Alpine F1 niet blij met hoeveelheid rode vlaggen tijdens kwalificatie Grand Prix van Azerbeidzjan

2021 Alpine F1 Team Azerbaijan Grand Prix

Het Alpine F1 Team zal met Fernando Alonso als negende en Esteban Ocon als twaalfde op de grid staan ​​voor de start van de Grand Prix van Azerbeidzjan op zondag. Dit was het resultaat na een rommelige kwalificatiesessie bezaaid met rode vlaggen rond het Baku City Circuit.

Q1 begon te midden van enkele van de heetste temperaturen van het seizoen, maar de sessie kwam al vroeg tot stilstand na een rode vlag veroorzaakt door Lance Stroll. Zowel Esteban als Fernando vertrokken na de herstart van de sessie en voltooiden hun ronden om als vijfde en zevende te eindigen. Even later werd er opnieuw een rode vlag gezwaaid, dit keer voor Antonio Giovinazzi, waardoor de sessie voor de tweede keer werd uitgesteld. Met een goede tijd in de hand koos Esteban ervoor om in de garage te blijven, maar Fernando ging weer op gebruikte zachte banden. De Spanjaard maakte zijn ronde niet af, maar ging als vijftiende door naar Q2. Esteban werd negende na zijn enige getimede ronde.

Omdat ze wilden voorkomen dat ze in een ander scenario met een rode vlag terecht zouden komen, vertrokken Fernando en Esteban meteen aan het begin van Q2. Fernando zette een tijd van 1 minuut en 42,195 seconden op zachte banden, waarmee hij zichzelf naar de negende positie bracht en Esteban net buiten de top tien met een tijd van 1 minuut en 42,273 seconden.

Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team A521 leaves the pits. Azerbaijan Grand Prix, Saturday 6th June 2021. Baku City Circuit, Azerbaijan.

Beide coureurs begonnen aan hun laatste ronden van Q2, maar een derde rode vlag maakte voortijdig een einde aan de sessie. Fernando, die als tiende in de top tien eindigde, ging door naar Q3, maar Esteban kwam net naast de twaalfde plaats, minder dan een tiende achter op zijn teamgenoot.

Bij zijn eerste optreden in Q3 sinds de Grand Prix van Bahrein vertrok Fernando op zachte banden nadat hij in de vroege delen van de kwalificatie verschillende compounds had gebruikt. Zijn getimede ronde plaatste hem als negende met een tijd van 1 minuut en 42.327 seconden.

Terwijl de klok tikte en gewapend met verse zachte banden, begon Fernando aan zijn laatste push-ronde van de dag, maar Yuki Tsunoda en Carlos Sainz raakten beiden de muur en brachten een vierde rode vlag en een onmiddellijk einde aan de kwalificatie, waardoor de Spanjaard als negende achterbleef voor de wedstrijd van morgen.

Esteban Ocon:
“Het was niet duidelijk onze sessie. Q1 ging goed, maar in Q2 waren er veel incidenten. Ik werd belemmerd in bocht 3 tijdens mijn eerste run en raakte daardoor de muur, en bij de tweede run kwam de rode vlag uit, dus ik kon niet opnieuw gaan. Het is een beetje frustrerend omdat de auto eruitzag alsof hij in staat was om goed in de top tien te komen, dus we zullen proberen dat morgen om te zetten. Er is veel mogelijk met ons tempo; Ik kijk zeker uit naar de race, die is altijd een gekke.”

Fernando Alonso:
“Het was een beetje een rommelige sessie vandaag en het was moeilijk om in een bepaald ritme te komen tijdens de kwalificatie. Helaas konden we het volledige potentieel van de auto niet benutten, want elke keer dat we nieuwe banden monteerden, verscheen er een rode vlag. Maar het is voor iedereen hetzelfde, dus we moeten de positieve dingen van vandaag wegnemen. Het is mijn eerste keer in Q3 hier, dus dat is goed en we kunnen morgen zien wat er mogelijk is. ”

Davide Brivio, racedirecteur:
“Het was een heel lastige sessie met zoveel rode vlaggen, het was moeilijk om in een ritme te komen en ik denk dat we ons potentieel niet hebben benut. Fernando zat comfortabel in de auto en we kunnen blij zijn om in Q3 te komen, maar we hadden het in de laatste ronden beter kunnen doen om de laatste rondetijd te halen waarvan we wisten dat die er was. Esteban verbeterde vanmorgen maar we hadden zoveel pech met de rode vlag roulette; we hebben gewoon de prijs met hem betaald. Deze baan is vrij onvoorspelbaar, dus we zullen ons best doen voor morgen. We weten dat het tempo er is, dus we moeten gefocust blijven op onze race.”