Alpine F1 verlaat Canada met opgeheven hoofd

F1 2022 Grand Prix Canada Alpine

Het BWT Alpine F1 Team scoorde in de Grand Prix van Canada de beste 10 punten van het seizoen. Met Esteban Ocon als zesde en Fernando Alonso op de zevende plaats op Circuit Gilles-Villeneuve in Montreal.

Een penalty na de race voor Fernando voegde vijf seconden toe aan zijn racetijd, waardoor de Spanjaard op de negende plaats eindigde.

Max Verstappen pakt ijzersterk winst in F1 Grand Prix Canada

Beginnend vanaf de tweede plaats op de grid – zijn beste kwalificatie-inspanning in tien jaar – Fernando had een vermoedelijk lek in een luchtleiding an zijn auto maar wit alsnog twee punten te claimen. Esteban hielp zijn teamgenoot door te compenseren door op het rechte stuk de Spanjaard snelheid te geven middels DRS in de slotfase. Door de score van tien punten blijft het team op de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap, acht punten achter McLaren.

F1 2022 Grand Prix Canada Alpine

Alonso genoot van een goede start en kon zo zijn tweede plaats op de grid in de eerste ronden behouden, terwijl Ocon een positie kon opschuiven naar de zesde plaats. De spanjaard bleef op de baan na de eerste van twee Virtual Safety Car (VSC) interventies in ronde negen, waarbij de tweede in ronde 19 werd gebracht toen Fernando de pits passeerde en een kans om te stoppen miste. Zijn tamgenoot kon profiteren van de tweede VSC, en wisselde naar de harde banden.

Alonso verwisselde uiteindelijk van rubber in ronde 28 om als zevende terug te keren voordat een Safety Car in ronde 49 het team in staat stelde beide auto’s dubbel te laten stoppen voor de Medium compound. ervolgens konden de coureurs voor een sprint van 18 ronden naar de geblokte vlag. Alonso miste snelheid als gevolg van een vermoedelijk luchtlek, waarbij Ocon hem tactisch DRS gaf om zich een weg naar het einde te banen. Met Charles Leclerc van Ferrari voor hen, konden Esteban en Fernando zich verdedigen tegen Valtteri Bottas en de zesde en zevende plaats claimen aan het einde van de race van 70 ronden, helaas kreeg de Spanjaard een penalty na de vlag, die vijf seconden aan zijn tijd toevoegde.

Esteban Ocon, startte P7, eindigde P6:
“Ik ben erg blij met het resultaat van vandaag om acht punten te scoren. Het team heeft geweldig werk geleverd met de auto en de strategie en het was over het algemeen goed gemanaged. We verlaten Canada met een aantal goede punten voor het team en een grote stap voorwaarts in het constructeurskampioenschap. Ik ben blij dat ik Fernando aan het einde heb kunnen helpen met DRS om Valtteri [Bottas] achter zich te houden. Er valt nog veel te bespreken en te leren met betrekking tot hoe het weekend is verlopen, maar het belangrijkste is om dit momentum vast te houden en goede prestaties te blijven leveren in de komende races.”

F1 2022 Grand Prix Canada Alpine

Fernando Alonso, startte P2, eindigde P9:
“Ik denk dat we dit weekend beter verdienden dan de negende positie, maar het is nog steeds goed voor beide auto’s om uiteindelijk punten te scoren. Uiteindelijk verloren we een grote kans om te vechten voor een potentieel podium, omdat ik voelde dat ik het tempo had om dat te doen. Vlak voor onze eerste stop werden we getroffen door een slecht getimede VSC. Ik bevond me op het rechte stuk toen het werd ingezet en miste toen een pitstopmogelijkheid voordat het eindigde. We hadden toen een motorprobleem vanaf ronde 20, dat we probeerden op te lossen. We schakelden de auto niet uit en gebruikten de DRS om te verdedigen omdat we veel tijd verloren op de rechte stukken. Het is teleurstellend, vooral na de prestaties van gisteren, maar we gaan naar Silverstone, proberen onze betrouwbaarheidsproblemen op te lossen en meer punten te scoren.”

Otmar Szafnauer, teambaas: “Het team verlaat Canada met een trots gevoel na het scoren van goede punten in de race van vandaag met Esteban als zesde en Fernando als negende na een straf aan het einde van de race. Zelfs na zo’n sterke zaterdag gingen we vandaag met een realistische mentaliteit de race in en we wisten dat het behalen van meerdere punten met beide auto’s en het momentum in het kampioenschap het absolute doel was. Fernando was zeker erg ongelukkig met de timing van de inzet van beide VSC’s in het begin van de race en hij had ook een klein probleem met zijn auto, waardoor hij geen verdere vooruitgang kon boeken. Esteban profiteerde van een goede start van de race en voerde zijn plan goed uit om aan het einde naar de zesde plaats te gaan, met zijn slimme, teamgerichte rijstijl om Fernando DRS in de slotfase te geven. Dit was de sleutel tot het verstevigen van onze eindposities. We hebben ons dit weekend goed kunnen laten zien en we kijken uit naar de volgende reeks updates voor de volgende ronde met als doel om verder op de grid te vechten. ”

Viaplay