Fernando Alonso sluit Grand Prix van Azerbeidzjan af met beste resultaat na comeback in F1

F1 2021 Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team GP Azerbeidzjan

Het team van Alpine F1 scoorde acht punten in de Azerbeidzjaanse Grand Prix 2021 dankzij een verbluffende laatste twee ronden van Fernando Alonso. De Spanjaard klom vier posities om als zesde te eindigen bij de geblokte vlag.

Esteban Ocon stopte nadat hij eerder in de race vermogen had verloren.
Fernando produceerde een schitterende laatste twee ronden na een late herstart van de race, waardoor de Spanjaard Baku verliet met zijn beste resultaat in de Formule 1 sinds de Australische Grand Prix in 2018.

Voor de start van de race lanceerden Fernando en Esteban goed van hun startposities, waarbij beide coureurs plaatsen wonnen tijdens de openingsuitwisselingen van de 306.049 km lange raceafstand. Tegen het einde van de eerste ronde lag Fernando als zevende met zijn teamgenoot net buiten de punten als elfde.

Slechts een paar ronden later kwam er een abrupt einde aan de dag van Esteban in ronde 4 nadat hij een plotseling verlies van vermogen had opgelopen waardoor hij zijn A521 moest boxen en zich terugtrok uit de race.

In de enige overgebleven auto was Fernando een van de eersten die overstapte naar de duurzamere Hard-compound en besloot in ronde 7 de pits in te gaan. Het grootste deel van het veld dat op zachte banden begon, volgde slechts een paar ronden later. De Spanjaard stabiliseerde uiteindelijk zijn positie net buiten de top tien op de twaalfde plaats.

Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team A521. Azerbaijan Grand Prix, Sunday 6th June 2021. Baku City Circuit, Azerbaijan.

Een tijdige safety car werd vervolgens naar buiten gebracht in ronde 31 voor het incident van Lance Stroll op het rechte stuk, waardoor Fernando de pits in kon voor verse zachte banden zodra de pitlane weer werd geopend.

Met verser rubber dan de koplopers behaalde Fernando een paar plaatsen en mikte op de top tien posities, maar kon de McLaren van Daniel Ricciardo, die de tiende plaats behield, niet binnendringen. Het resultaat leek al klaar voordat er een rode vlag werd gezwaaid voor de crash van Max Verstappen, waardoor het hele veld de pitlane in kwam en de laatste twee ronden in een pure sprint naar de finish werden gegooid.

Na een lange pauze werd de sessie hervat voor een staande herstart. Uitgerust met geschrobde zachte banden, bewaarde Fernando zijn best tot het einde en gaf hij een masterclass rijden. Hij baande zich eerst een weg langs verschillende auto’s in bocht één, voordat hij Yuki Tsunoda moedig inhaalde aan de buitenkant van bocht vijf en naar huis stormde naar de zesde positie op het Baku City Circuit.

Esteban Ocon, startte P12, eindigde DNF
“Ik leek hier geen pauze te nemen, het is natuurlijk erg lastig en we hadden een drukverlies en moesten de auto al heel vroeg uitschakelen. We hadden een goede start en ik stond voor beide McLarens en vocht met de mensen om ons heen. Ik reed mijn race en het ging goed en het tempo was er voor de top tien, wat Fernando uiteindelijk liet zien. Het was niet ons weekend, dat is duidelijk, maar we zullen de pagina omslaan en uitkijken naar het volgende, de Franse Grand Prix. Het wordt een geweldige race voor mij, ik kan niet wachten om daar weer te racen.”

Fernando Alonso, startte P8, eindigde P6
“Ik ben blij voor het team dat we dit weekend een aantal goede punten hebben gepakt, ik vond dat we het verdienden na een uitdagend weekend. De laatste ronden waren erg leuk en we probeerden aan te vallen en agressief te zijn om sommige plaatsen terug te winnen. Het weekend was behoorlijk solide voor ons, maar we misten een beetje tempo tijdens de race. Dus we moeten dat herzien, maar ik ben uiteindelijk blij met de dag en we zullen ernaar streven om dit naar Frankrijk te brengen.”

Marcin Budkowski, uitvoerend directeur:
“De race begon niet goed met Esteban die moest stoppen met een probleem met de aandrijfeenheid en het racetempo van Fernando was niet competitief, waarvoor we de redenen moeten begrijpen. Over het algemeen was het geen geweldige middag, maar we kunnen blij zijn dat de twee coureurs die problemen hadden in orde waren en het gaf ons wel wat spannende actie na de herstart. Het hartverwarmende positieve was wat Fernando-magie om vier posities terug te winnen en P6 te eindigen, wat een geweldige beloning is voor ieders harde werk. Hij is terug in een zeer competitieve staat en we moeten nu samenwerken om weer in vorm te komen tijdens de volgende race in Frankrijk. ”