F1 Grand Prix Azerbeidzjan : Charles Leclerc supersnel naar pole positie

F1 2022 Grand Prix Azerbeidzjan Ferrari Charles Leclerc

Zondag start Ferrari coureur Charles Leclerc de F1 Grand Prix van Azerbeidzjan vanaf pole positie. De Monegask reed in een supersnelle tijd van 1:41.359 en was daarmee te snel voor Sergio Perez. Max Verstappen moest toekijken vanaf P3 met een achterstand van 0.347 seconden op zijn rivaal.

De eerste kwalificatieronde begon met veel verkeer op de baan. McLaren voerde het veld aan aan de hand van Lando Norris. De Brit werd gevolgd door Fernando Alonso in de Alpine en diens teamgenoot Esteban Ocon. Norris noteerde 1:45.061 als eerste tijd maar zeker niet de snelste. De eerste serieuze tijden kwam uit de koker van Red Bull en werd gereden door Max Verstappen in 1:42.938.

F1 2022 Grand Prix Azerbeidzjan Max Verstappen Red Bull Racing

Sergio Perez sloot aan met de tweede tijd voor Charles Leclerc. De Monegask zag zijn teamgenoot, Carlos Sainz achter hem aansluiten terwijl Ocon de top 5 afsloot. Bij het aanbreken van de 10 minuten barrière verbeterde George Russell in de Mercedes en ging voorbij aan Sainz naar P4.

Het werd nog spannend aan de kop van het veld en er werd gereden alsof het al Q3 was. Leclerc verbeterde en reed naar P1, Perez deed hier een schepje bovenop en ging voorbij aan de tijd van de Ferrari coureur. Max Verstappen vond het mooi geweest en ging op zijn beurt onderdoor aan de tijd van Leclerc en noteerde 1:42.722. Door de wisselingen bleef Sainz op P4 met Ghuanzy Zhou achter zich met de vijfde tijd. Lance Stroll (P 19) beleefde een momentje bij bocht 7 met een touché tegen de muur.

F1 Grand Prix Azerbeidzjan : Sergio Perez troeft Ferrari af met P1

Stroll dacht door te kunnen en bij het aanzetten van een nieuwe snelle ronde ging het fout. Met veel schade kwam de Aston Martin coureur tot stilstand en veroorzaakte een code rood. Het sein ging weer op groen met nog 2 minuten en 30 seconden te gaan. Door het verkeer waren er geen grote uitschieters met verbeteringen. Wel leek Fernando Alonso wat pech te hebben. De Spanjaard stond even stil op de baan in de slotseconden van Q1 bij bocht 15.

De snelste tijd bleef achter de naam van Max Verstappen die binnen bleef evenals Sergio Perez, Charles Leclerc, Carlos Sainz en Sebastian Vettel

Lance Stroll kon de kwalificatie uitzitten samen met Mick Schumacher, Nicholas Latifi, Alex Albon en Kevin Magnussen

Uitslag Q1

F1 2022 Azerbeidzjan Grand Prix

De tweede kwalificatieronde werd aangevangen door de beide Red Bull Racing coureurs waarvan Sergio Perez voorop reed. De Mexicaan noteerde een tijd van 1:42.258 achter Max Verstappen die 0.031 seconden sneller was. Pierre Gasly sloot aan op P3. De tijden werden nogmaals aangescherpt en ditmaal door Carlos Sainz die zelfs zijn teamgenoot verschalkte. De Spanjaard reed naar P1 in 1:42.088.

Met iets meer dan 7 minuten te gaan was het Sebastian Vettel die de muur inging nadat de Duitser last had van een blokkerend wiel bij bocht 15. Nadat Vettel richting de pits ging was het Sergio Perez die onder de 1 minuut en 42 seconden dook. De nieuwe richttijd was gezet door de Red Bull coureur op 1:41.955 voor Leclerc. Sainz was inmiddels ook voorbij aan de tijd van Verstappen die nu P4 achter zijn naam had.

In de slotfase kon Hamilton zich verbeteren naar P6 voor Vettel. Wie zich niet genoeg konden verbeteren waren Valtteri Bottas, Ghuanzy Zhou, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo en Lando Norris

Uitslag Q2

F1 2022 Azerbeidzjan Grand Prix

De laatste kwalificatieronde brak aan waarin gestreden werd om de felbegeerde polepositie. In de korte sessie was na de eerste run Carlos Sainz de het snelste in 1:41.814. Charles Leclerc zat daar met de tweede tijd 0,047 seconden boven. Sergio Perez reed de derde tijd terwijl Max Verstappen toekeek vanaf P4 voor Pierre Gasly.

Het veld ging zich opmaken voor de tweede en laatste run met nog 2 minuten op de klok begon Sainz aan zijn jacht op de snelste tijd. De Spanjaard zou het niet redden doordat hij moest corrigeren in zijn ronde. Leclerc reed een paarse 1e sector en leek een goede kans te maken en reed naar P1 in een tijd van 1:41.359. Verstappen verbeterde en schoof op naar P2 echter Perez was sneller en verwees de Nederlander terug naar de derde positie. De rest van het veld was een seconde langzamer en maakte geen schijn van kans tegenover de pole positie tijd van Charles Leclerc

Uitslag Q3 kwalificatie Grand Prix van Azerbeidzjan 2022

F1 2022 Azerbeidzjan Grand Prix
Viaplay