F1 Grand Prix van Spanje 2022 : Max Verstappen pakt met winst leiding terug in kampioenschap

F1 2022 Grand Prix Spanje Max Verstappen

De F1 Grand Prix van Spanje 2022 werd gewonnen door Red Bull coureur Max Verstappen op het Circuit de Catalunya, Barcelona.

De Nederlander kende wat problemen in het begin van de race maar door een tactisch steekspel kon Verstappen de race naar zich toetrekken. Charles Leclerc die aanvankelijk op een zorgelijke voorsprong reed kreeg te maken met technische mankementen en viel uit. Sergio Perez finishte op P2 voor Mercedes coureur George Russell.

F1 Grand Prix Spanje : Banden zijn de sleutel volgens Max Verstappen

De start van de race werd aangevoerd door Charles Leclerc in de strijd om de eerste bochten combinatie Leclerc bleef voor Verstappen die meteen P2 in bezit nam. George Russell profiteerde van de slechte start van Carlos Sainz. De Spanjaard zakte terug naar P5 achter Sergio Perez.

Kevin Magnussen had een superstart maar toucheerde Lewis Hamilton, beide coureurs maakte een korte stop in de pits om hun race te hervatten vanaf de laatste posities.

F1 2022 Grand Prix Spanje Max Verstappen

Na 5 ronden lag de leiding van de race in de handen van Ferrari coureur Leclerc met Verstappen op 1,2 seconden achter hem. Het duo werd gevolgd door Russell die al tegen een gat van 3,2 seconden aankeek. In het middenveld was er flink gevecht gaande tussen Fernando Alonso en Sebastian Vettel in de strijd om P13 waarvan de Duitser op dat moment de beste papieren had.

Na 8 ronden kon Perz dichterbij komen aan Russell door een fout van Sainz die met zijn Ferrari het grind in dook. De Spanjaard kon zonder al te veel problemen verder. Een ronde later schoof Verstappen schoof het grind in de vierde bocht waar eerder Sainz zijn fout maakte. De Limburger reed nu achter Perez op 10 seconden achterstand van Leclerc. Twee ronden later maakte Sainz een pitstop en wisselde naar de gele band. Nu moest de lokale held vanaf P15 trachten naar voren te rijden.

In ronde 12 was Verstappen voorbij aan zijn teamgenoot en kon nu op jacht naar Russell. De Brit zat al bijna in DRS afstand van de Red Bull achter hem. Echter Verstappen zou een probleem hebben met zijn achtervleugel. De Nederlander maakte net als de Mercedes coureur een pitstop in ronde 14. Beide coureurs zakte terug tot achter Bottas in dezelfde volgorde. Leclerc reed door de bandenwissel aan kop met een voorsprong van 32,6 seconden ten opzichte van de huidige wereldkampioen die nu op P4 reed.

In ronde 18 maakte Perez zijn pitstop. De Mexicaan zakte terug achter Verstappen waardoor de Nederlander op P3 terecht kwam. Behalve de strijd met de Mercedes was de Nederlander ook in gevecht met zijn DRS vleugel die problemen gaf.

Het duurde tot ronde 21 voordat Leclerc zijn pitstop maakte, De Monegask verloor de leiding niet wegens de achterstand van zijn achtervolgers. In de strijd om P2 hield Russell voorlopig stand na een actie van Verstappen. Leclerc op zijn beurt reed nu de snelste raceronde in 1:27.030. De Ferrari leek echter een probleem te hebben met zijn bolide waardoor Leclerc naar de pitstraat moest en de leiding verloor en uitviel. Russell reed nu aan de leiding met Verstappen op zijn staart. De Nederlander maakte een tactische pitstop om zo meer vrijheid te hebben. De Nederlander zakte terug tot achter Bottas op P4 op dat moment tikte Lance Stroll en Pierre Gasly elkaar aan echter zonder problemen behalve tijd en positie verlies voor beide coureurs. In ronde 31 pakte Sergio perez de leiding over van Russell. Achter kemphanen reed Verstappen naar de snelste raceronde in 1:25.732.

Bij Alfa Romeo hingen ook donkere wolken toen Ghuanzy Zhou uitviel met technische problemen. Achter de top vijf was in ronde 35 Sainz opgeklommen naar P6 voor Lewis Hamilton. De Brit die een knappe inhaalrace reed zat nu voor Vettel. Een ronde later maakte Russell een pitstop waardoor Verstappen een naar P2 klom. Voor het Red Bull Team reden om Perez ook naar binnen te roepen voor verse banden. Door de wisseling lag nu Verstappen aan de leiding met achter hem Perez die een achterstand had van 17 seconden. Russel bleef op P3 zonder problemen met een achterstand van 21 seconden op de leider van de wedstrijd.

F1 2022 Grand Prix Spanje Max Verstappen

In ronde 44 kwam het Red Bull team in actie middels een pitstop an Verstappen. De Nederlander gaf de leiding over aan teamgenoot Perez en moest een achterstand van 5,4 seconden overbruggen nu voor de winst. De Limburger bleef Russell voor met een voorsprong van 3 seconden. Ook Sainz maakte een stop waardoor Hamilton achter zijn voormalige teamgenoot Bottas terechtkwam. In de openingsfase van de race dacht de Brit er nog aan om uit te stappen wegens de touché met Magnussen.

In ronde 49 ging Verstappen voorbij aan Perez en nam de leiding van de wedstrijd over van Perez. Achter de Red Bull rijders was Russell bezig met het veiligstellen van zijn podiumplaats terwijl Bottas stug doorreed op de vierde positie. Sainz had inmiddels weer P5 terugveroverd op Hamilton. Iets later maakte ook Russell een bandenstop en gaf kortstondig P3 aan Bottas die hij een ronde later terug nam. In ronde 54 maakte Perez een bandenstop en wisselde naar de rode band. De Mexicaan bleef 4,2 seconden voor Russell op P2 achter Verstappen en reed kort daarna naar de snelste raceronde in 1:24.108

Bottas verloor P4 aan Sainz in ronde 58 tot groot plezier van het publiek. De Fin verloor nog een positie aan Hamilton die kort achter de start van Sainz zat. De Brit kon nu gaan denken aan aanval op de Spanjaard in gevecht om P4. De voormalig zevenvoudig wereldkampioen kon voorbij aan de Spanjaard en kon nu op P4 achter zijn teamgenoot Russell.

De slotfase was aangebroken toen Sainz er aan kon denken om P4 terug te pakken op Hamilton daar de Mercedes coureur een probleem had. De Spanjaard pakte zijn positie terug en het publiek juichte de Ferrari coureur luid toe.

De zege ging naar Max Verstappen die ook de leiding in het wereldkampioenschap Formule 1 pakte. Sergio Perez maakte het feest voor Red Bull Racing compleet op P2 voor George Russell.

Uitslag Grand Prix van Spanje 2022

F1 2022 Grand Prix van Spanje result
Viaplay