F1 Grand Prix van Canada : Max Verstappen supersnel naar pole-positie

F1 2022 Grand Prix Canada Max Verstappen Red Bull Pole position

De pole positie voor de F1 Grand Prix van Canada staat op naam van Max Verstappen. De Red Bull coureur was het snelste in een rondetijd van 1:21.299. Fernando Alonso snoepte in zijn laatste poging P2 af van Carlos Sainz.

De natte baan zorgde voor een spannende kwalificatie gedurende de sessie. In het laatste deel zorgde de langzaam opdrogende baan voor steeds snellere tijden. Sergio Perez viel uit in Q2 wegens schade aan zijn auto opgelopen nadat de Mexicaan van de baan schoof.

F1 Grand Prix van Canada : Max Verstappen slaat eerste slag in FP1

De eerste kwalificatie ronde ging van start onder natte omstandigheden. De eerste tijden stroomde binnen waarvan George Russell in 1:36.688 de voorlopig snelste was voor Fernando Alonso en Max verstappen. Met nog 13 minuten op de klok schoot Lewis Hamilton naar P2 maar moest zijn positie weer afstaan aan Esteban Ocon. Kevin Magnussen verloor net als veel collega’s zijn rondetijd door wegens track limits

F1 2022 Grand Prix Canada Max Verstappen Red Bull Pole position

De tijd tikte door en met nog 7 minuten was het nu Max Verstappen die in een tijd van 1:133.20 0 naar P1 sprong. Voor de Nederlander was het een verbetering maar niet genoeg daar hij nu Carlos Sainz met de snelste tijd voor hem moest dulden en zelfs Alonso voorbij ging aan de Nederlander in de Alpine. Ook George Russell verbeterde wat betekende dat de Nederlander nog een positie zakte.

F1 Grand Prix van Canada : Max Verstappen slaat ook tweede slag in Montreal

Met nog 3 minuten te gaan was Esteban Ocon lekker op dreef en reed naar P2 achter Sainz. De baan leek heel langzaam wat droge lijnen te vertonen op sommige plaatsen maar de omstandigheden bleven lastig. In de laatste 2 minuten klom Verstappen terug naar P1 in 1:32.219. Fernando Alonso hield stand op P2 ten koste van Carlos Sainz. Kevin Magnussen reed een knappe vierde tijd in de haas voor Charles Leclerc. Voor de Monegask maakte het niet veel uit daar deze zondag wegens gridstraffen achteraan zal starten.

Yuki Tsunoda, Nicholas Latifi, Lance Stroll, Sebastian ettel en Pierre Gasly konden droge kleding aan gaan trekken daar deze vijf coureurs niet doorgingen naar Q2.

Uitslag Q1

F1 2022 Grand Prix Canada

De tweede kwalificatieronde begon voor veel coureurs met de vraag welke band te gebruiken, de full wet of de intermediate band. Charles Leclerc zat de sessie uit terwijl de eerste tijden gereden werden met een 1:33.960 voor George Russell die sneller was dan Lewis Hamilton. Alex Albon sloot aan op P3. Fernando Alonso reed op de intermediate band en kon stevig doorrijden. De Spanjaard ging naar p1 in 1:30.910. Verstappen op de full wet sloot aan op P2. Carlos Sainz had de derde tijd in handen op het moment dat Albon van de baan schoot in de zesde bocht, gelukkig voor de Williams coureur zonder problemen ondanks wat schade aan zijn voorvleugel. Sergio Perez bij bocht 3 schoof ook door en stond in het gras. De barrière was net als de Red Bull bolide beschadigd en dit was reden voor de wedstrijdleiding om code rood te geven.

F1 2022 Grand Prix Canada Alpine Fernando Alonso

Er resteerde nog 9 minuten in de sessie toen de baan weer vrij werd gegeven en de teams hadden gewisseld naar de intermediate banden De vraag was nu zijn de banden op temperatuur te krijgen. Lewis Hamilton beet het spits af en liet zien dat de condities beter waren. Verstappen maakte dit duidelijk door de snelste tijd te noteren in 1:27.764. Alonso kwam nipt te kort op P2. en werd snel voorbijgegaan door Kevin Magnussen, het zou stuivertje wisselen worden aan de kop van het veld.

F1 Grand Prix van Canada : Fernando Alonso laat regenskills zien op P1

In de laatste minuut was het Fernando Alonso die in 1:24.848 de snelste tijd afsnoepte van Verstappen. Echter de Limburger was sneller en ging naar Q3 in 1:23.746 voor de Spanjaard. Russel reed de derde tijd ten koste van Sainz. Lewis Hamilton sloot de top 5 af op het moment dat de zon begon te schijnen.

Voor Charles Leclerc, Lando Norris, Sergio Perez, Alex Albon en Valtteri Bottas was voorbij , deze rijders kwamen net te kort om door te stromen naar Q3.

Uitslag Q2

F1 2022 Grand Prix Canada

De spanning steeg in de pitstraat op het moment dat de laatste kwalificatieronde aanbrak . Mercedes opende met de eerste tijden Lewis Hamilton noteerde de tweede tijd achter George Russell die naar P1 ging in 1:22.701. Max Verstappen ging hier onderdoor nam de koppositie over van de Brit. Achter de Nederlander sloot Mick Schumacher aan en weerhield zo Russell ban P2 af. Sainz was echter nog sneller en ging naar P2. P3 was ook van eigenaar veranderd en was nu in handen van Alonso.

George Russell probeerde in de laatste vijf minuten een gat te slaan en ging de baan op en had de soft band laten monteren. Verstappen was inmiddels begonnen aan een vliegende ronde en reed naar 1:21.620. op dat moment zag men de Mercedes op het gras staan bij de eerste bochten combinatie. Daarmee was de poging van Russell tot een einde gekomen. Ondertussen was zijn teamgenoot, Hamilton, naar P2 opgeklommen voor Carlos Sainz.

Uitslag kwalificatie F1 Grand Prix van Canada 2022

F1 2022 Grand Prix Canada
Viaplay