F1 Grand Prix Italië: Zege voor Max Verstappen punten voor Nyck de Vries

F1 2022 Grand Prix Italië Monza Max Verstappen

Op het Autodromo Internazionale Monza won zondag Max Verstappen de F1 Grand Prix van Italië. De wedstrijd werd afgesloten achter de safetycar wegens een uitval van McLaren coureur Daniel Ricciardo. Charles Leclerc finishte als tweede voor de Mercedes van George Russell.

Nyck de Vries sloot zijn allereerste Formule 1 Grand Prix af op P9 wat een uitstekend resultaat is voor de Nederlander. De Vries moest Alex Albon vervangen die geveld was met een blindedarmontsteking. 

Startgrid Grand Prix van Italië 2022

Charles Leclerc begon de race vanaf pole positie voor de run op de eerste bochten combinatie. De Ferrari coureur was goed weg maar moest verdedigen tegen de opkomende Mercedes van George Russell. De Ferrari rijder hield stand en kon de leiding behouden.

F1 2022 Grand Prix Italië Monza Max Verstappen

Max Verstappen had een wereldstad en verschalkte Fernando Alonso en Pierre Gasly. de Nederlander lag al meteen op P4, Lando Norris daarentegen had een slechte start en verloor posities. De Brit reed nu op P6, iets daarachter had Nyck de Vries na zijn eerste F1 start stand gehouden op P8. Verstappen reed inmiddels bij het ingaan van de tweede ronde op P3 achter Russell. In Ronde 5 was Verstappen de Mercedes van Russell voorbij en kon nu op jacht naar Leclerc.

Leclerc had na 7 ronden een voorsprong van 2 seconden op Verstappen. De Nederlander werd gevolgd door George Russel die ruim 8 seconden voorlag op de McLaren van Daniel Ricciardo. Pierre Gasly sloot op dat moment de top 5 af. Nyck de Vries verloor ondertussen P8 aan Carlos Sainz. Sergio Perez maakte in ronde 8 een pitstop en zakte terug naar P20. De Mexicaan leek een probleem te hebben met de rechter remschijf aan de voorkant.

De Tifosi gingen op de banken toen Carlos Sainz na een actie op Alonso ook Norris voorbij ging. De Spanjaard reed nu op p6. In ronde 12 had Sebastian Vettel wederom een probleem met de Aston Martin. De Duitser viel stil en was de eerste uitvaller. De Virtual Safety car werd ingezet. Terwijl Vettel uit zijn bolide kwam was Sainz opgeklommen naar P5 achter Ricciardo.

Ferrari liet leclerc binnen komen voor nieuwe banden waardoor Verstappen de Leiding kreeg in de race. De Monegask kwam terug in de race op P3 in ronde 14. De baan was inmiddel s weer vrijgegeven. De teamgenoot van Leclerc, Sainz, was serieus op jacht en ging nu voorbij aan Riccardo. De Spanjaard sloot nu aan achter Leclerc.

In ronde 15 reed De Vries nog steeds op P 9 voor de Alfa Romeo van Guanyu Zhou. De Nederlander reed achter Norris, de Brit reed in DRS afstand van Alonso voor hem in de strijd om P7. De strijd tussen P5 en P10 laaide op Norris ging voorbij aan Alonso en nam zo bezit van P7. De Spanjaard kwam onder druk te staan van De Vries die dicht aan de staart van de Alpine kwam. In ronde 20 maakte de Fris zijn pitstop. en zakte van P9 terug naar P13 achter Gasly.

F1 2022 Grand Prix Italië Monza Nyck De vries

De andere Nederlander, Max Verstappen had ondertussen een voorsprong van 9 seconden op Russell achter hem.   De brit had op zijn beurt een voorsprong van 6 seconden op Leclerc. Sainz leek zijn jacht gestaakt te hebben nu hij eenmaal achter zijn teamgenoot reed, Norris volgde vanaf P5.

Russell had in de 24 ronde zijn bandenwissel gemaakt. De Mercedes coureur keerde terug in de race op P4 achter de beide Ferrari’s. en voor Norris. In ronde 25 maakte Verstappen zijn eerste pitstop en wisselde naar de medium band. De Nederlander gaf de leiding terug aan Leclerc maar sloot aan achter zijn rivaal met een achterstand van 10 seconden.

Terwijl Hamilton de Alpine van Alonso inhaalde maakte Verstappen al een seconde goed ten ochte van Leclerc. De Nederlander reed de snelste rondetijd van het moment in 1:25.012. De Vries leek halverwege de race een aanval te kunnen plegen op Pierre Gasly in de strijd om P12. Aan de kop van het veld werd de snelheid door Verstappen verhoogd, de achterstand van de Limburger naar de Monegask bedroeg nog maar 7 seconden. Verstappen reed wederom de snelste ronde in 1:24.789. Carlos Sainz maakte zijn tweede pitstop in ronde 31. De Spanjaard op de nieuwe ronde band zakte terug naar P8 achter Perez, Russell schoof op naar P3 achter Verstappen.

Alonso werd naar binnen gehaald voor een pitstop echter de Spanjaard viel uit, Nyck de Vries had hier voordeel van en steeg naar P12. Een ronde later in ronde 34 maakte Verstappen een inhaalactie op Leclerc en nam P1 over van de Ferrari coureur. Daarop maakte Leclerc een pitstop en kwam terug voor Russel die op P3 reed.

F1 2022 Grand Prix Italië Monza Max Verstappen

De Monegask lag nu 20 seconden achter op Verstappen terwijl De vries P10 in handen kreeg middels een pitstop van Valtteri Bottas. De Nederlander lag nu achter Gasly door dat deze voorbij werd gereden door Hamilton. De kersverse Williams coureur leek een goede snelheid te hebben en kwam dichterbij aan Gasly, achter hem reed Zhou in DRS afstand van De Vries. Zhou meldde zich aan de achterkant van de Williams terwijl er nog 13 ronden resteerde in de race.

De volgende uitvaller in de race was Lance Stroll wegens remproblemen. een ronde later maakte sergio Perez een pitstop. De teamgenoot van Verstappen kwam terug op de baan op P7, De Vries hield voorlopig stand op P10 en werd op een ronde gezet door zijn landgenoot, Verstappen.

In ronde 47 viel Daniel Ricciardo stil in de McLAren waardoor een gele vlag werd gezwaaid, hierdoor klom De Vries naar P9. De wedstrijd leiding zette de safetycar in om de auto van Ricciardo op te ruimen. In de pitstraat een drukte van belang. Onder andere Max Verstappen maakte een pitstop net als Leclerc.

De race werd weer gefishished achter de safetycar en ging de zege naar Max Verstappen, Charles Leclerc kon niet anders dan finishen op P2 voor George Russell. Nyck de Vries sloot zijn eerste Formule 1 Grand Prix af op P9 en pakte daarmee prachtige punten voor het Williams team.

Uitslag F1 Grand Prix van Italië , Autodromo Nazionale Monza

Viaplay