F1 Grand Prix van Miami : Max Verstappen op magistrale wijze naar zege

F1 2022 Miami Grand Prix Red Bull Racing Max Verstappen

De F1 Grand Prix van Miami is zondag op magistrale wijze gewonnen door Max Verstappen. De Red Bull coureur en huidig wereldkampioen F1 was niet te kloppen voor Charles Leclerc. De Ferrari coureur moest bijna de hele race in de achtervolging moest op de Nederlander

Carlos Sainz sloot de race af op P3 voor Sergio Perez terwijl George Russell over de finish kwam op P5. Verstappen nam een extra punt mee in de strijd om het wereldkampioenschap F1 door de snelste raceronde te rijden in 1:31.361

Max Verstappen ondanks foutje tevreden over kwalificatie F1 Grand Prix Miami.

De lampen gingen uit en de strijd om de eerste bochten combinatie begon. Charles Leclerc kwam vanaf pole-position goed weg terwijl Sainz meteen een positie verloor aan de Nederlander. Sergio Perez volgde het voorbeeld van zijn teamgenoot en probeerde de Spanjaard onder druk te zetten.

F1 2022 Miami Grand Prix Red Bull Racing Max Verstappen

Valtteri Bottas volgde de favorieten op P5 met Pierre Gasly in zijn kielzog. De slechtste start van de top 10 coureurs was voor Mercedes coureur Lewis Hamilton die twee plekken verloor tijdens de start en terug viel naar P8 achter de Alpine van Fernando Alonso.

Na 3 ronden had Lecler een voorsprong van 1,2 seconde op Verstappen. Achter de twee rivalen volgde hun teamgenoten op gelijke afstand. Bottas had een wat grotere achterstand en zag langzaam aan zijn voormalig teamgenoot Hamilton naar voren kruipen. De Brit lag na 6 ronden weer op zijn originele startpositie, P6. Een ronde later kreeg Alfa Romeo coureur Guanzy Zhou te horen dat hij naar de garage moest en uitstappen wegens problemen met zijn bolide. Daarmee was de Chinees de eerste uitvaller.

In Ronde 9 was Max Verstappen bezig met zijn jacht op Leclerc. De Nederlander was in de voorgaande ronden dichterbij gekomen aan de Ferrari van de Monegask en kon de leiding van de wedstrijd overnemen van zijn rivaal. Een ronde later was het gat tussen de kemphanen 1,4 seconden. Sainz volgde met een achterstand van 4 seconden.

Wat verder terug in het veld kwam in ronde 12 Yuki Tsunoda naar binnen voor zijn reguliere bandenstop. De Alpha Tauri rijder zakte terug naar P19 en kon gaan beginnen aan zijn inhaalrace. Ook Kevin Magnussen koos ervoor om nieuw banden te laten monteren en kwam terug in de race voor de Japanner. Aan de kop van het veld maakte Leclerc een klein foutje waardoor de voorsprong van Verstappen iets groter werd.

F1 2022 Miami Grand Prix Red Bull Racing Max Verstappen

Fernando ALonso beleefde een slechte pitstop. De Alpine coureur verloor veel tijd in ronde 16 en zakte naar P13 tot achter zijn teamgenoot Esteban Ocon. Sebastian Vettel was in gevecht voor p14 met Nicholas Latifi en won deze an de Canadees. Magnussen volgde het voorbeeld van de Duitser en schoof zo ook een positie op. In ronde 19 maakte Lando Norris een pitstop en de Brit kwam weer op de baan op P16 wegens een remfoutje.

Bij Red Bull leken er donkere wolken samen te pakken daar Perez via de radio aangaf dat hij snelheid verloor. De Mexicaan verloor een aantal seconden ten opzichte van de Spanjaard voor hem. ZIjn teamgenoot Verstappen reed wederom de snelste raceronde van het moment in 1:33.193. Op dat moment maakte in de 23e ronde van de rce Lewis hamilton zijn pitstop vanaf P6. De Brit gaf zijn positie af aan George Russell die opgeklommen tot achter zijn teamgenoot. Achter het tweetal reed nu Daniel Ricciardo.

Een ronde later actie bij Ferrari toen Leclerc binnenkwam voor een nieuwe set banden De Monegask wisselde naar de harde band en zakte terug achter Perez. Voor Max Verstappen was het in ronde 26 tijd voor nieuwe harde banden. De Nederlander had een gedegen pitstop en kwam terug op P2 achter Sainz. Perez volgde op P3 voor Leclerc terwijl George Russell inmiddels de top 5 afsloot. Ferrari en Red Bull riepen Sainz en Perez binnen voor nieuwe banden waardoor Verstappen aan de leiding terug kwam gevolgd door Leclerc. Sainz sloot de top 3 af voor Perez.

Verstappen verbeterde in ronde 30 de snelste rondetijd naar 1:32.779. Leclerc volgde op een achterstand van 7,3 seconden. In de 35e ronde kwam Mick Schumacher dichterbij aan de Aston Martin van Lance Stroll na een inhaalactie op Kevin Magnussen. Terwijl daarachter Sebastian Vettel een foutje maakte en een positie verloor ten gunste van Lando Norris. Kreeg de Duitser te horen dat er wat regen verwacht werd.

De laatste 20 ronde braken aan terwijl Verstappen en Leclerc stuivertje wisselden om de snelste raceronde. Deze was nu weer terug in handen van de Nederlander die deze aangescherpte naar 1:32.325. Een ronde later beleefde Pierre Gasly en Fernando Alonso een touché . De Fransman gooide in zijn Alpha Tauri de deur dicht voor de Spanjaard tijdens het insturen van een bocht. De beide rijders konden zonder problemen verder.

In ronde 41 was het zover, Pierre Gasly viel terug en raakte Lando Norris. Onder een flinke rookwolk kwam de McLaren tot stilstand met schade door de fout van Gasly. Norris bleef ongedeerd. Door de wedstrijdleiding werd de virtual safety car ingeroepen, waardoor het druk werd in de pitstraat door bijna alle coureurs die van banden wisselen. De VSC werd omgezet naar een Safety Car.

F1 2022 Miami Grand Prix Red Bull Racing Max Verstappen

Door de safetycar maatregel verloor Verstappen zijn voorsprong op leclerc terwijl de rivalen ervoor kozen niet van banden te wisselen. Het duurde tot en met ronde 47 voordat de race werd hervat. Max Verstappen ko de race hervatten met nog 10 ronden te gaan terwijl Charles Leclerc de snelste race ronde op dat moment in handen had. De Nederlander kwam goed weg en werd gevolgd door Leclerc. Sainz daarachter kwam onder druk van Perez maar de Spanjaard hield stand. Op P5 reed Bottas dicht achter de RB18 van de Mexicaan.

Terwijl de strijd om P3 losbranden moest Verstappen zorgen dat hij een groter gat kon trekken ten opzichte van Leclerc in verband met de DRS afstand die inmiddels in het spel kwam. Achter het viertal voor aan in het veld verloor Bottas zijn P5 aan Lewis Hamilton die op zijn beurt voorbij was aan Russell. De Fin raakte de muur licht en kon niet standhouden.

De slotfase van de race brak aan met nog 6 ronden te gaan toen Perez een actie maakte op Sainz de Spanjaard kwam goed weg en hield vast aan P3. Daarvoor zat Leclerc nog steeds in DRS afstand van Verstappen. De Ferrari coureur had een achterstand van 0.900 seconden op de Limburger. In de 55e ronde toucheerde Schumacher Vettel elkaar de beide bolides reden door maar het schade. De Duitser moest echter terug naar de pits met schade aan de neusvleugel, ook Vettel maakte een pitstop echter deze viel uit de race. De Haas coureur zakte naar P16.

De race werd gewonnen door Max Verstappen die tevens de snelste raceronde achter zijn naam zette in 1:31.361 ten koste van Charles Leclerc. Carlos Sainz pakte kostbare punten op P3 voor Sergio Perez. George Russell sloot de race af op P5.

Uitslag F1 Grand Prix van Miami 2022

Viaplay