Williams ziet hoogteverschil tijdens Grand Prix Stiermarken effect hebben op prestaties van FW43B

F1 2021 Williams Racing

De eerste triple-header van de 2021-kalender gaat dit weekend verder, waarbij het team van Williams Racing naar de Red Bull Ring in Oostenrijk reist voor de achtste en negende ronde van het FIA Formula One World Championship.

Het door Hermann Tilke ontworpen circuit baant zich een weg door de pittoreske bergen van Stiermarken, met de compacte configuratie bestaande uit slechts 10 bochten en een reeks korte, snelle rechte stukken. Ondanks dat het een van de kortere ronden van het seizoen is, pakt het circuit van 4,318 km behoorlijk uit, waarbij de nadruk ligt op goede tractie en rechte lijnsnelheid.

Roy Nissany, de testcoureur van het team, zal zijn derde FP1-optreden van het seizoen maken tijdens de Oostenrijkse Grand Prix, waarbij George Russell terugkeert naar de auto voor FP2.

Dave Robson, Head of Vehicle Performance: De Red Bull Ring is een uitstekende test van de Formule 1-auto, die veel vermogen, aerodynamische efficiëntie en goed remmen vereist. De ligging van het circuit in het Stiermarkse gebergte zorgt voor een dramatische visuele setting, maar stelt ook hoge eisen aan de auto. De grote hoogteverschillen en grote hoogte hebben een grote impact op de prestaties van de auto’s. Het baanoppervlak en het zwaarhandige karakter van het circuit stellen extra eisen aan de banden.

Voor de Grand Prix van Stiermarken, de eerste van twee opeenvolgende races hier in Zeltweg, brengt Pirelli de traditionele compoundtoewijzing voor dit circuit van C2, C3 en C4. Dit is het midden van het Pirelli-assortiment en is hetzelfde als wat we afgelopen weekend in Frankrijk hebben gebruikt, en ze zouden een goede solide set verbindingen moeten bieden voor dit evenement. Voor de daaropvolgende Grand Prix van Oostenrijk schakelen we over op de zachtere combinatie van C3, C4 & C5, de compounds die we hadden in Monaco en Bakoe.

We hebben enkele verbeteringen aangebracht aan de FW43B in Frankrijk en dit weekend zullen we proberen die winsten te consolideren en de prestatieverbetering in enigszins andere omstandigheden te bevestigen.

De weersomstandigheden kunnen hier in Oostenrijk nogal wisselend zijn, zelfs eind juni, en dus zijn we voorbereid op zinderend hete zon en zware regen! Beide coureurs kennen het circuit en vinden het leuk om hier te zijn. Als team kijken we uit naar twee weken racen op dit fantastische circuit.

Voor de Grand Prix van Oostenrijk hebben we Roy weer in de auto en na weer een succesvol uitje in Frankrijk willen we hem graag in actie zien op de Red Bull Ring. In de loop van de twee weekenden zullen we meer van de setup-opties dan normaal kunnen verkennen en we zullen naar Roy kijken om ons te helpen met dit belangrijke werk.

George Russell: Ik ben blij dat we na een goed resultaat in Frankrijk meteen weer een raceweek tegemoet gaan. Oostenrijk biedt altijd geweldige races met de drie goede rechte stukken en een aantal zeer mooie snelle bochten aan het einde van de ronde, dus ook al is het een erg kort circuit, het is leuk om te rijden. Twee races op hetzelfde circuit bieden de mogelijkheid om verschillende set-ups tussen de twee uit te proberen en de auto mogelijk beter te begrijpen. Over het algemeen ben ik opgewonden om deze snelle ommekeer te hebben en aan de slag te gaan!

Nicholas Latifi: Ik kijk uit naar de back-to-back races in Oostenrijk. Frankrijk was moeilijk voor mij, dus de beste manier om te resetten is door weer op het goede spoor te komen. Oostenrijk is een circuit dat over het algemeen voor geweldige races zorgt, dus hopelijk zullen we daar wat van hebben, en het kan zwaar zijn voor banden, dus daar zouden wat kansen moeten zijn. Met twee races op hetzelfde circuit kunnen we van week tot week opbouwen en onze resultaten maximaliseren.

Roy Nissany: Ik kijk er echt naar uit om weer in de auto te zitten voor de Oostenrijkse Grand Prix FP1-sessie. Het is geweldig om zo snel terug in de FW43B te zijn, en met de auto nog vers in mijn geheugen uit Frankrijk, denk ik dat het een zeer nuttige sessie zal worden.