JHR Developments komt sterk terug op Silverstone

2022 GB3 Championship JHR Developments Silverstone

JHR Developments beleefde een sterk weekend in het GB3-kampioenschap op Silverstone, waarbij hij een drietal top-achtplaatsen opeiste met Matthew Rees, hoewel er teleurstelling was voor James Hedley.

Snelheid opbouwen tijdens twee testdagen voorafgaand aan het weekend, de 20 minuten durende kwalificatie op zaterdag zorgde voor opwindende kijkervaringen, waarbij Matt zijn snelste tijden neerzette in de tweede helft van de sessie om zichzelf P8 op de startgrid te zetten voor de eerste twee races. James kwalificeerde zich ook goed, met een gridstraf van een concurrent die hem naar de tiende plaats promoveerde.

2022 GB3 Championship JHR Developments Silverstone

De openingsrace, die die middag werd verreden, was na de eerste paar ronden een grotendeels processie-affaire, met inhalen tegen een premie, aangezien het veld op tijd gelijk was. Matt hield stand met zijn achtste positie, maar James had een trage start, viel terug naar de 15e en kon zich niet helemaal terugwerken naar de top tien.

Vooruitlopend op de tweede wedstrijd wist James dat hij vroeg zou moeten pushen om plaatsen goed te maken. Hij kwam in de snelle rechtshandige in Abbey en probeerde een pass op McKenzy Cresswell, die niet loskwam, waardoor zijn voorvleugel beschadigd raakte en na de race werd hij gediskwalificeerd voor zijn rol bij het incident. BRDC SuperStar Matt verloor een positie bij de start, maar begon snel een plaats goed te maken om zesde te worden, maar zat daarna vast in een trein van auto’s en moest genoegen nemen met die positie bij de vlag.

Ondanks de start aan de vochtige kant van de grid voor de laatste race, startte James na een eerdere regenbui goed, maar liep schade op in Maggotts toen een auto voor hem over zijn neus raasde en zijn voorvleugel losraakte. Dat zorgde ervoor dat de BRDC Rising Star wijd liep en zich uiteindelijk terugtrok uit de wedstrijd.

Matt had de leiding, maakte twee plaatsen goed in twee ronden en bleef indruk maken totdat hij vast kwam te zitten in een bottleneck achter Zak Taylor. Luke Browning probeerde zijn weg voorbij te vinden en maakte er het beste van toen hij werd opgehouden, sluipend voorbij, maar de Welshe racer eindigde als zesde, waar hij over de streep kwam.

Het GB3-kampioenschap pauzeert nu voor zijn zomervakantie en hervat de actie op Brands Hatch in Kent in het weekend van 10/11 september, terwijl JHR Developments op schema ligt met twee rondes van het F4 British Championship in augustus, met als doel voort te bouwen op race- succes winnen.

Matthew Rees : “Er waren heel kleine marges in de kwalificatie – een tiende scheidde vijf mensen. Er waren nogal wat fouten van mijn kant; Ik zou zeggen dat het niet geweldig was om het gat niet groot genoeg te maken voor een tweede ronde, dus eindigden we met P8 en P7. Race één hebben we in de eerste ronde gereden en daarna begint de aard van het circuit, en daarna kun je niet veel meer doen. Misschien had ik in de laatste ronde een zet kunnen doen, maar de rest probeerde gewoon gelijke tred te houden met het peloton en dat deden we goed, dus er zijn positieve en negatieve punten om mee te nemen. Rond Silverstone kun je tijd inhalen door de bochten, terwijl Spa een beetje wisselvallig was. Het is fijn dat we dicht genoeg bij het tempo zitten en als je erin slaagt om te sluiten, is dat te wijten aan het bochtenvermogen en niet altijd aan kracht.

“Mijn start was prima voor race twee, maar ik verloor een positie aan [Roberto] Faria. Ik ging om Christodoulou heen via Maggotts en Becketts, toen vocht ik bij Stowe met [John] Bennett en ging om hem heen bij Vale en Club, wat ons de zesde plaats opleverde. Ik ben daar een beetje gebleven vanwege de aard van het circuit, je kunt echt vechten in de eerste twee ronden, maar daarna is het een beetje de leider volgen. Het was een behoorlijk herstel van wat het had kunnen zijn, dus het was best goed.

“Race drie was erg moeilijk omdat ik bij de start per ongeluk in de derde versnelling ging in plaats van als tweede en [Roberto] Faira om me heen ging. Daarna zocht ik mijn weg er één voor één doorheen, zag de auto’s afgaan, zag de fouten die mensen maakten en profiteerde er altijd van. Ik denk dat we het goed hebben gedaan door naar P5 te gaan, net achter [Joel] Granfors en [Zak] Taylor, maar het lukte me niet om Taylor op tijd uit te schakelen voordat [Callum] Voisin en [Luke] Browning me passeerden. Zesde was geen slecht resultaat en het is positief om mee door te gaan naar de volgende ronde. Ik denk dat we gewoon de kleine details missen in vergelijking met andere teams, maar we werken eraan en er zijn nog twee ronden over voor het jaar. Hopelijk kunnen we een pole pakken, want het is een stuk makkelijker om vanaf daar te winnen dan P4.”

2022 GB3 Championship JHR Developments Silverstone

James Hedley : I was disappointed with qualifying, especially after a promising Friday but we found two issues and a bit of detail in my driving. I got a bad start to race one and that was my doing, but once the race settled down, I was catching the cars ahead through Maggotts and Becketts and I had much more minimum speed, but down the straights they had that edge on me for some reason.
 
“Apart from the reverse grid races, it’s kind of follow the leader at Silverstone and after the first lap the race settles down. It doesn’t matter if you have a pace advantage, it’s just hard to make up ground. I realised I had to try as I had nothing to lose, but sadly I took [McKenzy] Cresswell out. It wasn’t intentional and we’ve had a good chat about it. It was just lap one and I had to have a go, which he understands. The outcome wasn’t what I wanted but if I had just sat there then I wouldn’t have gone anywhere.
 
“I got a good start to race three even though I was on the wet side of the track, so I only lost one position. I was making a bit of progress on lap one despite the damage which happened when a car squeezed me and hit my front wing. I didn’t realise it wasn’t there until the following lap. Even though the results didn’t show it, it was a very strong and positive weekend pace-wise for the team. It was a good step forward after Spa as we had some decent speed in the car. We know we have good potential and I’ve got a good car for the last few rounds of the season.”