Ondanks tegenvallers Alpine F1 blij met punt na F1 Grand Prix van Turkije op Istanbul Park

2021 Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team Tukye GP

In een door regen getroffen Turkse Grand breidde het Prix Alpine F1 Team zijn puntenscore uit tot vijftien races op rij nadat Esteban Ocon als tiende eindigde. Fernando Alonso eindigde buiten de punten nadat een contact met Pierre Gasly na de start zijn veelbelovende positie had benadeelde.

De race begon onder natte omstandigheden met een constante lichte motregen die het 5,338 km lange Istanbul Park dempte. Beide coureurs hadden hun start goed en Fernando nam even de vierde positie in bij het verlaten van bocht 1, voordat zwaar contact van achteren door Gasly’s Alpha Tauri zijn A521 de verkeerde kant op sloeg en hem degradeerde naar de achterkant van het peloton.

Esteban vermeed het drama in de eerste bocht en bevond zich na de openingswissels aan de vooravond van de top tien. Na zijn eerste bochtincident probeerde Fernando weer omhoog te klimmen en tijdens zijn gestage klim knipte hij de achterkant van Mick Schumacher’s Haas bij het ingaan van bocht 4, waarvoor hij later een tijdstraf van vijf seconden kreeg.

Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A521. Turkish Grand Prix, Sunday 10th October 2021. Istanbul, Turkey.

De race kwam vervolgens in een ritme met weinig actie. Omdat de baan vochtig bleef, koos Fernando ervoor om in ronde 31 verse tussenpersonen te monteren en diende hij zijn tijdstraf uit tijdens de pitstop.

Ondertussen bleef Esteban druk uitoefenen op degenen in de top tien en besloot hij de race gedurende de 58 ronden tellende race buiten te blijven. Dankzij zijn uitstekende bandenmanagement kon Esteban in de top tien klimmen en ondanks wat late druk van een aanstormende Antonio Giovinazzi, wist hij de tiende positie bij de geblokte vlag met iets minder dan een seconde vast te houden.

Fernando bleef in het laatste deel van de race als zestiende vastzitten om een ​​frustrerende dag voor de tweevoudig wereldkampioen coureurs af te sluiten.

Fernando Alonso, startte P5, eindigde P16
“Het waren erg lastige omstandigheden vandaag en erg glad. Helaas hadden we twee aanrijdingen, die onze race schade toebrachten. Pierre [Gasly] raakte de achterkant van mijn auto. En het spijt me voor Mick [Schumacher] voor het raken van zijn auto bij het ingaan van bocht 4. Ik ging voor de inhaalactie, maar het was erg moeilijk om iedereen om je heen te zien in de natte omstandigheden. Het was pech vandaag en het is jammer dat we onze uitstekende uitgangspositie niet hebben kunnen verzilveren. Desalniettemin hebben we als team vandaag nog steeds een punt gescoord en zullen we onszelf oppakken voor Austin, waar hopelijk ons ​​geluk verandert. ”

Esteban Ocon, startte P12, eindigde P10
“Vandaag één punt scoren, voelt heerlijk na een uitdagend weekend en een zeer lange race. Het was goed om vandaag een risico te nemen door tot het einde te gaan op één set banden, wat je niet vaak ziet. Het was ook leuk om de jongens een pauze te geven van het maken van pitstops voor de middag! Ik herinner me dat bij deze race vorig jaar hetzelfde had kunnen gebeuren; het was moeilijk, maar de banden gingen bijna mee en daar hebben we uiteindelijk een kleine beloning voor. Ik heb genoten van de gevechten op de baan daarbuiten, we slaagden erin ons een weg te banen, wat leuk was. Eén punt is mooi en hopelijk kunnen we blijven bouwen voor de volgende race.”

Marcin Budkowski, uitvoerend directeur:
“Vandaag was een zeer mager resultaat voor het team. Fernando werd in bocht 1 door Gasly naar buiten geduwd en had toen nog een incident met Schumacher. Vanaf daar kwam zijn race zwaar in het gedrang. Hij kon het tempo niet vinden, zelfs niet na de korrelfase van de banden en we moeten controleren of er schade aan de auto was door de twee eerdere contacten. Het is een frustrerende uitkomst voor hem nadat hij als vijfde was gestart, vooral als hij zag waar Gasly de race eindigde. Van Estebans kant was het een masterclass in bandenbeheer. Hij legde de hele race-afstand af op één set tussenpersonen om een ​​punt te redden, wat, beginnend vanaf de twaalfde plaats in een race zonder uitputtingsslag, een behoorlijk behoorlijk resultaat is. Zelfs als we onze puntenreeks uitbreiden naar vijftien races op rij, verloren we punten in onze strijd om de vijfde plaats in het kampioenschap. We richten onze focus nu op de volgende race in Austin, waar we proberen terug te stuiteren. ”