Grand Prix Bahrein 2021 na titanenstrijd gewonnen door Lewis Hamilton

F1 2021 GP Bahrein Max Verstappen

De eerste Grand Prix van het seizoen 2021 gewonnen door Lewis Hamilton op het Bahrain International Circuit. De titanenstrijd brande vooral in het laatste gedeelte los tussen de Mercedes coureur en Max Verstappen. De Nederlander moest genoegen nemen met P2 voor Valtteri Bottas

Nog voor de start was er drama bij het team van Red Bull toen tijdens de opwarm ronde Sergio Perez een probleem had met de RB16B. Bij het uitkomen van bocht 14 kwam de auto stil te staan De wedstrijdleiding besloot tot een extra opwarm ronde. Voor de Mexicaan zat er niets anders op dan naar de de pits te rijden en daar te starten.

De start verliep goed voor VER Ham meteen in de aanval maar de Nederlander pareerde , de eerste bochten groep leek goed te verlopen echter Een Haas schoot door bij bocht 3 en de eerste safety car was was een feit. Nikita Mazepin die de pechvogel was bleef ongedeerd. Grote drukte in de pitstraat met een drukte van jewelste.  Max Verstappen kon na 3 ronden de wedstrijd herstarten voor Hamilton. Charles Leclerc volgde op P3 met achter de Ferrari Valtteri Bottas. Pierre Gasly sloot de top 5 af.

De herstart was een strategisch spel geleid door Verstappen die daardoor Hamilton in een lastig parket bracht met Leclerc. Pierre Gasly verloor zijn voorvleugel en een virtual safety car werd ingezet. Eenmaal het sein op groen leek de race te beginnen en kwam men in het ritme. Lando Norris en Charles Leclerc waren in gevecht om P4 waar de Mclaren sterker was en de positie overnam van de Ferrari. Na 10 ronden ging Verstappen met een gat van 1,5 seconden op Lewis Hamilton aan de leiding.

Twee ronden later was de eerste pitstop een feit toen Fernando Alonso van banden wisselen. De Alpine coureur kwam terug op de baan achter Nicholas Latifi in de Williams. Ook Lando Norris, Leclerc en Lance Stroll maakte hun stop.

De McLaren en Ferrari kwamen weer in de wedstrijd tussen Alonso en Latifi . Op dat moment maakte Hamilton zijn stop om een undercut te forceren. De Mercedes coureur verloor positie en zag Carlos Sainz op P3 voor zich. De Spanjaard maakte inmiddels ook zijn stop waardoor Sergio Perez doorstroomde naar P4. Op dat moment maakte Valtteri Bottas zijn stop voor verse banden.  

Bij Red Bull was het nu tijd voor de wissel die tactisch van groot belang was. Verstappen kwam binnen voor Nieuwe banden en viel terug naar P2 achter de huidige wereldkampioen. Bottas schoof op naar P3 na een inhaalactie op Perez zo leek voorlopig de stand van zaken te zijn ook al klaagde de Nederlander over een probleem aan de achterkant.

Na 23 ronden kroop De RB16 van Verstappen dichterbij aan de Mercedes van Lewis Hamilton, het verschil bedroeg op dat moment 3,8 seconden. Achter de Nederlander volgde Valtteri Bottas. Iets verder in het veld was Yuki Tsunoda goed op dreef in de Alpha Tauri en passeerde de Aston Martin van Sebastian Vettel. Sergio Perez kwam aan de staart van Carlos Sainz op P8. Perez was teruggevallen naar die positie door zijn wissel.

Halfweg de race was de achterstand van Verstappen op de leidende Mercedes van Hamilton 1,9 seconden, echter de Brit ging naar binnen voor een nieuwe set harde banden. De Nederlander kwam daardoor aan de leiding. Op P2 kreeg Valtteri Bottas te horen lang door te rijden voor teamgenoot Hamilton op P3.

Bottas wisselde in ronde 30 en daar werd veel tijd verloren door een slechte pitstop.

Verstappen had nu een gat van 19,1 seconden op Hamilton, Lando Norris in de McLaren volgde op P3, Charles Leclerc klop op tot P4 voor Bottas.

Actie bij Ferrari in ronde 33 voor een bandenwissel bij Charles Leclerc. Door de stop kreeg Sergio Perez P5 in handen. Pech bij Alpine F1, Fernando Alonso had een probleem met zijn remmen en moest de auto in de garage parkeren. Iets verder terug in het veld ging Tsunoda door naar P11 en kon op jacht naar de Alfa Romeo van Kimi Raikkonen terwijl in ronde 38 Carlos Sainz een bandenwissel maakte. Hier profiteerde Daniel Ricciardo van die naar P7 schoot. Ook Sergio Perez kwam naar binnen en wisselde naar gebruikte gele banden. De coureur kwam terug in de race op P8 voor Sainz.  Een ronde later kwam Max Verstappen binnen en kreeg nieuwe harde banden in ronde 40. De Brit kreeg de leiding zo terug maar met een mededeling via de radio dat Verstappen hem na 10 ronden kon inhalen. De Nederlander leek de daad bij het woord te voegen en reed prompt de voorlopig nieuwe snelste raceronde in 1:33.28.

Esteban Ocon en Sebastian Vettel waren in gevecht om positie en de coureurs raakten elkaar. Door de touché liep de Aston Martin coureur schade op en zakte naar P13 voor de Alpine rijder. Met nog 7 ronden te gaan resteerde er nog 1,8 seconden tussen Verstappen en Hamilton. Verstappen rook bloed eenmaal in DRS afstand met nog 4 ronden te gaan.In ronde 53 was het zover en passeerde de Nederlander de Brit. Hamilton kon echter de RB16B terugpakken en het lijkt op wat schade bij Verstappen.

Valtteri Bottas maakt een stop in de laatste ronde terwijl de titanen strijd vooraan ging door. De Nederlander kon niet voorbij aan Lewis Hamilton die de race won. Valtteri Bottas pakte op de valreep de snelste tijd en daarmee een punt extra in een tijd van 1:32.090

Uitslag Grand Prix Bahrein 2021