Max Verstappen pakt ijzersterk winst in F1 Grand Prix Canada

F1 2022 GP Canada Max Verstappen Red Bull Racing

De F1 Grand Prix van Canada op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal is gewonnen door Max Verstappen op ijzersterke wijze. De Nederlander kon de overwinning claimen na een felle strijd met Carlos Sainz.

Lewis Hamilton pakt zeer verdiend de derde plaats voor teamgenoot George Russell. Charles Leclerc die wegens gridstraffen aan de achterzijde van de grid moest starten sloot de top 5 af.

Max Verstappen ging van start vanaf pole positie voor Fernando Alonso met Carlos Sainz op P3. Na de eerste bochten combinatie kon Verstappen redelijk makkelijk doorrijden maar moest waken voor de Alpine van Alonso. Achter de Spanjaard reed zijn landgenoot Sainz die al een achterstand van 2 seconden had op de Red Bull coureur aan de leiding. Bij het ingaan van de derde ronde was Sainz voorbij aan Alonso en kon deze op jacht naar Verstappen. Charles Leclerc lag inmiddels op P16 achter de Aston Martin van Sebastian Vettel.

F1 2022 Grand Prix Canada Max Verstappen Red Bull Racing P1

Pierre Gasly en Vettel maakte in ronde 6 een vroege pitstop waardoor Leclerc op P15 achter Lando Norris reed. De Duitser en de Fransman waren door hun wissel gezakt naar respectievelijk 19 en 20. Magnussen moest naar binnen voor een nieuwe vleugel en zakte terug tot achter Gasly.

In de 9e ronde werd de virtual safety car ingezet wegen het stilvallen van Sergio Perez op de baan. Max Verstappen greep dit aan om een pitstop te maken in tegenstelling tot Sainz. Hierdoor kwam de Spanjaard aan de leiding met achter hem Alonso. Verstappen kwam weer terug in de race op P3 voor Russell. Hamilton had P4 wegens zijn banden wisselen overgedragen aan zijn teamgenoot op het moment dat in ronde 10 de VSC werd opgeheven.

Bij het ingaan van de 15e ronde zat verstappen dicht aan de staart van Alonso, en ging voorbij aan de Alpine coureur zodat de jacht op Sainz kon worden geopend. Op dat moment Kon Leclerc denken aan een aanval op Valtteri Bottas in de Williams en zich richting de punten rijden. In rode 20 kwam er wederom een VSC wegens het stilvallen van de Haas waar Mick Schumacher in reed. De Duitser viel op dezelfde wijze uit als Perez. Sainz maakte gebruik van de situatie om van banden te wisselen en gaf zo de leiding terug aan Verstappen.

Achter de Nederlander reed nog steeds Alonso die nu weer de Ferrari van zijn landgenoot achter zich had. Door de pitstops gemaakt in de VSC lag Leclerc voor Bottas op P7 en achter Ocon. Voor de Fransman reed George Russell die zij teamgenoot, Hamilton, de Alpine van Alonso zag inhalen in de strijd om P3.

Leclerc dacht in rond 28 aan een aanval op Ocon in de strijd om P6. In diezelfde ronde werd Alonso naar binnen geroepen voor nieuwe banden vanaf P4 en kwam weer terug in de race op P7 vlak achter de Ferrari van Leclerc. Laatstgenoemde leek opgesloten achter de Alpine van Ocon, Leclerc reed ronden lag in DRS afstand van de Fransman zonder er voorbij te kunnen.

F1 2022 Grand Prix Canada Max Verstappen Red Bull Racing P1

In ronde 40 leek de race in een soort status quo geraakt te zijn, het wachten was op wie er in de top 6 de eerste pitstop zou gaan maken. Dit was dus Leclerc in rond 42 die zijn harde banden verwisselde voor medium banden. Echter een klein probleem zorgde voor wat tijdverlies. De Ferrari coureur zakte naar P12 terug achter Daniel Ricciardo.

Een ronde later maakte Verstappen zijn bandenstop en nam daarmee het voortouw. De Nederlander wisseld enaar een nieuw setje harde banden. Wissel zorgde ervoor dat Verstappen op achter Hamilton terecht kwam. De Brit ging daarop naar binnen voor hetzelfde type band als de Limburger en kwam weer in de race achter Russell op P4. Verstappen kon nu op P2 achter Sainz aan met een achterstand van 8,5 seconden.

Lewis Hamilton reed in de 48e ronde de voorlopig snelste raceronde in 1:16.769 terwijl Lance Stroll een pitstop maakte de Canadees reed nu op P13. Een ronde later kwam de Safety Car in het spel wegen een crash van Yuki Tsunoda. De Alpha Tauri coureur schoot door bij het uitrijden van de pitstraat en raakte de muur. Gelukkig bleef de Japanner ongedeerd. Sainz koos door het incident ervoor om van banden te wisselen en koos voor de witte compound. Hierdoor kwam Max verstappen aan de leiding.

De race werd hervat in ronde 55 en kon het veld beginnen aan een soort sprintrace. Bij de herstart gaf Verstappen het tempo aan voor Sainz, Hamilton volgde het duo op P3. George Russell ging iets minder scherp van start en verloor wat tijd op zijn teamgenoot. Na drie ronden kwam Verstappen onder druk van Sainz doordat de Spanjaard binnen DRS afstand zat va de Nederlander. Hamilton zat op het vinkentouw en kon bij een misstap van zijn voorgangers eventueel profiteren. Ondertussen was Leclerc voorbij an Alonso en pakte de Ferrari coureur P6 over.

F1 2022 Grand Prix Canada Max Verstappen Red Bull Racing P1

Sainz gaf niet op toen de laatste 10 ronden aanbraken en Verstappen moest rijden voor wat hij waard was. De Nederlander had een kleine seconde voorsprong terwijl Hamilton op 2 seconden P3 leek veilig te stellen. De snelste ronde van het moment stond nu op naam van de wereldkampioen in 1:16.027. De spanning was te snijden temeer omdat Leclerc met rasse schreden dichterbij kwam aan Russel op P4. De laatste 5 ronden werden ingezet en in een tijd van 1:15.749 tikte Sainz nu de snelste raceronde aan. Het onderling verschil was 0.861 second in het voordeel van Verstappen.

De laatste ronde ging in en als aan touwtje gingen de kemphanen Sainz en Verstappen naar de finishlijn. De Nederlander hield stand en trok de overwinning naar zich toe in Montreal voor Sainz. Lewis Hamilton kon naar het podium met een zeer verdiende P3. George Russell moest dit keer toekijken op P4 voor Charles Leclerc.

Uitslag Grand Prix van Canada 2022

F1 2022 Grand Prix Canada
Viaplay