Sergio Perez wint op dramatische wijze Grand Prix van Azerbeidzjan na klapband Max Verstappen

F1 Grand Prix of Azerbaijan Red Bull Racing Sergio Perez

De Grand Prix van Azerbeidzjan is zondag gewonnen door Sergio Perez. De Red Bull Racing coureur was in een spannende race Sebastian Vettel te snel af. De derde plek was voor. Alpha Tauri coureur Pierre Gasly. De winst leek naar Max Verstappen te gaan echter het drama ontvouwde zich in de slotfase van de race toen de Nederlander een klapband kreeg en uitviel.

De start op het Baku City Circuit verliep voor polesitter Charles Leclerc verliep gunstig die de leiding behield voor Lewis Hamilton, Max Verstappen volgde op P3 waardoor de top 3 onveranderd bleef na de eerste bochten combinatie. Blije gezichten bij Red Bull Racing daar Sergio Perez meteen 2 posities won bij de start en op P4 de tweede ronde in ging.

Lewis Hamilton poogde in diezelfde ronde al meteen een aanval op P1 en nam zo de leiding over van de Ferrari rijder. Verstappen probeerde het een ronde later bij Leclerc maar moest nog even geduld hebben. Esteban Ocon was de eerste uitvaller. De Alpine coureur liet weten geen power meer te hebben en kon uitstappen in de pitstraat. Door de uitval waren er na 5 ronden nog 19 rijders in de race.

Max Verstappen bleef aankloppen bij de staart van Leclerc maar de Monegask kon voorlopig nog steeds de aanvallen van de Nederlander pareren. Iets verder in het veld probeerde Lando Norris in de Mclaren dichterbij te komen aan de Mercedes van Valtteri Bottas. In ronde 7 lukte het Verstappen en kon deze via DRS de Ferrari inhalen en P2 pakken achter Hamilton. Fernando Alonso maakte zijn eerste stop toen Sergio Perez de Ferrari van Leclerc inhaalde. Door de actie lagen de beide Red Bull coureurs achter Lewis Hamilton.

In ronde 10 een tactische stop bij Ferrari voor Charles Leclerc die door de bandenwissel terugviel naar P10. Ook Yuki Tsunoda wisselde van rubber en zakte naar P12 achter Kimi Raikkonen. Ook Carlos Sainz werd binnen gehaald voor nieuwe banden. De Spanjaard kwam terug voor de Japanner. Verstappen kwam in DRS van Hamilton. Terwijl Carlos Sainz even doorschiet in bocht 8 maakte Hamilton een pitstop en gaf door de stop de leiding aan Verstappen.

In ronde 12 riep Red Bull Racing de RB16B van Max Verstappen binnen voor verse banden en dit was een snelle stop waardoor de Limburger P3 terugkreeg voor Hamilton. Een ronde later was de beurt aan Perez die zo de leiding aan Sebastian Vettel gaf. achter de Duitser reden door de tactische zet en snelle stop Verstappen op P2 en Perez op P3. Lewis Hamilton reed nu voor Lance Stroll die de top 5 afsloot.

Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda makes his way to the grid prior to the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 06, 2021 in Baku, Azerbaijan.

Voor de Mercedes coureur zat er niet anders op dan een manier te vinden om de Mexicaan Perez voorbij te steken in de jacht op P1. Langzaam kwam de Mercedes dichterbij aan de Noord-Amerikaan toen in ronde 19 Vettel zijn stop maakte en terugkwam voor Tsunoda met een voorsprong van 2 seconden op de Japanner. Max Verstappen reed nu aan de leiding van de race voor Perez en Hamilton.

Eindelijk kon Sainz de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi voorbij in ronde 24 en kon de Spanjaard zijn inhaalrace beginnen richting de punten. Halverwege de race een gele vlag voor Nikita Mazepin die doorgeschoven was bij bocht 4. Gelukkig onder gevolgen voor de Haas coureur. Op dat zelfde moment noteerde Verstappen de snelste rondetijd van de race in 1:45.456

In ronde 30 een safetycar door een crash van Lance Stroll, de Canadees was ongedeerd echter de AMR 21 was afgeschreven. De pitstraat werd gesloten door de locatie van het incident. Het veld met Verstappen aan de leiding schoof weer bijeen. In ronde 34 werd de pitlane geopend door de wedstrijdleiding. Een aantal coureurs maakte gebruik van het moment om van rubber te wisselen. In ronde 35 werd de baan weer vrijgegeven en kon Verstappen het tempo aan gaan geven.

Sebastian profiteert het meeste van de herstart. De Duitser ging meteen het gevecht aan met Pierre Gasly, echter de Fransman kon standhouden. Perez op P2 kwam even onder druk van Hamilton maar behield positie. In ronde 37 passeerde Vettel Gasly. Bij Mercedes wat zure gezichten doordat Valtteri Bottas een slechte start had. De Fin zakte terug naar P13 achter Kimi Raikkonen vanaf P9. Lewis Hamilton was niet blij, via de boordradio liet met nog 10 ronden te gaan de Brit weten dat hij niet dichterbij kon komen aan Sergio Perez.

De slotfase was aangebroken van de race toen Lando Norris dichterbij kwam aan de Alpha Tauri van Yuki Tsunoda in de strijd om P7. Op dat moment reed Lewis Hamilton de snelste race ronde echter een ronde later was de beurt aan Verstappen en overtrof deze met 1:44.481.

Rampspoed bij Red Bull en voor Max Verstappen. Bij het opkomen van het rechte stuk klapte de linker achterband van zijn bolide en kwam de Nederlander ongedeerd maar met veel schade tot stilstand. De safety car werd meteen ingezet en de leiding van de race ging naar Sergio Perez. Lewis Hamilton volgde op P2 met achter hem Sebastian Vettel. De organisatie besloot de rode vlag te zwaaien waardoor het veld zich opstelde in de pitstraat.

De race werd hervat met een staande start over 3 ronden. Het hele veld stond op de rode band en voor Sergio Perez was het spannend of hij zijn eerste zege kon veiligstellen voor het team van Red Bull Racing. De lampen gingen uit en Perez was minder goed weg maar trok toch weg bij Lewis Hamilton die een grote fout maakte door een remfout te maken. Vettel profiteerde ervan en schoot naar P2 voor Pierre Gasly. In de laatste ronde was het gevecht gaande tussen Gasly en Leclerc waar gasly voorlopig de snelste was. Lando Norris leek zich op P5 er ook nog mee te bemoeien maar de race was tekort. Perez won de race voor Vettel met Gasly op P3.

Uitslag Grand prix van Azerbeidzjan 2021