F1 Grand Prix van Canada : Max Verstappen slaat eerste slag in FP1

F1 2022 Grand Prix Canada Max Verstappen Red Bull FP1

De eerst vrije training ter voorbereiding op de F1 Grand Prix van Canada is door Red Bull Racing coureur Max Verstappen afgesloten met de snelste tijd. Carlos Sainz kon niet tippen aan de rondetijd van de Nederlander gereden in 1:15.158. De top drie werd afgesloten door Alpine coureur Fernando Alonso

De eerst tijden verschenen op het bord en na de eerste minuten was Max Verstappen de voorlopig snelste man op het Circuit Gilles Villeneuve. De tijd van de Nederlander in 1:17.991 leek te snel voor Carlos Sainz. De Spanjaard op P2 verloor zijn positie aan Lewis Hamilton. Valtteri Bottas deed een dappere poging maar moest toch toegeven aan Verstappen. Sergio Perez sloot aan achter zijn teamgenoot. De top 3 werd afgesloten door Sebastian Vettel.

F1 2022 Grand Prix Canada Max Verstappen Red Bull FP1

De Duitser kon niet lang genieten van zijn prestatie doordat de Ferrari van Charles Leclerc iets sneller was dan de Aston Martin. Terwijl Verstappen bij de Wall of Champions liet zien hoe dicht bij men bij de muur kwam verbeterde de Nederlander nogmaals en de nieuwe richttijd gezet op 1:15.799.

Tijden Grand Prix van Canada

Bij het verstrijken van de eerste 10 minuten liet Fernando Alonso zien dat hij er zin in had, de Alpine coureur noteerde de vijfde tijd ten koste van Bottas. Achter de Fin stond thuis held Lance Stroll die 2 tiende van een seconde tekort kwam op de Williams rijder voor hem.

Verstappen verbeterde andermaal maar was niet snel genoeg voor Perez. De Mexicaan liet 1:15.660 noteren. Op dat moment had het hele veld een tijd neergezet op één coureur na en dat wa Esteban Ocon. De Fransman leek een motorisch probleem te hebben en kon nadat hij naar buiten was gestuurd meteen weer naar binnen met een heftig rokende Alpine. Een stuk papier leek de rem van Ocon te bedekken wat voor het probleem zorgde. Ondertussen was Sainz naar P3 opgeklommen voor teamgenoot Leclerc. De Monegask reed inmiddels op de zachte band die er niet supersnel uitzag voor dat moment, de Spanjaard reed op de medium band.

Na 20 minuten ging Perez voorlopig nog aan de leiding voor Verstappen, Alonso had de derde tijd gereden en hield daarmee Sainz achter zich. Leclerc sloot de top 5 af slechts 2 tienden van een seconde sneller tegenover Vettel die op P6 stond. Applaus van het publiek toen Lance Stroll naar P5 sprong ten koste van Leclerc met nog 35 minuten te gaan.  

F1 2022 Grand Prix Canada Sergio PerezRed Bull FP1

Terwijl het eerste halve uur wegtikte reed Max Verstappen op de rode band naar buiten. De Nederlander werd na een ronde meteen weer de garage ingeduwd voor werkzaamheden aan de auto. Op dat moment sprong Leclerc naar P2 achter Perez. Ook Sainz was bezig met een snelle ronde en slecht het gat naar de Mexicaan. De Spanjaard reed naar P1 in een tijd van 1:15.441. Door de verbeteringen van de Ferrari coureurs zakte Verstappen naar P4. Voor Perez het teken om ook aan een ander deel van zijn programma te beginnen. Verstappen was weer uit de garage en begonnen aan een nieuwe stint.

Voor de Nederlander leken de problemen verholpen te zijn en reed hij prompt naar P1 in 1:15.158. Daarmee liet hij Sainz achter zich met een voorsprong van 0.246 seconden. Achter de Spanjaard had Perez de derde tijd achter zijn naam staan. Toen de klok nog 20 minuten aangaf raakte Yuki Tsunoda (P15) met zijn Alpha Tauri de Wall of Champions. De Japanner kon zijn weg vervolgen maar moest op last van zijn team naar binnen komen.

Terwijl de laatst 10 minuten aanbraken klom Perez had ondertussen P3 af moeten staan aan Alonso die een gedegen training reed voor de Spanjaard had zijn landgenoot Sainz de tweede tijd achter zijn naam staan terwijl Verstappen vooralsnog de snelste man op de baan was.

De eerste vrije training kwam tot een einde en Max Verstappen kon zijn RB18 parkeren in de wetenschap dat hij de snelste man van de oefensessie was. De tijd van de Nederlander was in 1:15.158  te snel voor Carlos Sainz, achter de Spanjaard noteerde Fernando Alonso de derde tijd. Sergio Perez keek toe vanaf P4 voor Charles Leclerc.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Canada

2022 F1 Grand Prix Canada
Viaplay