Grand Prix van Portugal 2021 : Lewis Hamilton wint voor Max Verstappen in spannende finale

F1 2021 Mercedes Portugal Grand Prix

Op het Autódromo Internacional do Algarve nabij Portimão heeft zondag Lewis Hamilton de Grand Prix van Portugal gewonnen voor Max Verstappen die een gedegen race reed met de snelste raceronde tot besluit echter deze werd wegens het overschrijden van de tracklimits afgenomen. Valtteri Bottas moest toezien vanaf P3 voor Sergio Perez.

Tijdens de start behield Valtteri Bottas de leiding voor Lewis Hamilton. Max Verstappen kwam goed weg o pP3 en sloot aan na de eerste bochten combinatie. Na de eerste ronde zorgde Kimi Raikkonen voor een Safetycar situatie. De Fin werd op het rechte stuk geraakt door Antonio Giovinazzi en verloor zijn neusvleugel. De Alfa Romeo coureur kon niet verder en was daarmee de eerste uitvaller. In ronde 6 werd de race weer hervat.

Max Verstappen was scherp tijdens de herstart en pakte P2 af van Hamilton nadat de Fin gas gaf op het rechte stuk. Achter de huidige wereldkampioen had Lando Norris in de McLaren een positie gewonnen. Daniel Ricciardo was inmiddels al opgeklommen naar P11. In ronde 10 kon de Nederlander denken aan een aanval op de leider in de wedstrijd maar moest oppassen voor de vuile lucht. Echter Hamilton gaf het gevecht niet op en haalde met DRS de Nederlander weer in. De mercedes coureurs leken met elkaar te strijden om de leidende positie. In ronde 15 nam Perez P4 over van Norris en kon zo dekking geven aan Verstappen.

Iets verder in het veld was Fernando Alonso in gevecht met Giovinazzi die ondanks zijn eerdere touché toch door kon in de race. Voor de Italiaan reed na 18 ronden Sebastian Vettel die het beste ervan probeerde te maken op P11. Voor de Duitser reed inmiddels Ricciardo. In ronde 20 passeerde Hamilton buitenom teamgenoot Bottas en nam zo de leiding over van de race. Max Verstappen kroop meteen dicht aan de achtervleugel van de Fin op P3.

PORTIMAO, PORTUGAL – MAY 02: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda battle for position during the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional Do Algarve

Bij Ferrari werd Carlos Sainz binnen gehaald voor een bandenstop in ronde 21. De Spanjaard wisselde naar de medium band en viel terug naar P15 achter de Williams van George Russell. Een rode later maakte Loando Norris ok zijn eerste stop. Sainz ondertussen weer op P11 zag de McLaren van Norris voor zich terug komen op het asfalt in de Algarve. Pierre Gasly kwam vanaf P7 binnen voor nieuwe banden en de Alpha Tauri coureur kon zijn race vervolgen vanaf P12.

Terwijl Charles Leclerc in ronde 27 een pitstop maakte en op P 10 terugkwam op de baan was de strijd in de kop van het veld spannend, Verstappen bleef plakken aan de staart van Bottas die op P2 trachtte dichter te komen aan Hamilton. Door de eerste ronde stops in de pitstraat reed Ricciardo in zijn McLaren op P5 achter de Red Bull van Perez. Achter de Australiër reed Alonso.

Halverwege de race zette Lewis Hamilton wederom de snelste raceronde neer in 1:21.613. In ronde 36 maakte Max Verstappen zijn pitstop en wisselde in 2.3 seconden naar de harde band. De Nederlander kwam op P4 achter Sergio Perez weer op de baan. Valtteri Bottas volgde een ronde later het voorbeeld van de Limburger. De Fin leek positie te houden maar verloor deze op het asfalt aan Verstappen die zo P3 in handen kreeg. Hamilton moest ook naar binnen en had een iets snellere stop. De Brit kwam terug op P2 zou op het moment dat Perez op P1 naar binnen kwam voor verse banden de leiding terugnemen echter wanneer zou dit gaan gebeuren. In ronde 42 kwam Daniel Ricciardo naar binnen voor nieuwe banden vanaf P5 en viel terug naar P10 achter Pierre Gasly. Mercedes was hard aan het pushen en dit was te zien aan de rondetijden de snelste ronde was nu weer in handen van Hamilton in 1:21.380. Met nog 20 ronden te gaan reed Perez nog steeds aan de leiding.

In ronde 51 verloor Sergio Perez de leiding aan Lewis Hamilton De Mexican reed nu voor Verstappen. Achter het Red Bull duo reed Valtteri Bottas die op zijn beurt Lando Norris achter zich had. Perez werd met nog 15 ronden te gaan in de race naar binnen geroepen voor verse banden en pakte zo P4 achter Bottas bij terugkomst in de race. Met nog 10 ronden te gaan leek de Fin wat problemen te hebben met de snelheid en verloor tijd ten opzichte van Verstappen. in het middenveld passeerde Antonio Giovinazzi de Aston Martin van Sebastian Vettel in gevecht om P12.

Bij Mercedes haalde men met nog 3 ronden te gaan Valtteri Bottas binnen om te wisselen voor softbanden. De Fin wilde zo trachten de snelste raceronde te rijden voor een extra punt in het kampioenschap. Max Verstappen had dezelfde gedachte en wisselde naar een gebruikte set rode Pirelli’s. Bottas reed 19.865 en zou daarmee dat punt pakken

Lewis Hamilton pakte de overwinning, Max Verstappen reed naar P2 met de snelste tijd in 1:19.849 en dus het extra punt voor Valtteri Bottas doordat de Nederlander de tracklimits overschreed.

Uitslag Grand Prix van Portugal 2021