Trident vergroot voorsprong rookie kampioenschap op Spa-Francorchamps

2022 Formula Regional European Championship Trident

Trident blijft een positieve impuls krijgen in het Formula Regional European Championship. Op Spa-Francorchamps heeft het team twee coureurs in de top 10 van beide races. Hierdoor werden waardevolle punten verdiend die het hielpen om het gat naar P5 in het teamkampioenschap te verkleinen tot slechts zes punten .

Met het resultaat van de dubbele puntenzone in beide races op de legendarische locatie, breidde Trident zijn reeks positieve resultaten uit. Het team, onder leiding van Maurizio Salvadori, maakte zijn debuut in het zeer competitieve Formula Regional European Championship van Alpine en bereikte de puntenzone op alle zeven locaties die tot nu toe zijn tegengekomen. Slechts in twee van de 14 races waren er geen Trident-coureurs in de puntenzone.

Het weekend in Spa begon met een uitstekende locatie en een duidelijk potentieel dat direct uit de vrije training naar voren kwam. In de eerste kwalificatiesessie, die donderdagavond werd gehouden, leverde Tim Tramnitz P3 af in Groep A, terwijl Leonardo Fornaroli vierde werd in Groep B. Roman Bilinski daarentegen eindigde als zesde in de eerste groep.

De tweede kwalificatiesessie vond plaats op vrijdagochtend en zette de startopstelling voor de eerste race later op dezelfde dag. Fornaroli kreeg een P6-start, terwijl Bilinski en Tramnitz respectievelijk P11 en P13 op de grid pakten.

In race 1 schoof de 17-jarige uit Piacenza onmiddellijk naar P5, maar in het midden van de race kon hij het leidende peloton niet bijhouden en verloor hij drie posities om terug te komen op P8. In de slotfase ging hij in de tegenaanval en haalde hij een andere coureur in om door te stoten naar de zevende plaats. Tramnitz maakte ook een goede comeback van P13 naar P9, maar terwijl hij op het punt stond een volgende stap te maken, maakte een rode vlag uiteindelijk een einde aan de race. Na de diskwalificatie van een andere coureur sprong Fornaroli naar P6, Tramnitz promoveerde naar de achtste plaats, terwijl Bilinski dicht bij de puntenzone kwam en P11 eindigde.

In Race 2 startte Tramnitz vanaf P5, die hij de hele dag vasthield, waarmee hij de rookie-competitie leidde en uiteindelijk de klasse won. Vlak achter hem bereikte Fornaroli P2 in de categorie met een briljante zet op een andere coureur en belandde in de slipstream van zijn teamgenoot. De safety car bevroor de startvolgorde en gaf Trident nog een rookie 1-2. Aan de andere kant kon Bilinski het eerdere momentum niet bevestigen, omdat hij een aantal plaatsen verloor tot P19 in het algemeen.

Met de resultaten behaald op Spa-Francorchamps, verkleinde Trident het gat naar P5 in het teamklassement, terwijl Fornaroli zijn voorsprong op de top van het rookiekampioenschap vergroot. Tramnitz staat nog steeds derde in de klas, maar kijkt nu naar een overstap naar P2.

Roman Bilinski: “We hadden veel potentieel in kwalificatie 2, ik was P4 tot de laatste ronde, maar toen werd ik ingehaald door twee andere coureurs. Het is jammer, maar toen ik de race op P11 begon, had ik een mega eerste ronde en ging ik naar P7. Eerlijk gezegd, vanaf daar had ik gewoon geen tempo. Ik worstelde met bandendegradatie en viel vijf posities terug. Op zondag had ik een moeilijke race en na een goede start werd ik elke ronde gepasseerd door twee auto’s op het rechte stuk, dus misschien hadden we een probleem. We gaan door naar de volgende ronde en hopen dat het beter zal zijn”.

Tim Tramnitz: “Mijn kwalificatie voor race 1 was niet zo goed. We worstelden een beetje in het verkeer en ik kon niet echt alles in elkaar zetten. We hebben de auto voor de race goed verbeterd en in ronde 1 heb ik wat posities goedgemaakt. Daarna had ik een klein gevecht met Roman. Ik probeerde gewoon mijn push-to-pass zo goed mogelijk te gebruiken en we eindigden op P8. Het is jammer voor de rode vlag, want ik heb een duwtje in de rug bewaard voor de laatste ronde en ik zat heel dicht bij de auto voor me, zodat ik P7 kon afmaken. In race 2 startte ik vanaf P5. Mijn start was best aardig, maar toen kwam de safety car er meteen uit. De eerste drie ronden na de safety car waren we best oké, zou ik zeggen, maar toen begon ik te worstelen, vooral met de achterbanden, en het tempo begon een beetje te dalen. Ik had deze keer een beetje geluk met de safety car, maar ik denk dat we de rookie-overwinning echt verdienden en ik ben er erg blij mee.”

Leonardo Fornaroli: “We hadden twee goede kwalificatiesessies en eindigden als vierde en derde in Groep B. Helaas kon ik niet het echte potentieel laten zien dat ik had, de auto was erg competitief en ik voelde me ook heel goed rijden. Ik maakte een paar kleine fouten en kon de ronde niet samenstellen in Q1, terwijl ik vanmorgen vanwege het verkeer maar één ronde beschikbaar had. In race 1 had ik een goede start, waardoor ik P5 bereikte, maar toen kon ik geen goed tempo aanhouden. Ik verloor een paar posities, maar beperkte daarna de schade door Haverkort in te halen. De start van race 2 was ook positief. Direct na de safety car maakte ik een positie en met een vrij circuit zette ik een geweldig tempo op, waarbij ik Tramnitz en Tangavelou. Ik voelde me heel goed en ik stond op het punt Tramnitz aan te vallen, maar de safety car riep de race vroeg af. Ik kreeg echter nog een rookie P2 en zeer waardevolle punten waardoor ik mijn voorsprong in de klasse kon vergroten. “