Max Verstappen op eerste startpositie dankzij gridstraf Valtteri Bottas voor Grand Prix van Italië 2021

F1 2021 Max Verstappen Red Bull Racing Monza GP Italië

Max Verstappen is tijdens de tweede sprintrace van het F1 seizoen 2021 in aanloop naar de Grand Prix van Italië als tweede gefinisht. De Nederlander schoof al direct na het uitgaan van de vijf lichten een plekje naar voren door een slechte start van Lewis Hamilton, en gaf deze plek gedurende het restant van de race niet meer uit handen.

Valtteri Bottas pakte de pole positie door als eerste over de streep te komen, maar zal hier niet lang van kunnen genieten. De Mercedes-coureur zal de wedstrijd morgen door een motorwissel namelijk vanaf de laatste plek aanvangen. Dit betekent tevens dat Max – die vandaag weer twee punten uitloopt op rivaal Lewis Hamilton – de Grand Prix zal starten vanaf de eerste plek. Daniel Ricciardo completeerde namens McLaren de top drie.

“Het allereerst fantastisch om weer hier te zijn en de Italiaanse fans te zien”, laat een tevreden Verstappen na afloop weten. “Ze zijn enorm gepassioneerd in de autosport, dus het is goed om ze te zien. De race ging beter dan verwacht. We hadden een goede start en schoven door naar P2. Het zijn weer twee mooie punten die we hebben gescoord en we starten morgen vanaf pole positie.”

Max rekent zich echter nog niet rijk: “Mercedes lijkt nog steeds erg snel en ik gaf alles om in de buurt te blijven. Het gaat een interessante strijd worden morgen. We hebben onze auto afgesteld om een goede topsnelheid te hebben, dus ik maak me daar met betrekking tot de race niet zo veel zorgen over. We weten echter ook dat Mercedes gedurende het gehele rondje erg snel is, maar we gaan desondanks een goede race proberen te rijden morgen.”

Iets nadat de klok half vijf geslagen heeft, gaan de lichten uit voor de achttien ronden durende sprint naar de finish. Max Verstappen heeft een goede start en schiet al snel voorbij aan Lewis Hamilton. De Brit komt slecht weg van zijn plek en valt zelfs terug tot achter beide McLarens en de AlphaTauri van Pierre Gasly. Laatstgenoemde komt in de eerste bocht in aanraking met Daniel Ricciardo en loopt hierbij schade aan de voorvleugel op. Op het moment dat Gasly de Curva Grande instuurt, breekt zijn voorvleugel af waardoor de Fransman in het grind belandt en de bandenstapels raakt. Hoewel Gasly ongedeerd kan uitstappen, besluit de wedstrijdleiding de safety car naar buiten te sturen om de gehavende AlphaTauri uit de weg te halen.

Met nog vijftien ronden te gaan wordt het veld weer losgelaten. Valtteri Bottas pakt de herstart slim aan en behoudt de leiding ten opzichte van Verstappen. Hierachter vormen Daniel Ricciardo, Lando Norris, Lewis Hamilton en Charles Leclerc de voorlopige top zes. Het gat tussen Max en Bottas blijft in de ronden hierna rond de twee seconden schommelen. Norris heeft ondertussen zijn handen vol aan Hamilton, die de schade na zijn beroerde start zo veel mogelijk wil beperken. Het gat tussen het tweetal bedraagt na acht ronden nog minder dan een seconde.

Hamilton slaagt er uiteindelijk niet meer in om aan Norris voorbij te komen en finisht de sprintrace buiten de te verdienen punten. Valtteri Bottas verzekert zich met de winst van de pole positie, maar zal die morgen kwijtraken nadat de door een motorwissel opgelopen gridstraf is toegepast. Max, die als tweede finisht, zal hierdoor morgen vooraan starten. Daniel Ricciardo komt als derde over de meet en pakt het laatste punt.

tekst © Verstappen.com