaal samenvoegen. Hopelijk kan ik volgend jaar vaker aan het front vechten. ”

Tommy Östgaard (Noorwegen / Coanda Simsport): “Het was een geweldige race. Ik reed in het begin aan de leiding en ging als tweede de laatste ronde in. De laatste bochten waren behoorlijk pittig. Diogo heeft goed werk geleverd om P2 te krijgen. Ik ben best blij dat ik op het podium sta. Ik ben sneller dan vorig jaar, maar het is nog niet echt zichtbaar in de resultaten. Ik had een beetje pech in de eerste seizoenshelft. Eindelijk ging vrijwel alles mijn kant op. “

Resultaat
Nürburgring, Sprintrace

 1. Sebastian Job (GB / Red Bull Racing Esports)
 2. Mitchell deJong (VS / Virtual Racing School)
 3. Joshua Rogers (AUS / Virtual Racing School)
 4. Dayne Warren (AUS / LEGO Technic Esports-team)
 5. Jeremy Bouteloup (F / Coanda Simsport)
 6. Diogo Pinto (P / Williams Esports)

Nürburgring, hoofdrace

 1. Joshua Rogers (AUS / Virtual Racing School)
 2. Diogo Pinto (P / Williams Esports)
 3. Tommy Östgaard (N / Coanda Simsport)
 4. Dayne Warren (AUS / LEGO Technic Esports-team)
 5. Jeremy Bouteloup (F / Coanda Simsport)
 6. Mitchell deJong (VS / Virtual Racing School)

Puntenklassement na 8 van de 10 kampioenschapsrondes

 1. Joshua Rogers (AUS / Virtual Racing School), 515 punten
 2. Mitchell deJong (VS / Virtual Racing School), 388 punten
 3. Sebastian Job (GB / Red Bull Racing Esports), 367 punten
 4. Kevin Ellis Jr. (GB / Rahal Letterman Lanigan Esports), 305 punten
 5. Charlie Collins (GB / Virtual Racing School), 300 punten
 6. Dayne Warren (AUS / LEGO Technic Esports Team), 300 punten