F1 Grand Prix van Spanje : Charles Leclerc blijft Max Verstappen voor in FP3

F1 2022 Charles Leclerc Grand Prix Spanje
credit @Scuderia Ferrari Press Office

Op het Circuit de Catalunya, Barcelona was na de derde vrije training voor de F1 Grand Prix van Spanje Charles Leclerc de snelste coureur.

De Monegask was in zijn tijd van 1:19.772 iets sneller ten opzicht van Max Verstappen die slechts 0.072 seconden tekort kwam op zijn rivaal. Achter de Nederlander reed George Russell knap naar de derde tijd

Het Spaanse asfalt werd vrijgegeven voor de laatste oefensessie van het F1 weekend waarin Lando Norris als eerste op de baan verscheen. De McLaren coureur noteerde de eerste tijd op het bord in 1:23.641. Een heftig rokende Alpha Tauri bestuurd door Pierre Gasly die op het punt stond aan zijn programma te beginnen kon meteen weer de garage in. Dit op het moment dat het langzaam drukker werd op het circuit.

F1 2022 Grand Prix Spanje Mercedes

Bij het verstrijken van de eerste 10 minuten prijkte achter de naam van Alfa Romeo coureur Valtteri Bottas. De Fin was in 1:21.326 1,5 seconden sneller dan de Haas van Kevin Magnussen de snelste man van het moment. Norris volgde op P3 voor Yuki Tsunoda terwijl Mick Schumacher de top 5 afsloot. Schumacher had een technisch probleem met zijn achterrem en moest naar de pitbox van zijn team. OP dat moment reed Fernando Alonso naar de tweede tijd.

Carlos Sainz bracht het publiek in de 17 minuten oude sessie op de banken toen de Spanjaard naar de snelste tijd reed in 1:20.484. Charles Leclerc troefde zijn teamgenoot af door daar 2 tienden van af te schaven en P1 overnam van Sainz. Ondertussen was Esteban Ocon aangeschoven op P4 achter Bottas. Echter beide rijders zakte een plaatsje doordat George Russell op P3 terechtkwam. Diens teamgenoot Lewis Hamilton reed naar P6 achter Ocon.

Het wachten was op Max Verstappen die nog niet in actie was geweest, Behalve de Nederlander had ook Pierre Gasly nog geen tijd staan wegens zijn technische problemen. Teamgenoot van Verstappen, Sergio Perez reed bij het aanbreken van de tweede helft in de oefensessie naar P3. Echter Verstappen was aan zijn training begonnen en de Limburger sloot aan achter Leclerc ten koste van Sainz.

Kevin Magnussen reed een snelle ronde in de Haas, de Deen reed naar P5 en sloot aan achter Perez. Een ronde later verbeterde Sainz zich en nam P2 over van Verstappen. Charles Leclerc op zijn beurt verbeterde ook en reed naar 1:19.772. De klok was voorbij de laatste 20 minuten toen George Russell een flinke verbetering maakte, de Brit reed in 1:19.920 naar P2 voor Sainz.

F1 2022 Grand Prix Spanje Max Verstappen

Het laatste kwartier was aangebroken toen het Red Bull team zich klaar maakte voor een kwalificatie simulatie. Max Verstappen reed een snelle ronde en plaatste zich op P2 terwijl ook de beide Mercedes bolides snelle tijden reden. Russell sloot aan op P3 met achter hem Lewis Hamilton de zevenvoudig wereldkampioen reed naar 1:20.002.

De derde vrije training kwam tot een einde en Charles Leclerc kon zich opmaken voor de kwalificatie later op de dag met de snelste tijd achter zijn naam in 1.19.772. Max Verstappen had de tweede snelste tijd gereden terwijl George Russell de top 3 afsloot.

Uitslag derde vrije training Grand Prix Spanje 2022

F1 2022 Grand Prix Spanje FP3
Viaplay