Line-up F4 Trophy Race Abu Dhabi bekend voor F1 finale

2022 Abu Dhabi Grand Prix F4 UAE Trophy Race line-up

Tijdens het Abu Dhabi F1 Grand Prix weekend zal ook de Trophy Race worden gereden. De race telt niet mee voor het Formule 4 United Arab Emirates Championship gecertificeerd door de FIA en is een onderdeel van het support programma op het Yas Marina Circuit van 18-20 november.

Vorig jaar schreef het evenement geschiedenis als het allereerste competitieve uitje voor de gloednieuwe tweede generatie F4 Tatuus-Abarth-auto. Dat was de voorloper van een enorm goed ingeschreven en competitief F4 VAE-kampioenschap gedurende de eerste twee maanden van 2022, met meer dan 30 auto’s op de grid.

2022 Formula 4 UAE Championship voor Charlie Wurz

Tijdens het Grand Prix-weekend vinden er twee races plaats. Een kwalificatiesessie op vrijdag 18 november bepaalt de startopstelling voor de ontmoeting op zaterdag, en de snelste ronde die door elke coureur in deze race is vastgelegd, bepaalt waar ze zich opstellen voor de gordijnverhoging van zondag naar de Grand Prix zelf.

2022 Abu Dhabi Grand Prix F4 UAE Trophy Race line-up

De te kloppen man op de deelnemerslijst zou wel eens het Ierse talent Alex Dunne kunnen zijn met Hitech Grand Prix. Dunne eindigde dit jaar als zesde in het VAE-kampioenschap en bleef daarna bij het team voor het Britse F4-kampioenschap. Dunne, die onlangs 17 werd, won de Britse titel overtuigend ondanks het missen van de laatste ronde – en dat was vanwege zijn botsende verplichtingen in het Italiaanse kampioenschap. Rijdend voor het US Racing-team dat gedeeltelijk eigendom is van ex-Formule 1-ster Ralf Schumacher, eindigde Dunne als tweede op de Italiaanse ranglijst om een ​​ongelooflijk seizoen af ​​te ronden.

Hitech runt nog twee talenten uit de Britse scene: de Engelse jongere William Macintyre en de Japanse Kanato Le. Elk heeft dit seizoen deelgenomen aan de Ginetta Junior-serie in het VK, die geschikt is voor coureurs vanaf 14 jaar. Macintyre stapte vorige maand in GB4 (voor de oudere generatie F4-auto) en claimde twee podia, terwijl Le, een beschermeling van ex -F1-racer Mark Blundell maakt zijn competitiedebuut voor één persoon. De line-up van Hitech wordt gecompleteerd door een andere intrigerende mededinger: Jimmy Piszcyk is dit jaar de Australische Formule Ford-kampioen en stapt nu voor het eerst in de F4.

Een ander Brits team, Carlin, brengt twee jonge duiven van Down Under in het veld, beide beschermelingen van Rodin Cars. Louis Sharp begon met het racen met eenzitters in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland toen hij net 13 was, en verhuisde toen naar het VK voor 2022. Hij moest de openingsronde van de Britse F4 missen omdat het voor zijn 15e verjaardag was, maar eindigde een prachtige vierde in het kampioenschap. De Australische Costa Toparis is een kartster die dit jaar in zijn thuisland met F4-machines heeft gereden en vorige maand als 13e eindigde in zijn eerste overzeese race: zijn land vertegenwoordigen in het F4-evenement op de FIA ​​Motorsport Games in Paul Ricard.

Lokaal team Xcel Motorsport heeft drie coureurs, en Viktoria Blokhina keert terug na eerder dit jaar in de VAE F4 te hebben deelgenomen. Ze wordt vergezeld door Emirates-karters Sebastian Murray en Federico Rifai. Nog twee karters voegen zich bij Yas Heat Academy, een gloednieuw team dat is opgericht door het Yas Marina Circuit om de F4 in de regio te helpen ontwikkelen. Keanu Al Azhari en Matteo Quintarelli hopen een goede indruk te maken als het team deelneemt aan de allereerste race.

Een vrije training van 45 minuten op vrijdag 18 november wordt gevolgd door 30 minuten kwalificatie om 18.30 uur. De eerste race van 23 minuten plus één ronde begint op zaterdag om 12:20 uur, terwijl race twee op zondag 20 november om 11:40 begint (alle tijden UTC+4).

Over EMSO
Een van de oudste nationale organisaties in de Verenigde Arabische Emiraten, de Emirates Motorsports Organization (voorheen de Automobile & Touring Club van de VAE), heeft sinds haar oprichting in 1965 een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van de autosport op zowel nationaal als internationaal niveau.

Tegenwoordig regelt het ongeveer 140 competitieve evenementen die de motorsportkalender van de VAE vormen en die disciplines omvatten zoals circuitracen, rallysport, dragracen en motorcross.

De EMSO is de enige vertegenwoordiger van het land van de FIA, het wereldbestuur van de autosport, en zijn motor- en kart-equivalenten, respectievelijk de FIM en CIK. Zijn primaire verantwoordelijkheden zijn het bevorderen van de veilige en duurzame groei van de autosport in de VAE en ervoor zorgen dat alle evenementen eerlijk en volgens de regels verlopen.

De organisatie is ook lid van FIVA, de internationale instantie voor klassieke voertuigen, en de IRU, de International Road Transport Union. De EMSO is geaccrediteerd door het Nationaal Olympisch Comité van de VAE.

Over topsnelheid
Top Speed, opgericht in 2008, heeft de afgelopen veertien jaar een intrinsieke rol gespeeld in de snelle ontwikkeling van de autosport in Azië. Top Speed ​​biedt een breed scala aan diensten – van raceorganisatie, technische en logistieke ondersteuning tot evenementen- en sponsorbeheer – en heeft een integrale rol gespeeld in series zoals het Formula Regional Asian Championship Certified by FIA, Ferrari Challenge Asia Pacific, Lamborghini Super Trofeo Asia , Porsche Sports Cup China, Audi Sport R8 LMS Cup, Formula Masters China Series en Scirocco Cup. Daarnaast heeft Top Speed ​​een langdurige, nauwe samenwerking met de GT World Challenge Asia.

Top Speed, met hoofdkantoor in Shanghai, heeft ook kantoren in Hong Kong, Dubai en Maleisië.