Carlin’s Ugo Ugochukwu hield zijn titelhoop levend op Knockhill

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA Knockhill Carlin

Carlin’s Ugo Ugochukwu hield zijn titelhoop levend in het ROKiT F4 British Championship, gecertificeerd door de FIA, nadat hij thuisteamgenoot Ollie Gray voor een 1-2 finish had geleid in de laatste race van het weekend (29-31 juli) op ​​Knockhill.

Een stotterende start voor kampioenschapsleider Alex Dunne (Hitech GP), die langszij op de grid stond opgesteld, bezorgde de McLaren junior een duidelijke aanloop naar Duffus Dip. Hoewel Gray Ugochukwu hard pushte, kon hij niet binnen het bereik komen, maar door de tweede plaats veilig te stellen, terwijl Dunne niet scoorde, verhoogde hij zijn eigen titelhoop.

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA Knockhill Carlin

De winnaar van de zaterdagrace, Joseph Loake, sloot een sterk weekend af voor JHR Developments als derde, nadat teamgenoot Georgi Dimitrov eerder had gezegevierd in de gedeeltelijk omgekeerde startopstelling op zondagochtend.

Race 2: Dimitrov maakt het een dubbel genot voor JHR

JHR vierde een tweede overwinning van het weekend op Knockhill na een comfortabele reverse grid-overwinning voor Dimitrov, wat bijdroeg aan het succes van Loake op zaterdag.

Dimitrov zou naast polesitter Adam Fitzgerald (Phinsys van Argenti) gaan staan, maar de laatste spinde uit de Arnold Clark-chicane op de schoot naar de grid, waardoor zijn plek vrijkwam. Tijdens zijn afwezigheid werd Dimitrov bedreigd door thuisheld Oliver Stewart (Hitech GP) op de vlucht naar Duffus Dip, maar trotseerde het en verstevigde de voorsprong in de race via Scotsman.

Vanaf dat moment ging Dimitrov volledig onbetwist naar voren en breidde hij zijn voorsprong geleidelijk uit tot een uiteindelijke winstmarge van vijf seconden bij de geblokte vlag, wat hem een ​​vijfde carrièreoverwinning opleverde in de FIA ​​Formula 4-serie van Groot-Brittannië.

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA Knockhill Carlin

“Het was waarschijnlijk een gemakkelijkere overwinning dan ik tot nu toe heb meegemaakt”, zei Dimitrov na afloop. “Het was een beetje moeilijk vanaf het begin, met wielspin met nieuwe banden. Oliver passeerde me in bocht één, slechts met een halve autolengte, maar toen slaagde ik erin om het aan de buitenkant vast te houden en mijn positie te behouden.

“Aan het begin van het weekend had ik niet echt het vertrouwen, omdat ik hier nog niet eerder in een single seater was geweest. Maar mijn vertrouwen werd tijdens de race alleen maar beter en beter en aan het einde begon ik zelfs de banden te sparen, alleen omdat ik zo’n grote voorsprong had. ”

Achter Dimitrov was de strijd om de laatste twee treden op het podium ronduit spannend. Na een offensief voor Stewart in de chicane, merkten Eduardo Coseteng (Hitech) en Aiden Neate (Argenti) dat ze als tweede op de weg in plaats van als derde aan het discussiëren waren.

De positie veranderde twee keer van eigenaar, waarbij Coseteng uiteindelijk naar voren kwam nadat Neate een wiel in het grind had gedompeld dat de chicane verliet, waardoor de Filippijnse racer langs de buitenkant kon vegen in de Clark-hoek.
Vanaf dat moment kon Coseteng foutloos rijden toen Neate in de laatste ronden steeds meer onder druk kwam te staan ​​van een hele reeks bekende namen in het kampioenschap, waaronder het Carlin-duo Louis Sharp en Ollie Gray, plus kampioenschapsleider Alex Dunne (Hitech).

Het kwartet liep een aantal ronden neus-aan-staart rond het 1,2 mijl lange Fife-circuit, waarbij Sharp als eerste terugviel na een off langs het achterste rechte stuk. Dat bracht Dunne op de vierde plaats, maar een kans om Neate te reviseren, ondanks verschillende bijna-ongevallen, kwam nooit uit.

De Brit behaalde de laatste podiumplaats als derde, terwijl Dunne, Gray en Sharp hem volgden over de streep.

Race 3: Ugochukwu ontbrandt kampioenschapsstrijd met Carlin 1-2

Na er niet in geslaagd te zijn Omologato Pole Position zaterdag om te zetten in overwinning, was er geen twijfel dat Ugochukwu de laatste wedstrijd op Knockhill in brand stak.

De McLaren-junior had Dunne als gezelschap op de eerste rij, maar genoot in de eerste ronde van een probleemloze run naar Duffus Dip nadat de Ierse tiener moeite had om van de lijn te komen, verloor toen zijn voorvleugel en liep een lekke band op op het middenveld door de hoeken openen.

Dat garandeerde hem een ​​reis naar de pits, en Dunne ging een ronde naar beneden voordat hij weer bijkwam. Tijdens zijn afwezigheid renden zijn twee naaste rivalen weg naar voren en bouwden ze een comfortabele buffer op voor de derde geplaatste Joseph Loake (JHR Developments).

Ugochukwu had vooraan alles onder controle en Gray kon niet binnen een seconde van zijn teamgenoot komen.

“Het was een geweldige race”, glunderde Ugochukwu. “We hadden een goede start, daarna legde ik gewoon mijn hoofd naar beneden en pushte zo veel mogelijk.

“Het was een vrij rechttoe rechtaan race, ik wist gewoon dat ik geen fouten hoefde te maken en de auto werkte geweldig, met dank aan het Carlin-team. Ze hebben dit weekend geweldig werk geleverd en ik ben erg blij voor ze.”

“Ik was zo blij met P2 en het tempo dat we hadden en het ziet er goed uit voor de rest van het jaar”, voegde Gray eraan toe. “Ik denk dat ik dit momentum gewoon blijf opbouwen en opbouwen tot hopelijk het einde van het kampioenschap.”

Met de top twee beslist, verschoof de focus daarom naar een spannende strijd om de laatste plek op het podium, waarbij Loake zich moedig verdedigde tegen Kiwi-racer Louis Sharp.

Sharp probeerde een fout uit de winnaar van de eerste race onder druk te zetten, maar Loake hield standvastig om zijn sterkste weekend van het seizoen tot nu toe in de Britse FIA ​​Formula 4-serie af te ronden.

“Deze week was een stuk beter dan alle andere”, erkende Loake. “Ik ben erg blij met hoe het is gegaan en ik denk dat we heel blij kunnen zijn met hoe we de auto tijdens de zomervakantie hebben ontwikkeld en onszelf echt hebben verbeterd, wat leuk is om te zien.”

Aiden Neate beoordeelde een duik aan de binnenkant van Eduardo Coseteng, in de haarspeldbocht, tot in de perfectie om zichzelf de vijfde plaats te bezorgen, ondanks dat zijn Pirelli-voorband rechts vooraan tijdens het remmen blokkeerde. Stewart stond opnieuw op het Rookie-podium voor zijn thuissupport en werd regelrecht zevende.

Michael Shin eindigde het weekend van Virtuosi Racing in de punten, de Zuid-Koreaanse racer verdedigde dapper tegen Dimitrov en Guinchard om de achtste veilig te stellen, het laatste duo rondde de punten af.

ROKiT British F4 gaat naast Snetterton, Norfolk voor rondes 19, 20 en 21 in het weekend van 12-14 augustus.

images © Jakob Ebrey Photography