Williams haalde Nicholas Latifi uit de race om auto te beschermen in GP Bahrein

F1 2021 Williams Racing Bahrein

Bij het team van Williams waren de gevoelens na de eerste Grand Prix van Bahrein gemengd. George Russell had een een goede racepace en kijkt uit naar de volgende ronde in Imola. Nicholas Latifi werd eerder binnengehaald om de schade te beperken.

Dave Robson, Head of Vehicle Performance: We hadden een gemengde dag vandaag, met George die een goed tempo en racesnelheid liet zien om P14 te finishen, en vlak achter Ocon; al het werk dat we twee weken geleden begonnen met testen, werd beloond met drie goed beheerde stints. Helaas werd Nicholas ‘race al vroeg erg moeilijk toen een vermoedelijk boostlek in de krachtbron hem kracht en rijeigenschappen kostte. Hij moest de krachtbron uitvoerig beheren, wat hem veel tijd begon te kosten en uiteindelijk deed draaien. Toen hij Schumacher niet meer voor kon blijven, kozen we ervoor om hem uit de race te halen om de auto te beschermen tegen mogelijke schade.

Het is goed om de openingsrace van het seizoen onder onze riem te krijgen en we gaan nu terug naar de basis met een duidelijker beeld van de relatieve sterke en zwakke punten van de FW43B. We hebben een paar weken de tijd om de auto te beoordelen en te verbeteren voordat we ons hergroeperen voor de volgende race in Imola. We kijken ernaar uit om terug te gaan naar zo’n fantastisch circuit en hebben er alle vertrouwen in dat we de ervaring die we dit weekend hebben opgedaan kunnen combineren met het succes dat we vorig jaar in Imola hebben genoten.

George Russell: Het was leuk om te racen en ik had in het begin een flinke strijd, waarbij ik een paar plaatsen behaalde en een paar plaatsen verloor. Ik dacht dat het een goed uitgevoerde race was. De eerste stint was lastig, maar de tweede en derde waren zo goed als maar kan en ons relatieve tempo was behoorlijk sterk. Dat was vandaag het maximum en ik denk dat ons relatieve tempo goed was. Ik kijk nu uit naar Imola en bekijk waar we zijn.

Nicholas Latifi: Ik was aangenaam verrast door hoe de wegligging van de auto tijdens de race aanvoelde. We verwachtten iets heel lastig om mee om te gaan, maar ongeacht het probleem waardoor we met pensioen gingen, was ik verrast door de rijeigenschappen van de auto. Het is nog steeds niet waar we willen zijn, maar ik denk dat dat een positieve stap vooruit was.

Meteen vanaf de eerste ronden, zelfs met de ronden op de grid, voelde ik dat we wat schommelingen in de motor kregen met vermogen en het lijkt erop dat we een vermoedelijk boost-lek hadden en daarom moesten we uiteindelijk stoppen. We probeerden zo lang mogelijk buiten te blijven, in de hoop dat een paar auto’s met pensioen zouden gaan, maar in de laatste helft van de race waren we gewoon aan het circuleren en niet echt aan het racen. Het is niet hoe je wilt dat de eerste race verloopt, maar dat is soms gewoon autosport.