Eerste overwinning Extreme E te danken aan teamwork volgens Nico Rosberg

2021 Extreme E team RXR

RXR-coureurs Johan Kristoffersson en Molly Taylor behaalden een indrukwekkende overwinning in de finale en wonnen met meer dan 20 seconden en stelden een historische overwinning plus een vroege kampioenschapsleider veilig na een weekend van intense concurrentie in de woestijn in AlUla, Saudi-Arabië.

Door de overwinning heeft RXR 35 punten en een voorsprong van vijf punten in het kampioenschap, ondanks een evenement waarbij technische problemen buiten de controle van het team het tempo en de bekwaamheid van Taylor en Kristoffersson dreigen te ondermijnen.

Ondanks het neerzetten van de snelste gecombineerde tijden tijdens de twee kwalificatiesessies van zaterdag, verlaagde een tijdstraf veroorzaakt door een softwareprobleem met de snelheidsbegrenzer van de auto Kristoffersson en Taylor naar P3 op de urenstaten en als laatste om hun gewenste startpositie voor de halve finales te kiezen. Hierdoor stond Kristoffersson in de rij van uiterst rechts van het starthek voor de halve finale naast Carlos Sainz van Acciona Sainz en Team X44’s Sebastien Loeb. Een geweldige lancering, geholpen door de hyperdrive powerboost van de auto, gaf Kristoffersson een smalle voorsprong uit de poorten; de Zweed werd echter op de lange termijn al snel achter zich gesleept naar bocht 1. Kristoffersson nam een ​​brede lijn en haalde vervolgens een ingrijpende inhaalactie uit om Sainz en Loeb aan de top van de rechter eerste bocht te ondermijnen om de leiding te nemen.

Kristoffersson breidde zijn voorsprong uit tot meer dan 10 seconden voor de verplichte rijderswissel en gaf het over aan Taylor voor de tweede ronde van de halve finale. Taylor – die tijdens het evenement had bewezen de snelste vrouwelijke coureur te zijn – verlengde vervolgens de voorsprong van RXR tot 28,91 seconden bij de geblokte vlag en eindigde voor Cristina Gutierrez (Team X44) en Lana Sanz (Acciona Sainz) om een ​​plaats in de finale te bezegelen. .

Kristoffersson stond midden in het starthek voor de finale en nam opnieuw de start, maar slaagde er niet in om de hole-shot te krijgen toen Timmy Hansen een vroege voorsprong nam voor Andretti United. Kristoffersson stond vervolgens voor een nieuwe dragrace naar bocht 1 tegen Loeb voordat hij zijn flamboyante inhaalactie in de halve finale herhaalde om Hansen te ondermijnen en weg te rijden van het achtervolgende duo op de vlucht naar bocht 2 en 3. In een verbluffende openingsronde trok Krisoffersson 30 seconden voor zich uit. de Andretti United-auto terwijl hij de wisselzone binnenreed om het over te dragen aan Taylor, die een afgemeten en gecontroleerde tweede ronde voltooide om de eerste X Prix-overwinning in de geschiedenis van Extreme E met 23,29 seconden te pakken.

Terugkijkend op het weekend zei Rosberg X Racing-coureur Johan Kristoffersson: “Grote felicitaties aan het team voor al het werk dat ze hebben verzet om ons hier op de bovenste trede van het podium te krijgen. We hebben gisteren een klein probleempje overwonnen met de tijdstraf, maar het team bleef gefocust en we hebben vandaag een fantastische dag gehad met de overwinning in de halve finale en de finale. De auto voelde geweldig aan en het racen was spannend aan het begin van beide races, dus ik ben erg blij dat Molly en ik de overwinning konden pakken voor iedereen bij RXR en voor al onze geweldige fans. “

Molly Taylor, coureur van Rosberg X Racing, voegde toe: “Het was een geweldige start van het seizoen. We kwamen allemaal aan in AlUla zonder te weten wat we konden verwachten, en zelfs met elke ronde en elke kilometer die we aflegden, leerden we iets nieuws over de auto en het parcours. We behoorden in elke sessie tot de snelste teams en dat is echt een verdienste van het geweldige werk dat iedereen bij RXR heeft gedaan in de aanloop naar deze race. Ik moet Johan ook bedanken voor zijn geweldige inhaalbewegingen in de halve finale en finale van vandaag. Hij bracht onze ODYSSEY 21 in een geweldige positie, wat betekende dat ik me gewoon moest concentreren op het naar huis brengen van de auto. “

Nico Rosberg, oprichter en CEO van Rosberg X Racing, zei: “Om de allereerste X Prix te winnen met een team dat wordt gedreven door een toewijding om positieve verandering te stimuleren, voelt echt geweldig. Ik ben iedereen bij RXR zo dankbaar voor alle inspanningen die we hebben geleverd voorafgaand aan het evenement en het hele weekend – deze overwinning is te danken aan het geweldige teamwerk en de geest die we hebben bij RXR, en ik denk dat dat perfect werd aangetoond door Johan en Molly in de auto. Beide coureurs hebben geen fout gemaakt en hebben tijdens de tests en het hele weekend een ongelooflijke snelheid getoond. Ik ben erg trots dat ze allebei ambassadeurs zijn voor onze race-inspanningen en toewijding om het bewustzijn te vergroten en actie te ondernemen om onze planeet te beschermen. “