Max Verstappen deelt flinke tik uit aan Ferrari met winst in F1 GP Azerbeidzjan

F1 2022 Grand Prix Azerbeidzjan Max Verstappen Red Bull Racing

De F1 Grand Prix van Azerbeidzjan is gewonnen door Max Verstappen op ijzersterke wijze. Sergio Perez zorgde door zijn tweede plaats voor een 1-2 finish van het Red Bull Racing team. 

George Russell sloot de race af op P3 en liet teamgenoot Lewis Hamilton achter zich. Pierre Gasly deed goede zaken door de race af te sluiten op P5. Ferrari was de grote pechvogel daar Charles Leclerc en Carlos Sainz uitvielen met aandrijf problemen en geen punten scoorde.

Bij de start ging Sergio Perez meteen in de aanval op Charles Leclerc en nam de leiding over. Max Verstappen wilde ook meteen een aanval plegen maar moest nog even pas op de plaats maken. Carlo Sainz op P4 volgde het trio met George Russell achter zich. Nicholas Latifi kreeg van de stewards een 10 seconden stop and go penalty wegens een foutieve start

F1 2022 Grand Prix Azerbeidzjan Sergio Perez Red Bull Racing

Na 5 ronden had Perez zijn voorsprong opgebouwd naar 2,2 seconden op Leclerc. Verstappen had inmiddels DRS op de Ferrari coureur en kon denken aan een inhaalactie. Sainz kon met moeite volgen en had een achterstand van 3,1 seconden op Verstappen. Na 8 ronden was de strijd om P11 in volle gang tussen de teamgenoten Lando Norris en Daniel Ricciardo. De Australiër wilde maar wat graag voorbij aan de Brit echter tussen de twee zat een verschil van bijna 2 seconden.

Een VSC situatie ontstond in ronde 9 doordat Carlos Sainz stilstond langs de baan met een remprobleem.. VOor Leclerc het moment om een pitstop te maken. Red Bull volgde het voorbeeld niet en leidt Sergio Perez aan de leiding doorrijden met Verstappen achter zich aan. De stop van Leclerc was niet optimaal wegens een haperende krik en verloor veel tijd. Tijdens de stops verloor Hamilton zijn positie aan Sebastian Vettel terwijl ook Fernando Alonso profiteerde door op te klimmen naar P5 achter Russell. Vettel inmiddels was in de race flink aan het vechten en klom op naar P12 achter Yuki Tsunoda.

De leiding in de wedstrijd ging naar Verstappen na een inhaalactie op teamgenoot Perez in ronde 15. De wereldkampioen trok meteen een gat van 1,5 seconden ten opzichte van de Mexicaan,Leclerc volgde op 10 seconden achterstand. Twee ronden later was er de pitstop van Perez die lang duurde en de coureur terug zakte naar P3 voor Russell. Verstappen mocht twee ronden genieten van het rijden aan de kop van het veld voordat deze naar binnen werd geroepen voor nieuwe banden.

F1 2022 Grand Prix Azerbeidzjan Sergio Perez Red Bull Racing

Dit betekende dat Leclerc weer op kop reed met de Nederlander achter zich. Ook Alonso wisselde van rubber waardoor McLaren coureur Lando Norris doorschoof naar P5 met teamgenoot Ricciardo achter hem. Er was wat consternatie bij McLaren en dat werd uitgelegd aan de Aussie. Op dat moment ging de Ferrari van Leclerc langzaam met een flinke rookpluim achter zich vlak voor de pitstraat en de coureur kon uitrollen richting garage. Dit hield in dat in ronde 21 Verstappen aan de leiding ging gevolgd door Perez. Russel had op dat moment de derde positie in handen

De strijd achter de top 3 was in volle gang Pierre Gasly kwam onder druk van Ricciardo terwijl achter de McLaren coureur Lewis Hamilton reed met iets meer snelheid. Tsunoda op P7 zag Ocon dichterbij komen maar had nog 2 seconden voorsprong op de Fransman. Op zijn beurt kwam Ocon onder druk van Aston Martin coureur Vettel. Ghuanzy Zhou die een gedegen en snelle race reed moest op last van het team naar binnen komen wegens technische problemen en was de derde afvaller.

In ronde 25 lukte het Vettel om zijn Aston Martin voorbij de Alpine van Ocon te brengen. De Duitser reed nu op P7 achter Tsunoda.Iets daarvoor pakte Hamilton de McLaren van Ricciardo in en nam P5 over. Nu kon de zevenvoudig wereldkampioen op jacht naar Pierre Gasly.

Kevin Magnussen dacht ook aan punten toen de Deen in ronde 32 dacht aan een aanval op de Alpine van Ocon in de strijd om P10. Echter de coureur moest de strijd staken en leek een probleem met de Ferrari krachtbron te hebben en viel stil op de baan waardoor er de tweede virtual safety car werd ingezet.

Het Red Bull Team bedacht zich geen moment en liet Max Verstappen en Sergio Perez een pitstop maken. Russell volgde het voorbeeld waardoor de top 3 onveranderd bleef. Gasly koos ervoor door te rijden terwijl Hamilton wel nieuw rubber ophaalde bij zijn team. De VSC werd ingetrokken en de race weer hervat. Een ronde later kon de Hamilton P5 terugpakken op Alpha Tauri coureur, Yuki Tsunoda. Perez snelde op dat moment naar de snelste raceronde in 1:46.046

Tsunoda had echter een schijnaar mankement aan zijn achtervleugel en moest van de wedstrijdleiding dit laten onderzoeken. De Japanner kwam middels een meatball vlag naar binnen om het euvel te laten repareren en zakte terug naar P13.

F1 2022 Grand Prix Azerbeidzjan Max Verstappen Red Bull Racing

Aan de kop van het veld reed Max Verstappen op 15,5 seconden voorsprong van teamgenoot Sergio Perez aan de leiding. Achter de ‘Bulls’ reed Russel op podium koers met 21 seconden achterstand op Perez. Op dat moment kwam Pierre Gasly onder druk van Lewis Hamilton in de strijd om P4. in ronde 44 was de strijd beslecht en kon Hamilton achter zijn teamgenoot Russell aan.

De slotfase van de race brak aan waarin met nog 3 ronden te gaan Lance Stroll de vijfde coureur was die uitviel. Het team zag wat problemen en uit voorzorg moest de canadees de garage inkomen.

Verstappen melde een issue aan zijn team maar kon de race gewoon uitrijden en zo de zege op zijn naam schrijven. Sergio Perez werd tweede op 20 seconden afstand voor George Russel die knap finishte op P3 voor teamgenoot Lewis Hamilton. Pierre Gasly sloot de race af op P5. Perez pakte tevens een extra punt wegens de snelste raceronde in 1:46.046

Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan 2022

F1 2022 Azerbeidzjan Grand Prix
Viaplay