F1 Grand Prix van Spanje : Charles Leclerc pijlsnel naar pole-positie

F1 2022 Charles Leclerc Grand Prix Spanje
@Scuderia Ferrari Press Office

De pole positie voor de F1 Grand Prix van Spanje staat op naam van Charles Leclerc. De Ferrari coureur reed de snelste tijd in een ronde van 1:18.750.

Max verstappen probeerde uit alle macht die felbegeerde startpositie te veroveren maar kon niet verbeteren wegens een hapering van de auto. Carlos Sainz start op de derde positie.

De eerste tijden van Q1 stroomde binnen op het hete circuit, Ghanzy Zhou noteerde de eerste tijd in 1:21.065 voor Pierre Gasly. Sergio Perez ging daar makkelijk onderdoor in 1:20.447. Ondertussen was het drukker op de baan met onder andere Ferrari was op de baan en Max Verstappen. Het eerste wapenfeit van de Nederlander was een tijd van 1:20.091.

F1 2022 Grand Prix Spanje Max Verstappen

Verstappen moest P1 afstaan aan Charles Leclerc, de Ferrari coureur reed een ronde in 1:19.861 en was daarmee het veld te snel af. Achter de Monegask kwam Carlos Sainz terecht. Net als in FP3 was ook nu George Russell goed op dreef met de vierde tijd voor Lewis Hamilton. Perez beleefde een overstuur momentje bij bocht 7 maar kwam met de schrik vrij.

In de slotfase van Q1 bleven de beide Ferrari coureurs in de garage evenals Max Verstappen. Kevin Magnussen verbeterde flink en sprong naar de vijfde plaats tot achter Russell. De Deen hield zo Lewis Hamilton achter zich. Charles Leclerc ging door naar Q2 met de snelste tijd voor Sainz en Verstappen,

Voor de coureurs, Nicholas Latifi, Alex Albon. Lance Stroll, Fernando Alonso en Sebastian Vettel hield de kwalificatie voortijdig op.

Uitslag Q1

De tweede kwalificatieronde werd begonnen met veel verkeer op de baan. Mercedes begon snel met de snelste tijd van het moment voor George Russell in 1:19.470 voor Lewis Hamilton,Kevin Magnussen volgde maar moest zijn plek afstaan aan Sergio Perez. Max Verstappen bleef in zijn eerste run steken op P6 en moest Valtteri Bottas voor zich dulden. De Fin sloot voorlopig de top 5 af.

Het veld ging zich opmaken voor de 2e run in de strijd om Q3. Sainz begon aan een snelle ronde en verbeterde zich naar P1 in een tijd van 1:19.453. Echter de Spanjaard werd aan de kant gezet door Verstappen die de tijd van Sainz aangescherpte met 0.234 seconden naar 1:19.219. Norris leek goed te gaan maar verloor zijn tijd wegens het overschrijden van de track limits.

De Brit ging niet door naar Q3 evenals Ghuanzy Zhou, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda, en Esteban Ocon

Uitslag Q2

F1 2022 Grand Prix Spanje Q2

De laatste kwalificatieronde brak aan en de het veld kon onder de Spaanse zon beginnen aan het gevecht om pole-positie. De eerste tijd verscheen en kwam achter de naam van Mick Schumacher in 1:21.773. Haas teamgenoot Kevin Magnussen was iets langzamer dan de Duitser. Mercedes moest aansluiten achter Sergio Perez. OP dat moment leek Sainz De snelste man van het veld te zijn doordat Leclerc een foutje maakte en van de baan schoof, gelukkig zonder gevolgen. Max Verstappen maakte geen fout en reed in 1:19.073 naar P1.

De laatste minuten tikte weg en de messen werden geslepen. Voor Leclerc was het erop of eronder vanaf P10. De Monegask begon met een snelle ronde gezien de sectortijden en ging naar 1:18.750. Daarmee stond hij op P1 voor Verstappen. De Nederlander bleef steken op P2 via de radio gaf hij aan dat hij verlies van power had. Russell verbeterde zich naar P4 achter Sainz. Sergio Perez kon niet meer doen dan tevreden zijn met de vijfde tijd.

Charles Leclerc pakte ondanks zijn misser in het begin van Q3 toch de pole-positie met de snelste tijd in 1:18.750 ten koste van Max Verstappen.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje 2022

F1 2022 Grand Prix Spanje Q3
Viaplay